Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přednáška o konopí s incidentem.

Před dvěma dny, 18. října 2021 v 17 hodin, jsem měl přednášku o konopí v Městské knihovně v Písku. Ale než se dostanu k samotnému průběhu a výsledku přednášky, musím zmínit jinou věc.

 Městská knihovna v Písku je něco tak úžasného, že by stálo za to, přivážet tam starosty dalších měst, aby se podívali, jak má knihovna, a vše co k ní patří, vypadat. Krásná budova, krásné prostředí dokonce i s kavárnou, čítárnou a fajn lidi. Bylo by mi tam hezky i bez té přednášky.

Teď k té přednášce..

Deset minut před pátou byli v přednáškovém sále čtyři lidi. Nebyl to příjemný pohled. Pět minut po páté jich již bylo víc jak dvacet. Na to, v jak pohnuté době se nacházíme si myslím, že účast byla velmi pěkná. Bohužel, tedy já vlastně nevím, jestli bohužel, to byla přednáška s incidentem.

Jedna mladá posluchačka si sedla až dozadu, poměrně dost daleko od ostatních lidí. Proč, to jsem pochopil až v průběhu mého vyprávění.

Nejdříve vždy všem řeknu, jak jsme se ke konopí dostali my, a jaký byl můj názor na konopí a ostatní drogy před tím, než jsem byl okolnostmi donucen pěstovat ho pro svou nemocnou dceru. Pak jsem všem vysvětlil, jak to s léčebným konopím v lékárnách vypadá dnes a v jaké formě ho dcera Martina užívala dříve a nyní. Na příklad to, že v současné době již kouří jointy jen zřídka, a nahradila je tobolkami s dekarboxylovaným konopím, které dostává z lékárny, a které jsem jí zpočátku sám plnil.

Také jsem hovořil o tom, že asi není zrovna nejsprávnější metodou, když lékař, bez diskuse s pacientem, rovnou předepisuje syntetická léčiva i tam, kde by stejný efekt, ne-li lepší, měla léčba alternativní. Na příklad léčebným konopím. To se u nás v naprosté většině případů stále ještě řadí mezi science fiction.

Nato se ta dáma vzadu velmi vehementně přihlásila ke slovu a velmi zvýšeným hlasem mne obvinila z toho, že ty ostatní posluchače vlastně obelhávám. Tedy ona řekla, že jim neříkám pravdu. Ale to je totéž. Zeptal jsem se, v čem neříkám pravdu. Neodpověděla, ale velmi důrazně se mne zeptala, jestli jsem lékař. Samozřejmě jsem řekl, že ne. Tak stejně důrazně položila další otázku, jestli jsem farmaceut. I to jsem popřel. Padla třetí otázka: "A vy ty tobolky plníte dceři sám???" Opět jsem přisvědčil. On to není žádný problém. Přípravky na plnění tobolek se dostanou běžně koupit, a pokud jich nepotřebujete vyrábět velké množství, dají se poměrně přesně naplnit i zcela primitivním způsobem. Chtěl jsem dodat, že v lékárně jsem si je nechat plnit nemohl, protože jsme to s Martinou nejdříve dělali jako pokus, jestli to bude dobře fungovat, a nyní si tobolky necháváme plnit jiným způsobem a s jinou náplní, i když stále na základě léčebného konopí. To jsem již ale říci nestihl. Byl jsem  opět nařčen ze lži. Paní prohlásila, že ona je lékařka a že velmi dobře dokáže posoudit, co já dělám. Tak jsem se zeptal, jestli by mohla být konkrétní. V čem jako lžu, a co ona o konopí ví. Prohlásila, že konopí není žádná léčivá látka, že konopí nic neléčí, a že to všichni lékaři velmi dobře vědí. Tak jsem se jí zeptal, jestli zná pana doktora Hřiba z Brna od svaté Anny, nebo pana doktora Pelíška z neurologického oddělení strakonické nemocnice, a jak si tedy vysvětluje, že je to lékař, který naší dceři léčebné konopí předepisuje. Vítězoslavně prohlásila, že já jsem si konopí pro dceru v Parlamentu jen vyřval. Pak odešla.

Já nemám problém s kýmkoliv o konopí a jeho účincích, či ne-účincích, diskutovat. Zabývám se jím již delší dobu, a tak nějaké znalosti mám. Ale diskuse, aby byla diskusí, musí mít nějaký řád. Jestliže někdo nesouhlasí s mým názorem na diskutovanou věc, musí předložit argumenty, které můj názor vyvracejí. A pak se opět musí změnit na posluchače, který si vyslechne mé protiargumenty. Tady se o diskusi nedalo mluvit. Měl jsem být "ubit" argumenty typu "Konopí nic neléčí a všichni lékaři to vědí!!!"

Později jsem se dověděl, že se skutečně jedná o lékařku, která dokonce pracuje na ARO. Zveřejňovat její jméno nebudu. To by ode mne nebylo fér. A nezlobím se na ni. Je mladá. V době, kdy studovala medicínu, se o konopí málem ještě nesmělo ani mluvit. Ostatně ono se o něm na lékařských fakultách prakticky nic neučí ani dnes. Naopak studentům bylo sdělováno, že jediným lékem jsou syntetika, a že léčivé účinky bylinek, včetně konopí, to jsou jen žvásty starých bab. Tak co si tedy ona, a její vrstevníci, z těch studií měli odnést? Jaký názor považovali a považují za správný? Samozřejmě ten, který jim byl přednášejícími nasazen do jejich hlav. Přiznám se, že já vlastně považuji za zázrak, že se i tací lékaři, jako je MUDr. Radovan Hřib, MUDr. Michal Pelíšek, MUDr. Pavel Kubů, nebo jako byl MUDr. Tomáš Zábranský a další, vůbec objevili.

Ta paní doktorka z přednášky docela určitě není hloupá. Vystudovala obor, na který bych já patrně nikdy neměl. A dnes pracuje na velmi exponovaném oddělení, kde prakticky denně zachraňují lidské životy. Nikdy bych si nedovolil diskutovat s ní o její profesi s tím, co tam je a co není správné. Neznám ho. Tak o čem bych mohl diskutovat? Mohl bych se nanejvýše ptát. Ale ne diskutovat. Jenže neplatí to náhodou i naopak?

Když tato paní doktorka nazlobeně odcházela ze sálu, tak jsem za ní poslal ještě otázku, jestli alespoň ví to, že i rostlina konopí je zelená. Bylo to jedovaté a nepěkné. Teď mne to mrzí a omlouvám se. Ale skutečně. Co ona o konopí ví? Z toho, čím tam na mne útočila, bylo zřejmé, že naprosto nic. Neměla by i ona přijmout prostou pravdu, že i když je někdo eso v jednom oboru, tak to ještě neznamená, že je esem i ve všem ostatním?

Při řešení zdravotních problémů naší dcery jsem se setkal s mnoha lékaři. Mnozí z nich reagovali na konopí stejně, jako tato paní doktorka. Ale byli i tací, kteří se nebáli říci, že sice o konopí nevědí vůbec nic, ale že by je naše zkušenost s ním docela zajímala. A pak naslouchali tomu, co my jsme jim říkali.

Paní doktorka mi vytkla ještě jednu věc. A to tu, že o léčení pomocí konopí hovořím kategoricky. Pochopil jsem to tak, že nepřipouštím možnost, že léčba konopím skutečně může být jen fikcí. A v tom má pravdu. Tuto možnost nepřipouštím. Proč? Nu prostě proto, že jsem léčebný účinek této rostliny poznal nejen u své dcery Martiny, ale i sám na sobě, viděl jsem ho u lidí, kteří se mne došli zeptat na radu a pak ho sami užívali, a dopisoval jsem si s vícero lidmi, kteří, pokud by konopí či extrakty z něj neužívali, tak by dnes již nežili. Na druhé straně ale také vždy na svých přednáškách opakuji věty, které říká pan doktor Lumír Ondřej Hanuš:

„Každý z nás je jiný. Každý jsme jedinečný originál. A každý z nás reaguje na podněty, včetně léčby, jinak. Konopí není panaceum. Není to všelék. Neléčí vždy, neléčí každého, neléčí každou nemoc a neléčí každé stádium nemoci.“

Ano, to je pravda. Existuje malé procento lidí, uvádí se 4 – 6%, u kterých se léčebné účinky konopí buď vůbec neprojeví, nebo se dokonce objeví odmítavá reakce organismu. Ale co těch 94 – 96 zbývajících procent pacientů? Neměli by oni mít právo sami se, po poradě s lékařem, rozhodnout, jestli léčbu, tam, kde je to možné, zahájí hned léky syntetickými, nebo jestli nejdříve vyzkoušejí léčebné konopí? Já myslím, že ano. Že to je naše právo.

Autor: Zdeněk Majzlík | středa 20.10.2021 11:28 | karma článku: 25,95 | přečteno: 625x
  • Další články autora

Zdeněk Majzlík

Otevřený dopis předsedovi České pirátské strany a předsedovi KDÚ-ČSL

Pane Ivane Bartoši a pane Marku Výborný. Včera, tedy 14. února 2024, jsem si v TV poslechl vaše vyjádření k zatím nepravomocnému osvobozujícímu rozsudku nad panem Andrejem Babišem v kauze „Čapí hnízdo“.

15.2.2024 v 11:05 | Karma: 42,02 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Spěje Česko k selektivní totalitě?

Možná se Vám zdá titulek tohoto mého článku, kde spojuji totalitarizmus se selekcí, tedy možností výběru, jako nesmyslný. V totalitním systému žádná možnost výběru není.

22.6.2023 v 21:34 | Karma: 28,74 | Přečteno: 849x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Volební kampaň i nový prezident s pachutí.

Máme po volbách. Zvolili jsme si nového prezidenta. A přestože se nedomnívám, že by Česká republika byla republikou banánovou, většina obyvatel naší země je patrně jiného názoru. A tak nevolili politika, ale generála.

1.2.2023 v 13:02 | Karma: 35,79 | Přečteno: 2474x | Diskuse

Zdeněk Majzlík

Dopis rodině, přátelům a všem ostatním.

Vážená rodino, vážení přátelé, vážení všichni ti, se kterými jsem kdy vešel ve styk prostřednictvím emailu. Je možné, že z mnohých z Vás se po přečtení tohoto mého emailu, vzhledem k podivné době s podivnými zvyky, ve které žijeme

25.1.2023 v 19:30 | Karma: 32,55 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Když nová doba začne až příliš připomínat tu starou novou dobu.

Dnes dopoledne mi volal přítel. A byl docela vytočený. Jednoho svého příbuzného má v hustopečském hospici, honosícím se názvem „Domácí hospic Girasole“. a právě si na Novinky.cz přečetl článek:

24.1.2023 v 17:13 | Karma: 47,00 | Přečteno: 7889x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  11:12

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Ukrajina je na nezvratné cestě do NATO, potvrdil Stoltenberg v Kyjevě

30. dubna 2024  11:10

Ukrajina má v NATO své právoplatné místo a podpora spojenců v obraně před Ruskem bude pokračovat,...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 179
  • Celková karma 42,02
  • Průměrná čtenost 2060x
Dříve odpůrce drog. Dnes bojuji za legalizaci konopí k léčebným účelům, ale nejen k nim. Jsem přesvědčený o tom, že svobodný,dospělý a svéprávný člověk má právo se sám rozhodnout, jestli chce kouřit tabák, hulit konopí nebo pít alkohol v jakékoliv formě. Také jsem ale přesvědčený o tom, že takový člověk musí nést za všechna svá rozhodnutí plnou odpovědnost.

Seznam rubrik