Den znárodnění a „úsporný balíček“

  Dnešní nákup zásobníků na plyn za 360 mil. eur, tedy přes 8,8 miliardy Kč od německé společnosti RWE je prvním krokem při realizaci „tajné části“ tzv. úsporného balíčku, který počítá s rozsáhlým znárodněním zahraničního kapitálu.

Zpráva z tisku (ČTK): „Český stát koupil plynové zásobníky od firmy RWE Gas Storage za 8,8 miliardy Kč. Jejich kapacita odpovídá třetině roční spotřeby, řekl ministr průmyslu a obchodu Síkela (STAN)“. Za touto krátkou zprávou, kterou většina občanů ani nezachytila, se skrývá první zásadní krok k ozdravení veřejných financí a snížení deficitu státního rozpočtu. Vzhledem k tomu, že ročně odchází z České republiky do zahraničí přes 300 miliard korun na dividendách a minimálně stejné množství pomocí tzv. transfer pricing, což je optimalizace finančních toků a nákladů pomocí vnitropodnikových cen, za které si jednotlivé firmy v rámci jedné podnikatelské skupiny prodávají navzájem své zboží a služby. Jeden příklad za všechny: velké „české“ banky si od svých matek (zahraničních bank) „kupují“ předražené služby a zboží, včetně různé „manažerské podpory“, know how, goodwill, marketingu a reklamy, služeb v oblasti informatiky a softwaru, atd. , které jsou někdy jen fiktivní povahy a hlavním smyslem těchto nákupů je zvýšit uměle náklady českých bank a tím i snížit zisk, který by podléhal zdanění. Toto umělé snižování zisku českých firem vede k vyššímu zisku mateřských firem. Potom se snáze obhajují nižší mzdy českých zaměstnanců nadnárodní firmy, protože můžete poukazovat na nižší produktivitu u českých firem oproti jejich zahraničním matkám. Transfer pricing u nás provádějí prakticky všichni zahraniční investoři a fakticky se jedná o daňovou a ziskovou optimalizaci, která je na hraně, ale spíše za hranou zákona. 

Projednávaný úsporný balíček je jen „kouřovou clonou“ pro skutečně radikální řešení, které pětikoaliční vláda připravuje. Z tajného dokumentu vyplývá, že po prvním zkušebním nákupu plynových zásobníků se připravuje masivní znárodnění velkých bank, pojišťoven, ropných rafinerií a chemického průmyslu, telekomunikací, vodárenských společností, hnědouhelných dolů, velkých obchodních řetězců a distribučních sítí, včetně sítě čerpacích stanic. Tím bude prakticky zlikvidován strukturální deficit našeho státního rozpočtu, který činí každoročně cca 250 miliard korun a ještě zbyde i na nadstandardní přidání naším důchodcům, které se chystá jako předvolební tahák před příštími volbami. Rozsah znárodnění bude podobný rozsahu poválečného znárodnění v roce 1945 a časový harmonogram počítá i s obnovou státního svátku „Den znárodnění“, který ještě pamatuje starší generace. Datum je již stanoveno na 28. říjen, aby se to nepletlo… Agrofert se asi připravovanému znárodnění vyhne…

Paradoxem historie a politiky je skutečnost, že rozprodej českých firem do zahraničí (tzv. privatizaci) u nás prováděla „levicová“ sociálně demokratická vláda inženýra Zemana, která jen nestihla prodat ČEZ, Budvar a Pražský hrad (údajně se nedohodli na provizích-úplatcích) a znárodnění provede „pravicová“ vláda v čele s ODS a Petrem Fialou. Jak má potom občan volič poznat, co je vlevo a co vpravo? Zvažovalo se i znárodnění formou prezidentských dekretů, kterému byl nakloněn i současný pan prezident, ale jeho právní poradci upozornili na nutnost změny naší ústavy, aby z toho nebyla jen další blamáž..

PS: Pokud jste dočetli až sem a nepoznali jste, že některé pasáže jsou myšleny ironicky, případně pouze jako nadsázka, tak se Vám omlouvám a doporučuji Vám si text přečíst opakovaně.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Makovec | úterý 19.9.2023 9:20 | karma článku: 23,53 | přečteno: 995x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 15,26

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68