Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ČEZ(ká republika) a rozdělení ekonomického vlivu a moci

Inspirací k napsání tohoto článku je chování společnosti ČEZ, energetického giganta s dominantním postavením na trhu, vůči občanům, zákazníkům a akcionářům. Novodobá historie společnosti ČEZ by vydala na obsáhlou monografii, menší  problám by byl s tematickým zařazením takové monografie. Bylo by to krimi nebo horor (z angického horror – hrůza, zděšeni), nebo politický thriller či rodinný román? Vztahy mezi společností ČEZ,a.s. a Českou republikou a jejimi politiky a státními úředníky jsou někdy natolik složité, že přestává být jasné kdo koho vlastní a ovládá. Jestli český stát ještě vlastní ČEZ, nebo ČEZ již vlastní Českou republiku.

1) Arogance manažerů ČEZu vůči slabším.

Bydlím v menší obci cca 4 kilometry od hranice hlavního města Prahy. Před rokem 1989 prakticky při každé menší bouřce nebo silnějším větru docházelo k výpadkům dodávek elektrické energie, které trvaly kratší, obvykle ale delší dobu. Pamatuji pravidelné výpadky zvláště v době Vánoc, kdy to silně komplikovalo život domácnosti, zvláště s malými dětmi.  Nikdy bych nevěřil, že ve 20. století může civilizace končit těsně za hranicemi hlavního města. Po roce 1989 se situace v plynulosti dodávek elektřiny výrazně zlepšila a dokonce jsem se dočkal i zavedení pevné telefonní linky, na kterou jsem 15 let marně čekal. Zhruba od roku 1998 však začalo stále častěji docházet k “plánovaným”, obvykle celodenním, přerušením dodávek elektřiny. Vzhledem k tomu, že moje manželka učí na místní základní škole, která je spolu se školkou tzv. spádovou i pro okolní obce, tak jsem pravidelně konfrontován s řešením situace, kdy je nutno provoz základní školy a školky, z důvodu přerušení dodávek elektřiny, uzavřít. Jenom letos v prosinci to jsou 3 dny. Co to znamená pro život rodin cca 270 dětí si umí asi každý rodič představit. Zloba a nespokojenost rodičů padá samozřejmě na vedení školy a učitele, případně zastupitelstvo obce. Jakékoliv řešení (náhradní agregát nebo jeho zapůjčení, hromadné mimoškolní akce,...)vyžaduje značnou finanční investici, na kterou se ale obci a škole nedostává. Zvláště když musí každoročně zajišťovat vyšší kapacitu školky a školy, protože v okolí Prahy počty dětí utěšeně rostou, ale prostředky navíc se jaksi nedostávají. Vedení školy musí nemalou část své pracovní kapacity věnovat řešení materiálních podmínek pro výuku, přestože za ideálního stavu by se mělo věnovat pouze otázkám zkvalitňování výuky. Měl bych, stejně jako rodiče, spoustu otázek na odpovědné vedení ČEZu: proč není plánované vypínání (nejde o havárii) v době školních prázdnin? Proč není možné práci provádět v odpoledních hodinách nebo o víkendech? Proč je vypínání uprostřed týdne a nenavozuje na dny pracovního volna, což by bylo pro rodiče schůdnější? Proč není škole, obci a občanům tato situace kompenzována (všechny to stojí nemalé dodatečné náklady)? Za hlavní důvod považuji absolutní odtrženost vedení ČEZu od života ostatních občanů, spojenou s  arogancí a pohrdáním nás ostatních.

 

2) Vlídná tvář manažerů vůči mocným.

Za posledních 10-15 let bylo nutno uzavřít školu v naší obci, z důvodu přerušení dodávek elektřiny, po dobu minimálně 50 dnů. Padlo na to veškeré “ředitelské” volno, které ostatní školy používají na optimalizaci a sladění volných dnů se státními svátky a prázdninami. Zajímalo by mě, kolikrát za posledních 20 let odpadlo vyučování z důvodu přerušení dodávek elktřiny v jedné soukromé základní a střední škole, jejíž ředitel je synem bývalého politika, který zastával posty předsedy vlády, předsedy parlamentu a  prezidenta. Matka ředitele této školy byla dlouholetou členkou dozorčí rady ČEZu a bývalý generální ředitel ČEZu  a předseda dozorčí rady je  jejím největším sponzorem. Nedovedu si představit ten “průšvih”, kdyby došlo v této škole k přerušení dodávek elektřiny. Pokud se mýlím a tato škola je rovněž opakovaně bez proudu, tak se za mé “spekulace” omlouvám.

Jedinou správnou reakcí v podmínkách tržní ekonomiky, by byl odchod všech nespokojených spotřebitelů (školy,školky, obce, domácností,...) od ČEZu k jiným dodavatelům, ale vzhledem k dominantnímu postavení ČEZu a jeho vlastnictví distribučních sítí by to ničemu nepomohlo. Jako drobný akcionář ČEZu bych měl svůj podíl prodat, ale protože 70% akcií vlastní Česká republika, tak by to taky nemělo ten správný efekt, ani kdyby to udělali všichni investoři. ČEZ je prakticky jediná strategicky významná firma, která zůstala po divoké a bezkoncepční privatizaci  v českých rukou, a já jako vlastenec (a akcionář) radši kupuji  elektřinu a plyn od české firmy než od německé, a chtěl bych aby to ČEZ dokázal ocenit slušným a korektním přístupem ke všem svým zákazníkům a investorům.

 

Autor: Pavel Makovec | úterý 10.12.2013 15:53 | karma článku: 13,60 | přečteno: 632x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Inflace na 15% a hypotéky za 7%

Když už i guvernér centrální banky (ČNB) předpokládá letošní celoroční inflaci dvoucifernou a březnovou inflaci nevylučuje ve výši 14%, tak to začíná být vážné. Posun v rétorice členů bankovní rady od loňského léta je značný...

21.3.2022 v 9:04 | Karma: 19,21 | Přečteno: 744x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Sberbank CZ, jiné řešení…

Zahájení výplaty pojištěných vkladů klientů ruské banky Sberbank CZ, působící v České republice vyvolává otázku, zda nebylo možné přijmout jiné řešení, které by bylo pro české klienty výhodnější. Zvláště, když jde i o peníze obcí.

10.3.2022 v 16:39 | Karma: 22,08 | Přečteno: 686x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Levné euro? Již za 20 let…

Můj názor, že česká koruna je fundamentálně podhodnocena a dlouhodobě bude posilovat, vzal definitivně za své. A koruně dnes nepomůže ani opakované zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB. Kdo stojí za současnými "intervencemi"?

20.10.2021 v 14:01 | Karma: 21,62 | Přečteno: 743x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Dočasná inflace a normalizační ČNB

Guvernér naší centrální banky (ČNB) dnes používá termín „dočasná“ inflace. „Dočasný pobyt“ sovětských vojsk na našem území trval 23 let. Snad si z toho naše inflace nevezme příklad. Já odhaduji trvání dočasné inflace na 3-5 let...

1.10.2021 v 11:11 | Karma: 14,43 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Makovec

Čím lépe, tím hůře aneb hospodaření ČNB

Loňský rok byl pro Českou národní banku z hlediska dosaženého zisku rekordní. Mají se občané radovat nebo spíše plakat? Rekordní zisk je totiž i dílem přecenění obřích devizových rezerv ČNB na základě oslabení české koruny

13.1.2021 v 14:27 | Karma: 21,75 | Přečteno: 676x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 15,73
  • Průměrná čtenost 2178x
Od roku 1990 působím aktivně na českém kapitálovém trhu a mám poměrně jasný a vyhraněný názor na to co se děje v reálné ekonomice. Novodobě jsem i starobním důchodcem a současně studentem doktorandského studia. Děkuji za připomínky, případně i nesouhlasné názory, podložené argumenty a fakty.

 

Seznam rubrik