Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Střípky o střídavé péči - ptá se někdo dětí?

V posledních dnech se, díky výrokům Ústavního soudu, znovu zvedla vlna diskusí zaměřená na střídavou péči. A co si budeme povídat - všichni tomu "rozumíme". No a když všichni, tak proč ne taky já. 

Mohu vás, milí nakukovatelé do blogu, ujistit, že ptá. Dětí se pořád někdo ptá. A s účinností Nového občanského zákoníku ještě víc. Narovinu přiznávám, že se mi to hodně nelíbí. A ... to by vlastně mohl být rovnou konec příspěvku. Ale zpomalme.

Střídavka dohodou je relativně jednoduchá. Dospělí se dohodnou mezi sebou i s dětmi a soud jejich dohodu schválí. Hotovo. Tečka. 

Horší je to v případě žádosti o střídavou péči v případě, že jeden z rodičů s tímto uspořádáním nesouhlasí. To se roztočí pomalá kola našeho opatrovnického soudnictví a na obzoru je asi tak rok-dva trvající patálie. Během té jsou na svá přání děti opakovaně dotazovány. Ptají se jich (několikrát) sociální pracovníci, ptá se jich psycholog při zpracování znaleckého posudku, ptá se jich soud. Prvoinstanční a často i odvolací.

Tady bychom mohli skončit. Zdá se to být v pořádku. Ale skutečně je?

Použijme zase jednoduchý model. Fyzikáři Pavlovi utekla žena Helena i s dětmi a rozbíhá se soud o střídavou péči. Dětem je 9 a 12 let. Helena se střídavkou nesouhlasí. A protože je to ženská plná ohně neovládne se, aby to před dětmi neříkala. Na Pavla nadává, kritizuje ho, nenechá na něm nit suchou. Těžko říci, jestli by totéž dělal Pavel - s dětmi se totiž vidí tak málo, že si tak-tak stihnou užít těch pár společných hodin. Děti mají přesto tátu rády. Nejvíc by si přály, aby se rodiče k sobě vrátili, ale když už to tak Helena ani Pavel nechtějí, děti se alespoň chtějí vídat s oběma. 

JENŽE - když přijde sociální pracovnice na šetření, jsou děti s pravděpodobností hraničící s jistotou, právě u mámy. A co má prcek, který ještě před dvaceti minutami pozoroval plačící maminku vysvětlující, že když ji opustí, ztratí její život smysl, sociální pracovnici říci? Má riskovat, že maminku utrápí? Nebo obětovat sebe? 

Trochu lepší je to se znaleckými posudky. Rozumný psycholog používá metody, které odhalí vztah dětí k rodičům, aniž by se musel přímo ptát. JENŽE - jednoho krásného dne přijde znalecký posudek oběma rodičům.  Z posudku vyplývá, že obě děti mají hezký vztah k oběma rodičům, navíc to, že matka otce neustále kritizuje. Děti jsou v té době (jak jinak) u matky. Helena si přečte posudek a zase se v ní probudí temperamentní oheň. Kritizuje otce, děti jsou pro ni zrádci.  Ty celou věc nechápou. Od samotného vyšetření u psychologa uběhl měsíc nebo dva. Pro ně to bylo pohodové povídání a najednou jim máma něco vyčítá? 

Vůbec nejhorší je dle mého názoru přítomnost dětí u soudu. Už samotná atmosféry plná napětí před soudní síní, umí být drtivá. A dítě v soudní síni prostě nelze vyslechnout citlivě bez ohledu na to, že rodiče nejsou během jeho výpovědi přítomni. A dotazy jdou skutečně na samotnou dřeň, včetně vyjádření dětí, jaký druh péče chtějí. (V souvislosti s účinností NOZ je dokonce účast dětí nad 12 let jaksi povinná - dítě má na to dle zákona právo.) Samo povídání se soudcem, či spíše soudkyní, je ještě v pohodě, ač je to chvíle náročná a vážná. JENŽE - dítě  přijde k soudu s matkou od níž dny, týdny a měsíce poslouchá kritické názory na otce a vysvětlování, jak je jim doma bez táty skvěle.

Jakmile skončí jeho výpověď, vrátí se do soudní síně rodiče a s názorem díběte jsou v plném rozsahu seznámeni. Sama dětská výpověď se pak stane důležitou součástí soudního spisu i samotného rozhodnutí. Jak to mají děti udělat? Vyjádřit se, že chtějí být i s tátou a zradit matku? Popřít přání být i s otcem a zradit jednak tátu a zejména sebe? Obětovat se? A pro koho vlastně?

Soud je navíc naprosto klíčovou institucí. Rozhoduje. A může, ale nemusí, brát v potaz názory psychologů a sociálních pracovníků. Často tak jednorázová výpověď dítěte rozhodne celý spor. Máme právo pokládat na ramena dětí takovou odpovědnost? Jednou se budou rodičů zcela určitě (a naprosto právem) ptát, proč.

Helena a Pavel stojí u soudu proti sobě dlouhé měsíce a roky. Takový je v naší republice systém a já se poctivě domnívám, že je to systém nepružný, přežitý a špatný. A aktivní zapojení dětí je krok spíše tragický než dobrý a dětem na dlouho uvízne ve vzpomínkách a pravděpodobně navždy v duších.

Někdy je méně více.  V případě zátěže dětí to platí dvojnásob.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Majová | neděle 15.6.2014 11:36 | karma článku: 15,73 | přečteno: 1055x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3534x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí milý Davide...

David oslavil třicátiny. Slavil s velkou radostí a chutí. Cože si to, milý čtenáři tohoto necovidového blogu myslíš? Že na tom není nic divného? Že třicitka je před tebou nebo za tebou a jako... no a co? Život jde dál?

26.10.2020 v 20:53 | Karma: 21,85 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

Nemyslím teď nás, zkušené harcovnice. Myslím mladé ženy, často maminky na mateřské, které bůhvíkde vyštrachaly šicí stroje a sedly k nim. Mají můj respekt.

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

Konečně vím, jak vám je. Vám všem, kdo jste soutěživí, fandíte hokeji, tenisu, házené, biatlonu, atletice, krasobruslení, čemukoliv. Protože já, nesoutěživá, jsem to neznala. Až teď. Teď se vší vervou fandím pekařům a cukrářům.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Prosazovat důchodovou reformu chce koalice na mimořádné schůzi Sněmovny

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  13:50

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Poslanci budou řešit ostrý výrok člena Rady ČT Veselého vůči Vašáryové

21. května 2024  13:39

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Soudu v Haagu se zatykači pomohla Clooneyová. Životy mají stejnou cenu, míní

21. května 2024  13:22

Při vyšetřování Mezinárodního trestního soudu (ICC), který v pondělí požádal o vydání zatykačů na...

Opatření jsou po atentátu přísnější, ale do věže se nezavřu, řekl Pavel na výjezdu

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  13:17

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 959x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.