Daně a smrt

I když je dnes “apríl”, tak nutnost odevzdat daňové přiznání a povinnost zaplatit případný doplatek na dani z příjmu  je myšlena naprosto vážně... A jak pravil Benjamin Franklin:“V tomto světě není nic jistého - kromě smrti a daní”. Zatímco neplacení daní je v USA postaveno na roveň hrdelním zločinům, u nás je “daňová optimalizace” téměř národním sportem a daňové úniky a podvody dosahují podle různých odhadů řádu stovky (nebo stovek?) miliard korun ročně. Jedním z důvodů tohoto stavu je asi skutečnost, jak nehospodárně politici a úředníci s penězi vybranými od občanů a firem na daních zacházejí. Pokud budou plátci daní vidět racionální vynakládaní peněz státem, určitě bude časem řádné placení daní považováno za čest a občanskou povinnost.

Protože mám s každoročním podáváním daňového přiznání a placením daní  více než dvacetileté zkušenosti, dovoluji si navrhnout některá drobná zlepšení, aby se nám daně platily lépe a radostněji.

 

Obrovským pokrokem je možnost elektronického podání daňového přiznaní. Drobnou vadou na kráse je skutečnost, že pokud nemáte tzv. elektronický podpis, stejně musíte vytisknout, podepsat a na finanční úřad doručit podepsaný doklad. Proto doporučuji, aby místo povinně vydávaných nesmyslných plastických kartiček nazývaných občanský průkaz, každý občan získal při dovršení 15 let věku bezplatný elektronický podpis a jako bonus datovou schránku. Určitě by se to všem (občanům a státu) vyplatilo a nemám ani obavy o návratnost takové investice.

Další doporučení se týká samotné povinnosti podávat daňové přiznání. Jestliže za většinu zaměstnanců podává daňové přiznání a zajišťuje vypořádání příslušných nedoplatků nebo přeplatků zaměstnavatel, podle mě nic nebrání tomu, aby výpočet daně za jednotlivé poplatníky prováděl příslušný finanční úřad, na základě podkladů, které poplatník finančnímu úřadu v příslušné lhůtě dodá. V případě nesouhlasu s vypočtenou daňovou povinností by poplatník (občan) mohl rozporovat vypočtenou mu výši daně a případně dodat  vlastní, fakty podložený, výpočet. Myslím, že to není žádný technický problém, protože již dnes  při kontrole výpočtu daní používá finanční úřad primární daňové doklady. Je to možná jen otázka kapacit finančních úřadů a efektivnosti jejich práce.

A poslední drobné doporučení se týká vrácení případných daňových přeplatků. Jestliže na zaplacení a doplacení daně mají všichni poplatníci jednotný termín, bez ohledu na konkrétní místní příslušnost k příslušnému finančnímu úřadu a v případě opožděné platby platí automaticky sankce,  na vrácení daňových přeplatků není stanovena žádná závazná lhůta (možná je, ale na rozdíl od termínu povinnosti zaplacení daně pouze není mediálně známa) a každý finanční úřad zasílá přeplatek na dani v jiný termín, někdy až po uplynutí jednoho měsíce. Po tuto dobu je stát fakticky bezúročně (a nedobrovolně) úvěrován svými občany. Nevím, co brání tomu, aby stát vracel daňové přeplatky např. do tří dnů od podání daňového přiznání. Mně se daří v posledních letech podávat daňové přiznání koncem ledna nebo začátkem února a díky odpočtu zaplacených úroků z hypotéky a placení penzijního spoření, hospodaří po dobu 2-3 měsíců bezplatně s mými penězi stát a jeho (nebo naši?) úředníci. Vztah mezi občany a (jejich) státem by měl být z hlediska povinností  vzájemně vyvážený, jinak hrozí, že se občané jednoho krásného dne hromadně rozhodnou neplatit žádné daně...a to by se určitě žádné vládě, politikům a úředníkům nelíbilo...

Autor: Pavel Makovec | úterý 1.4.2014 16:16 | karma článku: 19,91 | přečteno: 643x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 15,26

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68