Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Střípky o dětech - aneb jak se u nás odvšivovalo.

Po rozvodu čekají člověka mnohé radosti. Třeba to, že se s dětmi vídá jen občas a svou roli hrají někdy nežádoucí emoce. A někdy třeba náhodně se objevující ... paraziti.

http://www.azrodina.cz/article_imgs/0000/8815/ve%C5%A1_bublinky_

Bylo to takové fajn pondělí. Seděli jsme s manželem na návštěvě a vedli nepochybně zásadní debatu o něčem velevýznamném. Vtom mému muži zazvonil telefon. Zvolna ho vytáhl z kapsy a zvolna se na něj soustředěně podíval. Můj muž totiž dělá všechno zvolna a soustředěně. Pak povytáhl obočí takový TÍM způsobem. Používá ho speciálně, když volá máma jeho dětí.  Nedivím se mu. Hovory to bývají víc než zvukomalebné. Zvedl se a odešel telefonovat do kuchyně.

V mysli jsem si rychle prolistovala víkend a přemýšlela, kde může být problém. Nic jsem nenašla. Což nic neznamenalo.  A pak můj drahý choť usedl do křesla, přeleštil neexistující skvrnu na displeji a schoval telefon do kapsy: "Malá prý ode mne dostala během víkendu vši. Můžu za to. Prý."

Zamyslela jsem se. Hluboce. Už jsem si nepamatovala životní cyklus vši dětské, ale tři dny to určitě nejsou. A pak...prohlížela jsem si velkou, chytrou hlavu svého chotě. Má prima vlasy, to se musí uznat. Můžete si prohlédnout každý vlásek zvlášť a možná je i spočítat. Třímilimetrový sestřih vlasů i vousů má, co ho znám. Pravda, případná veš by měla z jeho hlavy vznášející se ve dvoumetrové výši dobrý rozhled, ale nejspíš by si musela pořídit horolezecké vybavení, aby nespadla. A vůbec. Kdyby vši měl, viděla bych je. Zamyslela jsem se nad svou v pátek čerstvě trojbarevně obarvenou hlavou a taky ji zavrhla.

"Asi mají vši ve škole", zamyslela jsem se. Technický mozek manžela se ještě probíral telefonátem a věcně zareagoval: "Ne, v pátek je neměla a přinesla je od nás. Říkala to. Ječela." Usoudila jsem, že bych možná taky ječela, najít děcku ve vlasech vši. Cestou domů jsem zavolala všem, kdo u nás o víkendu byli, ať se si mrknou do vlasů, že si mohli odnést nečekaný dárek. Manžel ověřil u svého kolegy, který měl dítě ve stejné třídě, že vešky-mršky, zaútočily na třeťáky letos už podruhé. Rozesmáli jsme se a vraceli se s igelitkou šampónů, hřebínků a desinfekce domů.

Zagooglili jsme u čaje. Vešky se vyvíjejí 17 - 25 dní. Ach jo. Manžel se přepnul do otcovské role a začalo gruntování, praní a pucování všeho doma. Zastavila jsem ho, až když se s dezinfekčním sprejem vrhal na kočku. Do toho průběžně pípal můj mobil. Vešky se rozjely do světa. Hned dvěma směry. Globální epidemii s epicentrem v našem městečku se podařilo díky ICT zabránit.

O dva týdny později už jsme byli obezřetní. Zahubili vešky, česali, hlídali, prohlíželi, dotazovali se, jak to tedy v té třídě je. A ono chvilku bylo a chvilku nebylo. V té době k nám Ježíšek mohl přijít kdykoliv. Pořád bylo naklizeno. A můj drahý muž se naučil žehlit, protože na velké plochy ložního prádla jsou jeho paže s rozpětím srovnatelným s křídly malého letadla, naprosto ideálním vládcem žehličky. Stejně mu vadí žehlení jen u věcí s límečkem, což, jak známo, povlak na polštář ani peřinu nemá.

Poslední návštěva parazitů proběhla na začátku prázdnin v době, kdy jsme polevili v bdělosti. Na poradě jsem si zamyšleně sáhla do ofiny a vytáhla...veš. Asi musela být fakt zoufalá, když se snažila uchytit na mých chemií prolezlých vlasech. Zřejmě se jí to zdálo pořád lepší než pleš. Tedy polopleš.

Tehdy přišel poslední chemický útok na všechny hlavy, které se naší domácností třeba i jen mihly a od té doby je klid. Tak kdyby náhodou přišla tahle kalamita k vám, brnkněte. Předám vám igelitku s šampony a dezinfekcí. Je doplněná. A prohlášena za záchrannou, putovní.

Vši se objevily ještě jednou, na chodbě soudní budovy. "...a děti od něj dostaly vši", končila bývalá manželka svůj monolog určený sociální pracovnici. Ta vážně pokývala hlavou, poodstoupila o krok a srovnala si na nose brýle. Vážným pohledem se na několik dlouhých vteřin zastavila na řídkém porostu viníkovy hlavy a pak s lehkým úsměvem zmizela za ohybem chodby. A s ní i odvšivovací čtvrtletí.

 

(Téma jsme probudily v diskusi s Klárkou T. a tak je napsaný pro ni. Ale taky pro ty, kdo si myslí, že muž neumí použít dezinsekční sampon a prášek na praní.)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Majová | sobota 21.6.2014 8:30 | karma článku: 15,90 | přečteno: 556x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3534x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí milý Davide...

David oslavil třicátiny. Slavil s velkou radostí a chutí. Cože si to, milý čtenáři tohoto necovidového blogu myslíš? Že na tom není nic divného? Že třicitka je před tebou nebo za tebou a jako... no a co? Život jde dál?

26.10.2020 v 20:53 | Karma: 21,85 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

Nemyslím teď nás, zkušené harcovnice. Myslím mladé ženy, často maminky na mateřské, které bůhvíkde vyštrachaly šicí stroje a sedly k nim. Mají můj respekt.

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

Konečně vím, jak vám je. Vám všem, kdo jste soutěživí, fandíte hokeji, tenisu, házené, biatlonu, atletice, krasobruslení, čemukoliv. Protože já, nesoutěživá, jsem to neznala. Až teď. Teď se vší vervou fandím pekařům a cukrářům.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 959x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.