Skauti - Andrej Babiš - StB

Dnes jsem se dočetl o akci údajně organizace Skaut, která se odehrála 19.5.2019 v Terezíně, kdy skupina mladých lidí v uniformách požádala pana Babiše o společnou fotku a pak, při tom focení, sborovězačaly  křičet "estéébéééé".

Mně je 73 let. V životě jsem měl s komunisty, a také s StB, dost velké problémy. Údajně se dokonce 2x jednalo o mé likvidaci. Jednou v Hodoníně a jednou v Levicích na Slovensku.

Jako malý kluk jsem byl členem skupiny, kterou starší bratr jednoho z nás organizoval jako skautskou organizaci. To bylo v době, kdy něco takového bylo trestné. Velmi rád na tu dobu vzpomínám. Je to krásná sekvence mého dětství. Scházíme se dodnes. Dělali jsme vše možné. Trempovali, učili se žít v přírodě, pomáhat lidem, kteří to potřebovali, plnili jsme bobříky atd. Jediné, co s námi nikdo nedělal, bylo to, že se nás nikdo nesnažil zpolitizovat. Dělat politická svinstva, na to byl Pionýr a Československý svaz mládeže. Nikdy by mne nenapadlo, že i nějaké organizace Skautu se k něčemu takovému sníží. Ti mladí lidé nemohou vědět, o co se jedná. Nevědí, jaké co má v kauze Babiš a StB souvislosti. Takže toto jejich vystoupení určitě nebylo z jejich hlavy. Spíše někdo z jejich vedení, kdo o sobě tvrdí, že vede mladé lidi k zásadám skautingu, je zpracoval.

Vrtalo mi to v hlavě tak jsem chtěl zjistit, která organizace Skautu to byla. Zavolal jsem proto na jejich ústředí. Ta dívka, či mladá žena, se kterou jsem tam hovořil, byla z toho všeho dost nešťastná. Vysvětlila mi, že se nejednalo o žádnou skupinu Skautu, ale o organizaci, která se na Skautu jen přiživuje částí svého názvu. Jejich celý název je „Skauti Evropy“. A podle toho, jak mi vše vysvětlovala, tak s touto organizací asi Junák nechce mít nic společného. Také mi řekla, že nejsem jediný, kdo se o to zajímá. Že jim tam volá docela dost lidí a nad celou věcí se podivují.

Je mi z toho smutno. Já jsem nemohl být členem Skautu. V mé době Skaut oficiálně neexistoval. Existovaly jen organizace, ve kterých jsem zase já být nechtěl. Sice jsem v Pionýru přihlášen byl, protože to byla povinnost, ale prostě jsem tam nechodil. Ne kvůli politice. O politice jsem tehdy, ve svých letech, věděl houby. Stejně, jako ti  tzv. Skauti Evropy, kteří se v tom Terezíně předváděli, aby nějakému svému vedoucího udělali radost. To, co tam předvedli, se nedá nazvat jinak, než jako ubohost. A je odporné, že když někdo takto zpracováváte mladé lidi "ke svému politickému názoru" po vzoru Pionýra a ČSM, tak ještě má v sobě tolik drzosti, že si do názvu dá slůvko Skaut.

Smutné ale dle mne jsou ještě další dvě věci.

Ten video-šot na internet umístili tzv. nezávislí novináři z Echo24.cz. Nebylo by vhodné si nejdříve zjistit, o koho se vlastně jedná, a pak teprve něco na internet umísťovat? Dle mne tímto docela organizaci Skaut / Junák poškodili.

Druhou věcí, která mne mrzí je to, že se vedení Skautu proti tomuto zneužití názvu jejich organizace neohradili. Ta mladá žena či slečna mi řekla, že je to těžké, protože oni s tímto nemají nic společného. Skutečně?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdeněk Majzlík | čtvrtek 30.5.2019 18:55 | karma článku: 37,68 | přečteno: 1954x