Klíče od Hradu drží Andrej Babiš

O budoucím prezidentu České republiky sice rozhodnou voliči, ale kdo se jím stane, je v rukou Andreje Babiše. Jeho rozhodnutí, zda se volby zúčastní, totiž prakticky rozhodne o postupu do druhého kola, kde je výsledek předem jasný

Andrej Babiš se téměř se stoprocentní jistotou nemůže stát v pořadí 4. prezidentem samostatné České republiky (případně 12. prezidentem se sídlem na Pražském hradě), ale přitom právě on drží v rukou pomyslné klíče od Pražského hradu. 

Klíčové bude rozhodnutí A. Babiše, zda bude v prezidentské volbě sám kandidovat. Když vezmeme v úvahu pravděpodobné varianty a scénáře nadcházející prezidentské volby, tak jsou možné pouze následující verze vývoje:

I. Andrej Babiš oznámí 31.10.2022, že bude kandidovat na prezidenta. V tom případě zvítězí hlasy, že jedině generál Petr Pavel je schopen A. Babiše porazit a druhé kolo bude Pavel vs. Babiš a vítězem bude P.Pavel.

II. Andrej Babiš oznámí, že se nebude ucházet o úřad prezidenta. V tom případě generál P.Pavel vypadává ze hry, protože jeho hlavní program je pouze „antibabiš“ a otvírá se možnost postupu do druhého kola pro paní Nerudovou a senátora Fischera. Co ale bude s levicovými hlasy A. Babiše? Ty spadnou do klína Josefu Středulovi, který bude druhým postupujícím. A ve druhém kole zvítězí drtivě J. Středula, bez ohledu, jestli proti němu bude stát Petr nebo Pavel nebo Nerudová nebo Fischer. 

Takže vítěz může být jen P. Pavel nebo J. Středula. A rozhodnutí o vítězi je plně v rukou A. Babiše. To jsou ty paradoxy…  Jak by řekl klasik… 

Dovedu si představit i ďábelskou variantu, že A. Babiš prezidentskou kandidaturu ohlásí, bude si užívat mediální pozornosti v těch nejlepších vysílacích časech všech médií a to prakticky zadarmo a těsně před volbami (ideálně 11. nebo 12. ledna 2023) si to rozmyslí a z prezidentské volby odstoupí. To by byl asi nejzajímavější scénář, ale výsledek by byl stejný jako kdyby vůbec nekandidoval.

Nebo bude všechno ještě jinak? Šedivá je teorie a zelený je strom života.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Makovec | čtvrtek 27.10.2022 14:12 | karma článku: 30,19 | přečteno: 6956x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 15,25

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68