Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nošení dříví do lesa - aneb "já vám před dvaceti lety byla blbá.."

Všichni jsou naladěni vzpomínkově. Já taky. Vzpomínky umocněné faktem, že má starší dcera je teď tak stará (tedy mladá) jako já tehdy. A tak mám živé srovnání. A vůbec - nečtěte to. O výročí Listopadu píšou všichni. Je si tak přihodím do lesa pár polínek.

Vím přesně, co jsem dělala 17. listopadu 1989. Kupovala gramofon. Bylo mi 21, vypadala jsem na šestnáct a v kočárku vozila roční dítě. Režim jsem v té době (jako ostatně celé ostravsko kde jsem žila) neřešila.

Prostě jsme kupovali gramofon. V jednom vyhlášeném bazaru v jiném městě, protože tehdy se fakt muselo všechno shánět. Byl stříbrný a s kazeťákem a my byli nadšení. Česká i polská televize o tom, co se dělo na Národní třídě mlčela, kola těžních věží se točila a my nic nevěděli. To až o pár dní později. Když začalo "cosi" prosakovat a já tomu nerozuměla. Pak se stavil kamarád, jestli u nás můžou přespat. No jasně, že mohli. Často jsme sloužívali jako "tábor". Kamarád Matěj studoval medicínu, miloval literaturu a tak před dvěma - třemi lety i mne. Přijeli po půlnoci a najednou bylo všechno jinak. Utahaní kluci rozložili u nás v obýváku fotky a letáky a já nechápala. Jen jsem tam tak seděla, nechala jsem je plánovat další den, povídat a nakonec jsem si je prohlídla a šla zcela prakticky uvařit zelňačku. V hlavě se mi to hrozně mlelo. Vrátila jsem se s kouřícími talíři a sedla si do koutka. Myslela na svou malou dceru, na to, co je asi tak pravda a jak to mám zjistit. Kluci jedli. Matěj pak dal k dobru historku o tom, jak mne vzal na nějaké čtení poezie pana Seiferta a já se na nic neptala a ničemu nedivila i když tam byl ten a ten a ta (no co, u nás se taky čítávalo a hrálo divadlo, prostě jen tak a toho a toho a tu jsem neznala, tak proč bych se divila). A jak mi půjčil knížku vydanou samizdatem, zavázal slibem, že ji budu opatrovat jako oko v hlavě a já ji četla ve vlaku a hrozně znervózňovala pána na protějším sedadle (fakt jsem netušila, že se to nesmí). Kluci zpozorněli a chvilku mi povídali co je jako jinak než v "normálním světě" a já měla v hlavě kaleidoskop ze střípků, které se každou chvíli měnily. Postupně usnuli a ráno brzy spěchali kamsi dál. Už nevím kam.

Teprve tehdy mi to začalo vrtat hlavou. A začala jsem hledat a ptát se. Nebylo moc koho - Karviná byla (a je) svérázná a já v té době už byla hezkých pár let sama. Neměli jsme ani pevnou linku. S manželem a malou jsme obráželi známé a ptali se. A mně se v hlavě skládal svět. A najednou jsem byla HROZNĚ NAŠTVANÁ. Naštvaná kvůli té obrovské bublině, kvůli té obrovské lži. V obchodě mi nervózní paní škubala z tašky trikolóru a hulákala, že si nevážím dobrého života. Emoce stoupaly i v kraji havířů...

A pak bylo najednou informací dost i v televizi a všude a já byla pořád tak NAŠTVANÁ. Kdosi mi vysvětlil, že to, že jsem kdysi odmítla podepsat nějakou petici o umístění raket na jihu republiky (já to neřešila politicky, bylo mi snad šestnáct, prostě podepisovali středoškoláci) protože nemám ráda ani vzduchovku a násilí vůbec, se mi zapsalo do jakéhosi posudku. Způsobila jsem totiž pozdvižení ve škole. Řekla jsem, že nejdu, holky ze třídy usoudily, že teda taky nejdou a šly jsme na laskonku. Třídní pak brečela a ředitel brunátněl, ale já fakt netušila proč (vždyť to byl jen blbej podpis, ne?). Musela jsem se tomu dodatečně smát. Já, mírný rak a "buřič" - to fakt nešlo k sobě.

Věci se měnily a my už jimi dýchali taky. I s tou zpomalenou, už probuzenou, Karvinou. A dál to všichni znáte...

Ještě jednou jsem se pak NAŠTVALA. To, když se v republice objevil Gama nůž. Zařízení, které umělo šetrně a nenásilně operovat to, co moji mámu vystavilo neskutečnému utrpení jen o pár let dřív. Tehdy jsem si celou tu izolaci, ve které jsme žili,  uvědomila znovu. A celou tu neskutečnou nabubřelost systému, který řekl "tahle králíkárna je tvoje a dál ani krok".

No jo, nebyli jsme v "devětaosmdesátém" zdaleka všichni světa znalí disidenti. Země byla plná obyčejných lidí, kteří žili své obyčejné životy a teprve je čekaly "nebývalé objevy". Nám (tehdy dvacetiletým) se přizpůsobovalo celkem snadno...

Rozhodně díky (taky Matějovi) za vše, co je teď jinak a svobodněji.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Majová | úterý 17.11.2009 10:46 | karma článku: 14,95 | přečteno: 1055x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3534x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí milý Davide...

David oslavil třicátiny. Slavil s velkou radostí a chutí. Cože si to, milý čtenáři tohoto necovidového blogu myslíš? Že na tom není nic divného? Že třicitka je před tebou nebo za tebou a jako... no a co? Život jde dál?

26.10.2020 v 20:53 | Karma: 21,85 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

Nemyslím teď nás, zkušené harcovnice. Myslím mladé ženy, často maminky na mateřské, které bůhvíkde vyštrachaly šicí stroje a sedly k nim. Mají můj respekt.

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

Konečně vím, jak vám je. Vám všem, kdo jste soutěživí, fandíte hokeji, tenisu, házené, biatlonu, atletice, krasobruslení, čemukoliv. Protože já, nesoutěživá, jsem to neznala. Až teď. Teď se vší vervou fandím pekařům a cukrářům.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15,  aktualizováno  22.5 9:26

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli v úterý dva lidé. Na...

Poslanci rozhodují o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  9:01

Přímý přenos Sněmovna schvaluje zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky....

„Neviděli jsme od něj nic než dobro.“ Írán se loučí s Raísím, hrozí Izraeli

22. května 2024  8:57

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí zahájil ráno za účasti desítek tisíc lidí smuteční...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 959x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.