Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Maja papája

Maja je osmnáctiměsíční, ani ne desetikilový, živý zázrak. Drobínek, který nezavře pusu, ať už proto, že musí mluvit, nebo proto, že jí. Aby mohla jíst, přestane dokonce (tu a tam) i mluvit. Na chvilku.

Maja je vytrvalá objevitelka světa, jak už tak malé děti bývají. A vytrvalá objevitelka chutí. Lžičku umí vzít do ruky už dávno, když to pro ni má smysl, zvládne i (dezertní) vidličku. 

"Maja ňami" je oblíbená supervěta. Není totiž nikdy vyřčena jednou. Ale... to vás takhle se svítáním probudí holčička, odevzdá vám svou spací deku, ovečku co hraje ukolébavky a dudlíka a začne kolovrátek: "Maja ňami, Maja ňami, Maja ňami...." v nekonečném perpetuu mobile opakování. Přiznávám, že mne to baví, byl by taky div, kdyby nebavilo. Maja je moje malá vnučička. Horší to má asi její maminka, která nedávno prohlásila, že pochopila svoji babičku v situacích, kdy se chytala za uši a říkala jí, že "hučí jako piliňáky."

Maja používá svou roztomilou, komolivou řeč, v níž ještě nedávno převažovaly znaky. Dodnes bez sebemenších rozpaků kombinuje slova a "znakované" symboly. Mají pro ni stejný smysl. Ze slov skládá své příběhy. První, který si pamatuji, byl něco jako "děda - hají chr-pší." Ukazovala u toho prstíkem na mého, na gauči uvelebeného, manžela. a pokračovala požadavkem: "děda - hop" (čti dědo, vstávej). A hlavně "děda - ňami (dědo, dej mi najíst). Děda je spokojený, je totiž krmič a Majinka se se svým ohromujícím apetitem ocitla v jeho péči zcela správně. 

Odpočívající děda, který obvykle nereaguje ani na zemětřesení, vstává a ptá se toho malého člověka s obrovskýma očima, co chce baštit. Maja okamžitě odpovídá: "pajek" (párek). Děda se nedá zmást a nesouhlasí. Párek nemáme a malé holčičky ho ani nesvačí. Párek není. Malá přeruší své rytmické poskakování s kolovrátkem "pajek-pajek-pajek-pajek-pajek" a najde si nové téma. "Buta" (buchta). Děda už loví tvaroh v ledničce a vysvětluje, že buchtu nemáme, že babi odpoledne upeče. Malá se točí dokola a z "buta-buta-buta-buta" se stane chvilka zamyšlení následované energickým KU-AAA. Nevím, co tě teď, milý čtenáři, napadlo, ale Majíno "kua-kua-kua-kua-kua" není nic jiného, než koláč.

Už jsem psala, že strávnice je to vděčná. Po několika neúspěšných "objednávkách" si dá v klidu tvaroh nebo něco jiného. Když je sytá, odsune jídlo, oznámí, že "Maja papaja" (Maja papala), jídlo pro ni na chvilku končí a ona začne obíhat "svou" trasu mezi kuchyní a obývákem, stavět si stavebnici nebo (nejčastěji) běhat s knížkou a "čí" (číst) "mik-mik" (pamatujete si kominíka, co si vzal ženu Elišku v roztrhaném kožíšku?). A tak jí v tomto období u nás neřekneme jinak, než "Maja Papája". 

Poznávání řeči má i své roztomilé souvislosti. Z objevu tříslabičných slov se stala vášeň a posedlost a každé tříslabičné slovo musí být také tří-sla-bič-ně vysloveno. Pochopitelně příslušně upravené do batolecí pusinky. A tak se je z čepice "pičapi". Asi dokážete sami odhadnout, že ne vždycky se podaří vyslovit všechny slabiky. Někdy tu poslední spolkne aktuální životní situace, spěch nebo naléhavost...a...

Nedávno mi dcera líčila, jak vyzvedávala Maju z návštěvy u "tety" se stejně starým, velikostně dvojnásobným, kamarádem, kterému ten náš prcek tvrdohlavě bere jídlo.

"Hele, nemohla bys malou naučit říkat piškot? Ono to vypadá blbě", ptala se hlídající teta. Co asi může vypadat divně na piškotu? Je to jednoduché. Stačí si to do Majovské batoletštiny přeložit. Máme tady jednoznačné vysvětlení, že piškot je snezen - "Maja papája pičoooooooo."

A pak s tímhle děckem jděte někam na návštěvu.

 

Autor: Jana Majová | čtvrtek 5.4.2018 20:04 | karma článku: 26,22 | přečteno: 757x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

Žijeme silný příběh. Je zcela pravdivý a žijeme ho tak dlouho, že jsme už přestali vyhlížet jeho konec. Devastuje nám každodenní život, mění naši realitu. Tak se žije, když si vás vyhlédne někdo, kdo se rozhodl vám ničit život.

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3533x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

Jak je ten svět pomíjivý, že? Už týden mi svítí v kalendáři, že máš dnes narozeniny. A Ty? Ty se teď odněkud z vyššího levelu samotného Bytí nejspíš s nadhledem usmíváš. Marie.

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Hodně štěstí, zdraví, hodně štěstí milý Davide...

David oslavil třicátiny. Slavil s velkou radostí a chutí. Cože si to, milý čtenáři tohoto necovidového blogu myslíš? Že na tom není nic divného? Že třicitka je před tebou nebo za tebou a jako... no a co? Život jde dál?

26.10.2020 v 20:53 | Karma: 21,85 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

Nemyslím teď nás, zkušené harcovnice. Myslím mladé ženy, často maminky na mateřské, které bůhvíkde vyštrachaly šicí stroje a sedly k nim. Mají můj respekt.

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

Konečně vím, jak vám je. Vám všem, kdo jste soutěživí, fandíte hokeji, tenisu, házené, biatlonu, atletice, krasobruslení, čemukoliv. Protože já, nesoutěživá, jsem to neznala. Až teď. Teď se vší vervou fandím pekařům a cukrářům.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 961x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.