Mezinárodní pakt proti korupci a alkoholu

Albánie, Bělorusko, Chorvatsko, Maďarsko, Rumunsko, Moldávie, Rusko, Slovensko, Ukrajina a Česká republika. Víte, co tyto země vedle vysoké korupce, nefunkčního státu a vlivu organizovaného zločinu na chod státu spojuje? Tzv. "nulová" tolerance k alkoholu za volantem.

1) Státy s prvky diktatury

 

Výše uvedené státy jsou často vzorovými ukázkami diktatur, s různou mírou “osvícenosti” příslušného vládce země. Někdy ani není jasné, kdo ve skutečnosti reálně příslušnou zemi ovládá.  Tyto země mají obvykle svoji historii spojenou s dlouholetým působením autoritativních režimů a i po přechodu k demokratickému zřízení (různého typu) se ukazuje, že nejsou schopny si svoji zemi efektivně spravovat. K těmto zemím se 25 let po pádu totalitního režimu “hrdě hlásí”  i Česká republika. Přestože u nás platí tzv. "nulová" tolerance k alkoholu za volantem, počtem nehod způsobených alkoholem za volantem vysoce převyšujeme země, kde je při řízení motorového vozidla určitá míra alkoholu v krvi povolena.

 

2) Evropské kulturní a civilizovaní země

 

Andora, Belgii,  Dánsko, Finsko, Francie, Nizozemí, Island, Itálie, Malta, Monako, Německu, Portugalsko, Rakousko, San Marino, Slovinsko, Španělsko, Švýcarsku,  Norsko, Švédsko, Irsko,  Lichtenštejnsko, Lucembursko a Velká Británie. V těchto zemích je povolena při řízení vozidel určitá míra alkoholu v krvi a tato hranice je obvykle 0,5 promile. Při překročení této hranice čekají řidiče vysoké tresty od peněžitých pokut a odebrání řidičského oprávnění na řadu let, někde dokonce vězení. I v těchto zemích ale platí v určitých případech absolutní zákaz. “Nulová” tolerance je v těchto zemích uplatňována nejen na řidiče z povolání, ale platí obvykle pro všechny osoby, kteřé řídí vozidlo v pracovní době.  Na jedné straně  tolerance, ale na druhé straně tvrdý postih při porušení pravidel. Možná je souvislost mezi určitou tolerancí malého množství alkoholu za volantem s celkovou úrovní vyspělosti té které země a mírou demokracie pouze náhodná, ale u tak velkého vzorku zemí bych na náhody nevěřil.  Pro přehlednost a zjednodušení jsem některé země, kde je "nenulová" tolerance neuvedl (např.  Polsko, Bulharsko, Srbsko,...)

 

Mě osobně zařazení České republiky po bok první skupiny  zemí uráží a byl bych mnohem radši, kdyby Česká republika patřila k té druhé skupině zmiňovaných zemí. Něvěřím, že jsme horší než většina evropských národů a určitě budeme raději spojováni s Německem nebo skandinávskými  zeměmi  než s Abánií nebo  Běloruskem. Zavedení určité tolerance v této oblasti, by mohlo být i jakýmsi indikátorem vyspělosti občanů naší země. Dokonce si myslím, že by vedlo k poklesu počtu dopravních nehod pod vlivem alkoholu, včetně jejich následků.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Makovec | úterý 25.2.2014 11:31 | karma článku: 20,40 | přečteno: 778x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 15,26

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68