Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na kočičí svědomí

Naši už tak velkou rodinu rozšířily dvě kočky. Kocouři. Ještě nemají ani půl roku a už nám obrátili život naruby. A tak to má být.

Začalo to smutně. To nám tak na podzim umřela kočička. A mne to vzalo víc, než jsem si myslela. Nová byla sice v plánu, ale až na dobu, kdy budeme nově bydlet. Aby šly věci pěkně popořádku.

Jednou jsem si takhle léčila stesk prohlížením fotek koťat na internetu. Znáte N.I.Č.? Neidentifikovatelnou Internetovou Činnost? To prostě jen tak okukujete. Tak tak nějak to vypadalo. Koťata na aukro.cz, koťata na bazos.cz, koťata v útulcích, chovné stanice, weby o kočkách. Každá druhá zastávka byla u koťat ragdollů. To vám je takové méně známe plemeno koček. Hodných, vázaných na lidi, s nádhernýma modrýma očima. No a protože ten večer mi bylo fakt smutno, googlovala jsem si povídání o kočkách, četla kočičí historky a pomalu mi bylo do úsměvu.

Blížila se půlnoc, když jsem si řekla, že už blbnu dost dlouho, poslední odkaz, něco o ragdolcích a jde se, Jano, spát! Kliknu na odkaz, ocitnu se v diskusi o ragdollech a z úvodní stránky se na mne směje přezdívka mé dcery a vzkaz, že "mamka už za měsíc bude mít kocourka doma". No co bych ze sebe dělala charaktera, že? Bleskem jsem sjela diskusi až kam to šlo a našla všechno i s fotkama. Na nich byl chomáček bílé vaty s nožičkama, ocáskem a tmavým čumáčkem. Můj "Ježíšek". Koťátko.  A rázem bylo po starostech. Kam s kotětem? Co bude potřebovat? Co řeknu těm svým tajnůstkářům? Kotě není voňavé mýdlo, které najdete před Vánoci v koutě dětské aktovky a můžete se klidně tvářit, že jste si nevšimli. Ráno jsem se přiznala. Náš dvoumetrový obr Honza se praštil do čela, dcera (poté co nabrala dech) mi vysvětlila všechny ty připravené konspirace, v nichž ji nenapadlo jen to, že bych vlezla na nějakou internetovskou diskusi. Vždyť tam přece nechodím. No, nechodím. Ale ten google mne tam prostě poslal zkratkou.

Ještě ten den jsme se na kotě jeli podívat. Pětice koťátek spinkala v pelíšcich a opravdu byla jako vatové chumáčky nejen na pohled ale i na dotek. Ten náš - Enrique, který hbitě dostal jméno Ríša, se chvilku nechal hladit, ale pak se odkulil do pelíšku a usnul bráškovi na zádech. Bytem procházely dospělé kočičky, dožadovaly se pohlazení. Byla jsem naměkko jako přesně uvařené vajíčko k snídani.

No a pak to začalo. Škrabadlo, pelíšek, hračky, papání, telefon veterináři (kterému jsem dva týdny předtím zase vysvětlovala, že kotě až na jaře), že se stavíme, stěhování (no FAKT) obýváku, aby tam vešlo odpočívadlo, nákupy hřebenů a kdovíčeho.

Těsně před Vánoci jsme vyrazili pro kotě. Do přepravky deku, myšičku na hraní a vyrazili jsme do Kunovic ke kouzelné mladé paní, která nám kocourka piplala. Dostali jsme čaj a povídali a mezitím se do přepravky nastěhovaly postupně všechny kočky, které v bytě bydlely. Zírala jsem jako u vytržení, protože naše předchozí kočičí dáma se bránila zuby-drápky a cesty kamkoliv vnímala jako významnou osobní prohru, pravda, vykoupenou naší krví skupin O a B s Rh faktorem negativním. Nakonec jsme kočičkám vysvětlili, že s námi pojede jen to jedno kocouřátko a vyrazili.

Jen nám strašně vrtalo hlavou to poslední kotě. Zůstalo sedět na křesle, dívalo se za odnášeným bráškou a vypadalo, že tomu všemu moc nerozumí. Kocourek se u nás doma bál. Kam jsme ho položili, tam se stočil do klubíčka a ani se nehnul. Nakonec jsem ho já, bývalá pragmatická matka, která děti uspávala jedině když měly horečku, zakutala do deky a čekala až usne. Usnulo. A pak se bálo dál. Večer jsme mu (jasně, kočka do postele nepatří) dali pelíšek k posteli do ložnice. Stočilo se do klubíčka, pak roztočilo a hupslo do postele (jasně, kočka do postele nepatří, ale dneska výjimečně, když se tak bojí..), našlo si koutek, kde se mu jakž-takž líbilo a usnulo. A já myslela na to druhé koťátko, které zůstalo poslední. Druhý den jsme pro něho jeli. Do domácnosti vlítnul ďáblík Elliot, který hbitě dostal "civilní" jméno Míša. Vykráčel z přepravky beze strachu, zamňoukal na nás, zasyčel na bráchu, tlapkou plácl štěně, našel si škrabadlo a záchůdek a misky a vylezl prvnímu, koho viděl, na klín.

To bylo 23. prosince. Vánoce mohly přijít, byli jsme "komplet". A od té doby jsme zase "kočičárna". S myškami a balónky všude po zemi, s kocouřaty, která spí zásadně tam, kde rádi sedíte a nejlépe přes celý gauč, lumpy, co rozmontují zaručeně nerozmontovatelné hračky, ohrnují čumáčky nad super-hyper-nejlepším krmením a pak vám vypijí čaj a ukradnou zbytek rohlíku, trvají na mazlení zrovna, když si oblečete černý svetr a vy ze sebe pak celý den sundáváte bílé chlupy, honí svůj stín na koberci, zkoušejí únosnost záclon (samozřejmě jen když se nedíváte), pořádají řecko-římské zápasy nejlépe po půlnoci, nejraději spí v naší posteli (no jasně, kočka do postele...co vlastně??) a když něco vyvedou, mají vždycky ty nejnevinnější kukuče, jaké si jen dovedete představit. Rozhodně jsou ragdollci zvláštní kočky. Ani jednou na nás nevytáhly drápky, nechávají se "dlachmat" od návštěv, dokonce jim chodí naproti, aby jim nic neuteklo a když je dost rychle nevezmete do náruče, klidně si do ní vyšplhají. A na všechno mají svůj názor. A klidně vám ho budou vpřádat do mysli tak dlouho, až vám tam to "člověče, netrap se, napapáme se, vyspinkáme, pohladíš mne a všechno bude fajn" tak nějak zakódují. A tak s námi zase žijí kočky. Nebo lépe, my žijeme s nimi. Zdaleka si totiž nejsem jista, kdo je v téhle domácnosti "boss". 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Majová | pondělí 21.3.2011 14:20 | karma článku: 18,47 | přečteno: 1687x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3534x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí milý Davide...

David oslavil třicátiny. Slavil s velkou radostí a chutí. Cože si to, milý čtenáři tohoto necovidového blogu myslíš? Že na tom není nic divného? Že třicitka je před tebou nebo za tebou a jako... no a co? Život jde dál?

26.10.2020 v 20:53 | Karma: 21,85 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

Nemyslím teď nás, zkušené harcovnice. Myslím mladé ženy, často maminky na mateřské, které bůhvíkde vyštrachaly šicí stroje a sedly k nim. Mají můj respekt.

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

Konečně vím, jak vám je. Vám všem, kdo jste soutěživí, fandíte hokeji, tenisu, házené, biatlonu, atletice, krasobruslení, čemukoliv. Protože já, nesoutěživá, jsem to neznala. Až teď. Teď se vší vervou fandím pekařům a cukrářům.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  9:01

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

„Neviděli jsme od něj nic než dobro.“ Írán se loučí s prezidentem Raísím

22. května 2024  8:57

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí zahájil ráno za účasti desítek tisíc lidí smuteční...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 959x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.