Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Konopí a reklamní masáže.

Bohužel i my jsme si museli zvyknout na to, že prakticky vše, na co se chceme v TV dívat, je prošpikováno neustálou reklamou na kde co.

 Zajímavé ale je, jak se postupně mění skladba těchto reklam. Dříve to byly reklamy především na potraviny, oblečení, kosmetické přípravky, prací prášky atd. Reklama na léky prakticky neexistovala. Jak je to dnes?

Jednou jsem si provedl takový svůj malý průzkum. Dělal jsem si čárky dle toho, čeho se reklama týkala. Samozřejmě jsem u toho neseděl celý den. Bylo to jen nárazové. Prostě jen tehdy, když jsme se chtěli na něco dívat. Vyhrála to reklama na léky a ty tak zvané podpůrné prostředky. Vše z dílen farmaceutických firem.

Neustále je nám vnucována myšlenka, že vlastně nikdy nejsme zdrávi. A že prakticky denně potřebujeme další a další léčebné prostředky, abychom se mohli dožít dalšího rána. Také je nám vtloukáno do hlavy, že pokud je užívat nechceme, tak jsme neodpovědní, a nejen na sobě, ale i na svých blízkých pácháme zlo.

Smutné je, že farmaceutické firmy se neštítí tento nátlak na nás vyvozovat i prostřednictvím dětských programů. Dříve dětské programy reklamou přerušovány nebyly. Dnes již i tyto jsou takových reklam plny.

Pokud chceme vyhodit léky s prošlou expirační dobou, měli bychom je odnést do některé lékárny. V žádném případě bychom je neměli házet do běžného komunálního odpadu, protože všechna léčiva jsou zařazena mezi nebezpečný odpad. A takto s ním musí zacházet i lékárny, kam je odneseme.

Na bezpečnost trhu s léčivy u nás dohlíží Státní úřad pro kontrolu léčiv. Ten by měl dbát na to, že každý lék, který se má v lékárně objevit, bude při správném užívání, které určí lékař, bezpečný. Ale je tomu tak?

V minulosti se do lékáren, ambulancí a nemocnic dostávaly léky různé, někdy až hrůzné. Pamatuji si dobu, kdy bylo velmi přesvědčivou reklamou budoucím maminkám v Německé spolkové republice doporučováno, aby v případě nachlazení v době těhotenství užívaly zcela bezpečný lék Contergan, obsahující látku Thalidomid. Výsledkem bylo asi deset tisíc zmrzačených dětí, které se rodily bez rukou, bez nohou atd. To se stalo v roce 1957 a lék na trh přinesla německá farmaceutická firma Grünenthal.

Rok 1957, to je polovina minulého století. A tento obrovský malér je tedy 62 let starý. To je snad již dost dlouhá doba na to, aby se farmaceutické firmy poučily a přestaly nás svými výrobky mrzačit a vraždit. Ale je tomu tak?

Pojďme se podívat na události okolo léčiv tady u nás v Česku, a to za období jednoho jediného měsíce. Vezměme si duben 2019.

8. dubna 2019. Ze sdělovacích prostředků se dovídáme, že v indickém doplňku stravy pod názvem Bruhat Vata Chintamani Rasa je příliš mnoho rtuti, arsenu a olova. Povolené množství rtuti v podobných přípravcích je 0,1g na kilogram přípravku. Zde jí každý kilogram obsahoval 72.200 mg. Skutečně to byl doplněk stravy pro lidi? Nebyl to spíše jed na krysy?

12. dubna 2019 nás Státní ústav pro kontrolu léčiv upozornil na to, že nemáme polykat prášky na potlačování depresí pod názvem Citalec. Nějakým zvláštním působením se stalo, že farmaceutická firma do těchto krabiček nastrkala lék na potlačování žaludečních potíží Zirid a dokonce je pak poslala na nepravý trh. To léčivo vůbec nebylo určeno pro Českou republiku. Takový drobný omyl. Kdo ví, kterým chudákům to bylo vlastně určeno.

15. dubna2019 SÚKL oznámil, že z trhu stahuje silný opiátový lék proti bolesti pod názvem Palladone. Soudruhům ve farmaceutické firmě se podařilo udělat celkem nepatrnou  chybičku.  Tobolky účinnou látkou proti bolesti drobet přeplnili. Pro sebevrahy zpráva výborná. Pro běžné pacienty ovšem již tak ne.

Možná ještě stále se může najít někdo, kdo řekne, že „to se může stát“, nebo že “jen kdo nic nedělá, tak nic nezkazí“. Ale u léků? Tam, kde se nám neustále vtlouká do hlavy, jak je vše zabezpečené a kontrolované. Ale dobře, tak ještě jeden příklad z letoška.

24. dubna 2019 se můžeme z tisku a dalších sdělovacích prostředků dovědět, že jeden lék, který prošel všema kontrolama zcela úspěšně, nás může zabít. Ten lék se jmenuje Lemtrada a je určen pro léčbu roztroušené sklerózy. A tento lék nejen že zabít může. On dokonce skutečně zabíjel.

Většina z nás je sama o sobě přesvědčena, že právě my jsme vůči reklamním nátlakům imunní. Že my se hned tak nachytat nedáme. Ne vždy to ale je pravda. Ostatně pokud by se reklamní kampaně ve sdělovacích prostředcích nevyplácely, a že jsou pěkně drahé, tak proč by je tam někdo dával?

Tento tlak na nás a naše blízké je prakticky neustálý. A běžný občan se postupně z pozice pacienta dostává do pozice konzumenta. A až příliš mnoho lidí se tak ve snaze udržet se být fit, nepodlehnout stálému stresu, kterému nás vystavuje stále uspěchanější doba, přecpává léky, či alespoň tzv. podpůrnými prostředky. Bohužel je ale pravdou, že tyto nám více ubližují, než pomáhají. Jistě, chceme být zdraví. Jenže já si myslím, že toto není ta správná cesta.

Žijeme ve skutečně zvláštním světě. Na jedné straně jsme televizními reklamami přesvědčováni, abychom užívali léky s nebezpečnými vedlejšími účinky. Na druhé straně lék, který i při amatérské přípravě a zpracování vykazuje přímo úžasné léčebné vlastnosti bez jakýchkoliv nebezpečných vedlejších účinků, se nejen v reklamě neobjeví, ale za jeho přípravu nás dokonce chtějí zavřít do vězení. Tím lékem je konopí. Nenechme si ho vzít.

 

Autor: Zdeněk Majzlík | pondělí 27.5.2019 14:47 | karma článku: 23,02 | přečteno: 537x
  • Další články autora

Zdeněk Majzlík

Otevřený dopis předsedovi České pirátské strany a předsedovi KDÚ-ČSL

Pane Ivane Bartoši a pane Marku Výborný. Včera, tedy 14. února 2024, jsem si v TV poslechl vaše vyjádření k zatím nepravomocnému osvobozujícímu rozsudku nad panem Andrejem Babišem v kauze „Čapí hnízdo“.

15.2.2024 v 11:05 | Karma: 42,02 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Spěje Česko k selektivní totalitě?

Možná se Vám zdá titulek tohoto mého článku, kde spojuji totalitarizmus se selekcí, tedy možností výběru, jako nesmyslný. V totalitním systému žádná možnost výběru není.

22.6.2023 v 21:34 | Karma: 28,74 | Přečteno: 849x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Volební kampaň i nový prezident s pachutí.

Máme po volbách. Zvolili jsme si nového prezidenta. A přestože se nedomnívám, že by Česká republika byla republikou banánovou, většina obyvatel naší země je patrně jiného názoru. A tak nevolili politika, ale generála.

1.2.2023 v 13:02 | Karma: 35,79 | Přečteno: 2474x | Diskuse

Zdeněk Majzlík

Dopis rodině, přátelům a všem ostatním.

Vážená rodino, vážení přátelé, vážení všichni ti, se kterými jsem kdy vešel ve styk prostřednictvím emailu. Je možné, že z mnohých z Vás se po přečtení tohoto mého emailu, vzhledem k podivné době s podivnými zvyky, ve které žijeme

25.1.2023 v 19:30 | Karma: 32,55 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Když nová doba začne až příliš připomínat tu starou novou dobu.

Dnes dopoledne mi volal přítel. A byl docela vytočený. Jednoho svého příbuzného má v hustopečském hospici, honosícím se názvem „Domácí hospic Girasole“. a právě si na Novinky.cz přečetl článek:

24.1.2023 v 17:13 | Karma: 47,00 | Přečteno: 7889x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Test nákupu lístků na MS od překupníků. Nevyplatí se to, hokej nejspíš neuvidíte

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

  • Počet článků 179
  • Celková karma 42,02
  • Průměrná čtenost 2060x
Dříve odpůrce drog. Dnes bojuji za legalizaci konopí k léčebným účelům, ale nejen k nim. Jsem přesvědčený o tom, že svobodný,dospělý a svéprávný člověk má právo se sám rozhodnout, jestli chce kouřit tabák, hulit konopí nebo pít alkohol v jakékoliv formě. Také jsem ale přesvědčený o tom, že takový člověk musí nést za všechna svá rozhodnutí plnou odpovědnost.

Seznam rubrik