BREXIT – vítězství rozumu a demokracie

Výsledek včerejší referenda o vystoupení Velké Británie z Evropské unie (EU) potvrdil schopnost britských občanů orientovat se v současném světě a nepodléhat laciné propagandě a je impulsem pro nevyhnutelné změny ve fungování EU.

 

Komentáře našich politiků, které hovoří o výsledku britského referenda  jako o smutné události, černém dnu pro Evropu a malují dál pesimistické scénáře dalšího vývoje, jsou výrazem jejich neúcty k projevené svobodné vůli britských občanů a projevem neúcty a arogance i k demokracii samotné a principům jejího fungování. Podobné je to i u informací sdělovacích prostředků, včetně veřejnoprávních, které místo objektivních a vyvážených informací zahlcují diváky, posluchače a čtenáře prefabrikovanými účelovými a zkreslenými informacemi o „konci světa“, který v důsledku BREXITu nastane. Jediné co skutečně hrozí a doufejme , že i nastane, je konec zlatých a bezstarostných  časů pro bruselské politiky a úředníky, kteří parazitují na myšlence společné Evropy a svým jednáním mohou způsobit i konec projektu společné Evropy. Jestli se 72 % Britů rozhodne zúčastnit referenda, tak je to významná informace o tom, že ve fungování EU není něco v pořádku, což někteří politici  na rozdíl od Britů nevidí nebo spíše nechtějí vidět.

Kdyby se naše a evropské politické „elity“ místo primitivního a lživého strašení BREXITem věnovaly skutečné reformě fungování Evropské unie, tak bychom se tématem exitů nemuseli vůbec zabývat. A dnes, místo aby se z britského referenda politici  poučili a vnímali to především jako nový silný impuls pro další rozvoj funkční evropské spolupráce a integrace, tak roní krokodýlí slzy a hledají viníka a nepřítele všude kolem sebe (někteří i v Rusku nebo USA).

PS: Jestliže BREXIT skončil výsledkem 52:48, tak CZEXIT tipuji na 70:30 a naši politici dělají vše pro to aby to bylo spíše 90:10... 

PPS: http://makovecpavel.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=529208

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Makovec | pátek 24.6.2016 11:58 | karma článku: 32,78 | přečteno: 1074x
  • Další články autora

Pavel Makovec

Potřebujeme ruskou ropu?

23.4.2024 v 23:54 | Karma: 15,25

Pavel Makovec

Jak se jezdí v Evropě

19.4.2024 v 9:49 | Karma: 16,48

Pavel Makovec

Vláda na nákupech

31.12.2023 v 5:55 | Karma: 28,68