Kolik bude předvolebních duelů?

Sázkové kanceláře již prý vypisují sázky na to, kolik celkem bude předvolebních duelů za účasti obou postupujících prezidentských kandidátů. Sázky na výsledek (pouze mediálních) duelů se ani nevypisují, protože je předem znám... 

Jestli vůbec, kde a kolikrát se utkají dva postupující prezidentští kandidáti v televizních, případně rozhlasových duelech, je velkou neznámou asi i pro samotné prezidentské kandidáty, případně pro mediální experty jejich volebních týmů. Vyjádření jednotlivých kandidátů se mění stejně rychle jako aprílové počasí.

Nejdřív pan prezident Zeman vyhlásil, že nepovede žádnou kampaň, a to ani ve druhém kole prezidentské volby. O tom, jestli svůj slib dodržel (a dodrží) se vedou ostré spory, protože se údajně přesně neví, co je a co není kampaň. Po oznámení výsledků prvního kola volby pan prezident „překvapivě“ oznámil, že vyhoví výzvě pana Drahoše a utká se s ním „tváří v tvář“. Rovnou ale limitoval počet duelů na dva. Pan Drahoš „kontroval“ přijetím výzvy, načež pan prezident Zeman, vědom si své silné stránky, kterou je umění vyhrávat diskusní duely s protivníky všech váhových kategorií, navrhl uskutečnění čtyř duelů. Pan Drahoš zatím trvá pouze na dvou duelech, ale z jeho týmu prosákla informace, že chce taky zdvojnásobit počet televizních duelů, a to na osm. Navíc údajně navrhne ještě šest duelů rozhlasových.  Má tam ale údajně  ještě několik doplňujících podmínek uskutečnění těchto duelů. Jednou z podmínek je, že alespoň jeden duel bude na veřejnoprávní České televizi, o jejímž skutečně veřejnoprávním charakteru ale panují, nejen mezi příznivci současného prezidenta, pochybnosti. O objektivnosti některých soukromých médií (např. TV Barrandov) zase panují pochybnosti nejen u příznivců pana Drahoše. Další podmínkou, navrhovanou údajně mediálními experty pana Drahoše, je požadavek, aby se televizní duely konaly až po 22. hodině, prý s ohledem na někdy drsnější slovník pana prezidenta Zemana a dále požadavek na minimální délku každého duelu 3 hodiny. Požadavek na to, aby oba protivníci absolvovali duel ve stoje, dokonce bez řečnického pultu, pan Drahoš důrazně odmítl. Prý by to mohlo ovlivnit celkový výsledek duelu.

Takže kolik nakonec těch mediálních duelů bude, je stále ještě předmětem dohadů a spekulací. Milým překvapením pro většinu diváků určitě bude, pokud všechny duely proběhnou slušně a korektně a půjde především o střet názorů, ideí a vizí, bez osobních útoků a invektiv.

PS: Nepřeceňoval bych význam a vliv duelů na konečný výsledek voleb, ale již dnes slibují určitě zajímavou podívanou...

 

Autor: Pavel Makovec | úterý 16.1.2018 14:24 | karma článku: 19,70 | přečteno: 1602x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 14,98

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68