Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vánočka nanečisto

Jíte na Štědrý den vánočku? Pečete ji? Zkoušíte to nebo už jste mistry (ehm… mistryněmi) v oboru? Máte svůj oblíbený, nejlepší recept? Nejlepší postup?  Podělíte se taky? Bude mi potěšením.

A možná taky kolegyni blogerce Ivaně Vavřínové. S tou jsme si totiž blogové pečení vánoček naplánovaly někdy v létě, když se Ivana pustila do pečení chleba. A když chleba tak proč ne vánočky, že?

Než jsem pojala ten naprosto blbý nápad vrátit se ke kořenům a mít na Štědrý den vlastní, nejvlastnější vánočky, žila jsem si docela v klidu. Každoročně koupila jednu s rozinkami a jednu bez v oblíbeném pekařství, paní prodavačka se na mne usmála a bylo zameteno. Tedy napečeno. Dovolím si nepočítat jediný pokus z doby nezralého mládí, kdy jsem z trouby vytáhla něco, co se výrazně podobalo kusu vysoce kvalitního, koksovatelného černého uhlí.  A uhlí jsme měli na Ostravsku i bez mojí rádobyvánočky dost.  

Ve frontě na vánočku jsem si vždycky vzpomněla na bábinku. Roky pracovala v pekárně a na nočních motala rohlíky a loupáčky a … pletla vánočky. Ty správné, pekařské, ze šesti pramenů, které rovnou vytvoří  vánočku ve „3D“. Má to tu výhodu, že nemusíte dělat velký cop a střední a malý, následně to na sebe bez dechu aranžovat a doufat, že se celá konstrukce nezřítí. Aach jo, babi, ta fakt uměla. Ne, že bych jí nepomáhala, ale nedostala jsem se dál než k mazání plechů a vážení surovin. Když už jsem byla dospělá, povýšila jsem k přípravě pramenů na copánky, které pak babi mistrně popřehazovala a vánočku hodila (fakt, přehodila v dlaních a pak na plech) kynout a péci.

No a pak mi přeskočilo.

Přestěhovali jsme se a náš nový, ve skutečnosti víc než sto let starý, dům mi bábinku neuvěřitelně připomínal. A tak jsem někdy v říjnu 2011 začala snít o vánočce. Té pravé, z šesti pramenů pletené, bábinčině.  Vzala jsem na pomoc mistra googla a přemýšlela, které kynuté těsto tak může být nejpodobnější tomu co jsem znala. Babi recept neměla. Nepotřebovala ho. Prostě sypala „od-oka“ a vždycky to bylo ono. Nakonec jsme těsto testovali a testovali a nejvíc nám chutná takto:


  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 120 g másla
  • 125 g mletého cukru
  • 2 žloutky a 1 celé vejce
  • 0,5 balení kvasnic
  • 0,5 lžičky citronové kůry
  • 2 – 2,5 dcl mléka
  • špetka soli (větší)
  • oříšky, rozinky, mandle – co je mlsným jazýčkům libo.

Babi se před pečením zadívala na oblohu, jestli to dneska bude kynout.  Pak začala alchymie se zaděláváním těsta.  Přizvala jsem techniku a kyne za mne domácí pekárna.  Prostě do ní všechno nasypu a jdu pryč. Pekárna se postará a musím uznat, že jí to jde. Těsto nekazí.

Když ho pak, nadýchané a vláčné, vyklopím na vál, začíná ten správný hlavolam. JAK přes sebe klást prameny? Nejlepší musel být obrázek naší kuchyně v prvním vánočkovém roce. Já, zoufale stojící nad pomoučeným válem s šesti válečky kynutého těsta, přede mnou a válem notebook otevřený na videonávodu. Když jsem si ho přehrávala, pletoucí ruce na videu byly příjemně pomalé. Když jsem to zkoušela synchronizovat se svými, skřípala jsem zuby, nestíhala a litovala, že youtube není gramofon, který bych mohla přepnout na nižší rychlost. Výsledkem byla zapatlaná klávesnice, pomoučený displej a jakýs-takýs patvar. Ten rok můj poklidný manžel  nejenže  několikrát vyčistil notebook, ale zejména jedl vánočky. V říjnu, v listopadu a snad ještě i na Mikuláše. Bez reptání je snídal a svačil. Tvrdošíjně jsem totiž ladila to pletení (můj oblíbený a okoukaný návod najdete na tomto videu ).

Pokud pečete a pletete, zkuste to podle něj. Vánočka se vám nikdy nerozjede. Pochopí, že jste do pletení vložili tolik svojí energie, že vám to fakt nemůže udělat. (Dobře, je to tou kompaktností pletení). No a pak ji jen necháte v teple odpočinout, pečlivě namažete vajíčkem, nasypete mandličky a šup do trouby. Já po půlhodině, jen tak ze zvyku, přikrývám pečícím papírem. To už záleží na tom, v jak náladové troubě se kynutý poklad peče.

"Testovací“ vánočky jsou upečené, ráno byl v košíku poslední kousek.  Tak to asi nebylo tak strašné. To „ostré“ pečení pak bude těsně před Štědrým dnem. Vloni jich naší kuchyňskou manufakturou prošlo sedm. Letos to bude podobné. Babi by se divila.

Přeji sladké a voňavé Vánoce všem.


 

Autor: Jana Majová | pondělí 16.12.2013 17:30 | karma článku: 14,28 | přečteno: 507x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3540x | Diskuse | Ostatní

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41 | Přečteno: 515x | Diskuse | Ostatní

Jana Majová

Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí milý Davide...

David oslavil třicátiny. Slavil s velkou radostí a chutí. Cože si to, milý čtenáři tohoto necovidového blogu myslíš? Že na tom není nic divného? Že třicitka je před tebou nebo za tebou a jako... no a co? Život jde dál?

26.10.2020 v 20:53 | Karma: 21,85 | Přečteno: 695x | Diskuse | Ostatní

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

Nemyslím teď nás, zkušené harcovnice. Myslím mladé ženy, často maminky na mateřské, které bůhvíkde vyštrachaly šicí stroje a sedly k nim. Mají můj respekt.

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1201x | Diskuse | Ona

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

Konečně vím, jak vám je. Vám všem, kdo jste soutěživí, fandíte hokeji, tenisu, házené, biatlonu, atletice, krasobruslení, čemukoliv. Protože já, nesoutěživá, jsem to neznala. Až teď. Teď se vší vervou fandím pekařům a cukrářům.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29 | Přečteno: 690x | Diskuse | Ostatní
  • Nejčtenější

Barbaři na hranicích. Fotky od Hamásu zahanbily západní média

6. října 2024

Seriál Pokud vás už válka na Blízkém východě unavuje, podívejte se na fotky ze 7. října loňského roku. Ty...

K romskému chlapci po konfliktu s učitelem jela záchranka. Zasáhla policie

5. října 2024  13:02,  aktualizováno  8.10 14:41

Policie řeší incident, při kterém se v Koryčanech na Kroměřížsku fyzicky střetl učitel s žákem....

Obsese zbraněmi, morbidní porno a stres. Vrah z fakulty střílel už na střední

3. října 2024

Premium Čtyřiadvacetiletý muž ze středostavovské rodiny bez ekonomických problémů a se slibně rozběhlou...

Malý Vilík prohrál svůj boj s rakovinou. Sbírka pomohla rodině strávit čas spolu

2. října 2024  11:16

Rodiče malého Vilíka na stránce Donio v červenci vybírali peníze, díky kterým se mohli plně věnovat...

Izraelci vpadli do Libanonu. Jedno z nejhorších období historie, řekl premiér

1. října 2024  6:32,  aktualizováno  13:39

Izrael v noci zahájil pozemní operaci na jihu Libanonu. Podle prohlášení izraelské armády jde o...

Třetí pilíř penzijního pojištění mění svou tvář. Jaká je současná nabídka?

9. října 2024,  aktualizováno  3:01

Penzijní spoření je na trhu už tři desetiletí. V čase se ale produkt notně proměnil. Penzijní...

ANALÝZA: Izrael čelí dilematu. Útočit, či neútočit na íránská jaderná zařízení?

9. října 2024

Premium Po rozsáhlém íránském raketovém útoku na Izrael minulé úterý se ve světě čile spekuluje, zda by se...

Éra uhelného teplárenství v Česku končí, modernizace přijde na stovky miliard

9. října 2024

Za dálkovým teplem v České republice, které je díky rozsáhlé infrastruktuře považováno za...

Šéf nás nutí vyřídit si živnostenský list, jinak nám dá výpověď. Jak se bránit?

9. října 2024

Premium Práce na IČ se může zdát výhodnější, co se týká odměny. Na druhé straně zaměstnance chrání zákoník...

Chcete mít zářivý úsměv? Vyhrajte profesionální bělení zubů doma
Chcete mít zářivý úsměv? Vyhrajte profesionální bělení zubů doma

Toužíte po zářivém úsměvu, který dodá vašemu vzhledu sebevědomí? Nyní máte šanci si splnit sen o bílých zubech z pohodlí domova! Zapojte se do naší...

  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.