Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jen malé zamyšlení, tentokrát mimo konopí.

V posledních týdnech můžeme velmi často vidět jednání poslanců dolní komory britského parlamentu, kdy se velmi vehementně dohadují o Brexitu. Mně je velmi líto, že k tomuto aktu vystoupení Velké Británie z Evropské Unie dojde.

Nevím proč, ale Britové, a tím myslím Angličany, Skoty, Iry i Velšany, jsou mnohem bližší mému naturelu, než kterýkoliv jiný národ Evropy. Bez nich Evropská Unie bude chudší, a to po všech stránkách. Ale o to tady nyní nejde. Chtěl bych spíše poukázat na ten obrovský rozdíl v systému jednání v té tradicemi a historií protkané britské instituci pod názvem Dolní Komora Britského Parlamentu, nebo také jen Dolní sněmovna, a tím, čemu se tady u nás říká Sněmovna Parlamentu České republiky.

V Dolní sněmovně, jak jsem vypozoroval, za celou vládnoucí stranu hovoří její lídr. Tedy předseda vlády. Snaží se co nejvíce osvětlit to, s čím přichází, a obyčejně to trvá jen pár minut. Za prvé má i bez této instituce dost své práce, a za druhé proč také dlouze žvanit o něčem co všichni jak ze strany vládnoucí, tak i z té opoziční, dostali již dříve písemně. Naproti němu, přes obřadní stůl, sedí lídr opozice. Vstane v okamžiku, kdy předseda vlády dohovoří, a vznese svůj názor, či své námitky. Obyčejně věcně a stručně. Takto se mohou spolu dohadovat poměrně dlouho. Ale ne přes daný limit. Ten hlídá zvolený šéf dolní komory. V současné době charizmatický John Bercow se svým hlasem lodní sirény. Ostatní členové Dolní sněmovny občas na vteřinu povstanou, aby dali najevo, že s předřečníkem souhlasí, a pak si zase způsobně sednou, pokud mají kam. Díky panu Churchillovi, který po válce rozhodl, že v Dolní sněmovně nesmí být tolik sedadel, kolik je poslanců, aby se tam neustále nerozvalovali, je totiž v poslaneckých lavicích mnohem méně místa, než kolik by ho jejich zadky potřebovaly. Jinými slovy ti, kteří dojdou pozdě, tak stojí.

Teď to srovnejte s naší Sněmovnou, kde každý, kdo vlastní alespoň jeden otvor do svého těla, tak touží pouze po jediném - žvanit do zblbnutí o všem možném, jen ne o daném problému. A je zde daným pravidlem, že čím hloupější řečník je a čím méně má ponětí, o čem se jedná, tím déle velmi plamenně a „zasvěceně“ hovoří. Výjimkou nejsou ani hodiny.

Do parlamentu každý chodí, jak se jim zachce, a probírat při jednání výsledky posledních fotbalových utkání či vyvinutost poprsí některé z jejich kolegyň je naprosto běžné.

Každý z našich poslanců má své pevně dané kůží potahované křeslo a před sebou pultík s nafasovaným laptopem a hlasovacími čudlíky. V těchto křeslech někdy spí, někdy luští křížovky, někdy telefonují svým milenkám či džigolům, nebo se jen slastně povalují jako vepři na teplém hnojišti. To, co v Dolní komoře Britského Parlamentu trvá jedno dopoledne, ve Sněmovně Česka trvá týdny a měsíce.

Při tomto  mém pozorování na mne začaly odněkud z hloubi mysli vyvstávat poněkud kacířské myšlenky. Snažil jsem se jim odolat a neustále jsem se přesvědčoval, že ty myšlenky, které se tak příliš dotýkají tak nesmírně ctěné instituce, jako je Parlament České republiky, jsou špatné. Jenže ony se cpaly stále dál a dál, až tu mou mysl pohltily úplně. Nevím si již s nimi rady a proto je dávám k ctěnému posouzení a případnému zamyšlení všech těch, kteří se rozhodnou tento můj blog-článek přečíst a popřípadě jej sdílet i se svými přáteli.

Zde jsou:

Nestálo by za to, vyvolat lidové hlasování o tom, zda by se provozní řád Sněmovny neměl změnit?

Nestálo by i u nás v Poslanecké sněmovně za to, aby hovořit směl pouze představitel koalice, nejlépe předseda vlády, a oponovat směl jen představitel opozice, kterého by si oni sami zvolili?

A nestálo by za to odhlasovat, že v Poslanecké sněmovně nesmí být více křesel k sedění, jak 2/3 počtu poslanců?

A k tomuto bych přidal ještě jeden svůj návrh, který jsem sám vymyslel, který mne taktéž velmi tíží, a který bych také dal rád k posouzení ctěným čtenářům:

Nestálo by za to, aby poslanci i senátoři měli přiznaný pouze základní plat, řekněme ve výši pětinásobku nejnižší mzdy, který by se jim o procenta měnil nahoru či dolů dle toho, jestli ekonomika stoupá, či klesá.

Já si myslím, že by to byly změny veřejností velmi vítané a státu velmi prospěšné. Co si myslíte Vy?

Autor: Zdeněk Majzlík | čtvrtek 24.10.2019 17:43 | karma článku: 13,31 | přečteno: 185x
  • Další články autora

Zdeněk Majzlík

Otevřený dopis předsedovi České pirátské strany a předsedovi KDÚ-ČSL

Pane Ivane Bartoši a pane Marku Výborný. Včera, tedy 14. února 2024, jsem si v TV poslechl vaše vyjádření k zatím nepravomocnému osvobozujícímu rozsudku nad panem Andrejem Babišem v kauze „Čapí hnízdo“.

15.2.2024 v 11:05 | Karma: 42,02 | Přečteno: 2027x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Spěje Česko k selektivní totalitě?

Možná se Vám zdá titulek tohoto mého článku, kde spojuji totalitarizmus se selekcí, tedy možností výběru, jako nesmyslný. V totalitním systému žádná možnost výběru není.

22.6.2023 v 21:34 | Karma: 28,74 | Přečteno: 849x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Volební kampaň i nový prezident s pachutí.

Máme po volbách. Zvolili jsme si nového prezidenta. A přestože se nedomnívám, že by Česká republika byla republikou banánovou, většina obyvatel naší země je patrně jiného názoru. A tak nevolili politika, ale generála.

1.2.2023 v 13:02 | Karma: 35,79 | Přečteno: 2474x | Diskuse

Zdeněk Majzlík

Dopis rodině, přátelům a všem ostatním.

Vážená rodino, vážení přátelé, vážení všichni ti, se kterými jsem kdy vešel ve styk prostřednictvím emailu. Je možné, že z mnohých z Vás se po přečtení tohoto mého emailu, vzhledem k podivné době s podivnými zvyky, ve které žijeme

25.1.2023 v 19:30 | Karma: 32,55 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Majzlík

Když nová doba začne až příliš připomínat tu starou novou dobu.

Dnes dopoledne mi volal přítel. A byl docela vytočený. Jednoho svého příbuzného má v hustopečském hospici, honosícím se názvem „Domácí hospic Girasole“. a právě si na Novinky.cz přečetl článek:

24.1.2023 v 17:13 | Karma: 47,00 | Přečteno: 7889x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  10:22

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  10:31

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 179
  • Celková karma 42,02
  • Průměrná čtenost 2060x
Dříve odpůrce drog. Dnes bojuji za legalizaci konopí k léčebným účelům, ale nejen k nim. Jsem přesvědčený o tom, že svobodný,dospělý a svéprávný člověk má právo se sám rozhodnout, jestli chce kouřit tabák, hulit konopí nebo pít alkohol v jakékoliv formě. Také jsem ale přesvědčený o tom, že takový člověk musí nést za všechna svá rozhodnutí plnou odpovědnost.

Seznam rubrik