Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zemědělská půda dramaticky ubývá a čelí degradaci! Pojďme to společně změnit!

Úbytek zemědělské půdy má mnoho dalších důsledků, které negativně ovlivňují naši krajinu. Zdravá půda je schopná účinně regulovat odtok vody z krajiny, a tím tlumit výskyt povodní i sucha.

Poslední desítky let zachraňujeme ohrožené druhy živočichů, vzácné rostliny a samozřejmě také starobylé památky. Jde o chvályhodné aktivity, jejichž cílem je předat budoucím generacím naši zemí v co nejlepším stavu. Bohužel však již zapomínáme, že k „ohroženým druhům“ patří kromě živočichů a rostlin také zemědělská půda.

Po celé České republice jí každoročně ubývá několik tisíc hektarů. Pro představu: Denně přicházíme o zemědělskou půdu rozměrů třiceti fotbalových hřišť. Místo ploch k osetí a pěstování plodin vznikají v důsledku tlaku developerů továrny a sklady.

Pokud se tak rychlým tempem vytrácí zemědělská půda, stejně dramaticky se tak snižuje potenciál naší potravinové soběstačnosti. Jde o spojité nádoby. V konečném důsledku tento neblahý trend znamená, že se stáváme závislejšími a tedy i zranitelnějšími.

Úbytek zemědělské půdy má mnoho dalších důsledků, které negativně ovlivňují naši krajinu. Půda je k životu velmi důležitá nejenom pro pěstování zemědělských plodin, ale také z hlediska vodní bilance a stability vodních režimů v krajině. Zdravá půda je schopná účinně regulovat odtok vody z krajiny, a tím tlumit výskyt povodní i sucha.

Pro pochopení závažnosti situace je třeba pojmenovat aspekty, které se podílely na úbytku a zhoršení kvality zemědělské půdy. Jsou to, bez ohledu na pořadí, především tyto:

1. Přebujelá výstavba rozsáhlých objektů jako jsou továrny, skladovací haly, logistická centra a fotovoltaické elektrárny, tyto stavby zabírají nejkvalitnější půdu okolo našich měst.

2. Průmyslové velkoplošné zemědělství, které využívá možnosti lepších a větších strojů, techniky, což vedlo ke znehodnocení půdy a snížení její úrodnosti. Tlak na krajinu se tak navýšil na nejvyšší možnou míru.

3. Zorání mezí a likvidace klíčových krajinných prvků jako jsou rybníky, rybníčky, mokřady, remízky, aleje, tůně, pásy křovin a stromořadí. Přibližně od poloviny 70. let minulého století došlo tímto způsobem k obrovské devastaci krajiny. Zmíněné krajinné prvky přitom vyrovnávaly pole do kaskád a tím bránily erozi půdy. Současně s tím zadržovaly vodu a umožňovaly její pozvolné vsakování. V současné době vodní i větrné eroze ohrožují více než polovinu české zemědělské půdy.

4. Odvodnění luk a lánů a regulace potoků a říček, které způsobilo stažení veškeré povrchové vody. Následky ve formě povodní a sucha vidíme dnes a denně.

5. Výrazné zvýšení množství používaných hnojiv a pesticidů, což vede často k nevratnému poškození a dysfunkčnosti půdy. Tyto chemikálie se následně dostávají do podzemních vod, což s sebou přináší další vážné problémy.

6. Nedůslednost vlád, které trestuhodně tolerovaly porušování norem a zákonů o ochraně půdy a přesto těmto subjektům zajišťovaly dotace a další podporu.

7. Korupce v komunální politice zapříčinila, že se orná půda pod dohledem developerů a za aktivní podpory příslušných úřadů mění v nekonečné betonové plochy. Pádný důvod, proč by měla být půda lépe chráněna ústavou.

Když se vytrácí jazyk, budoucnost národa je nejistá. V době národního obrození si toho byli velikáni české historie velmi dobře vědomi. Jejich přesvědčení a láska k vlasti je vedly správným směrem a také proto se dnes v českých zemích hovoří česky a většina jejich obyvatel cítí vzájemnou sounáležitost a kontinuitu se svými předky.

Nejistá budoucnost nás však čeká i v případě, že se nepokusíme dramatický úbytek zemědělské půdy přibrzdit a v delším horizontu zcela zastavit. To samé platí i o nápravě výše vyjmenovaných chyb a omylů.

Není nač čekat, protože čísla bohužel hovoří až příliš jasnou řečí.

Naštěstí na nápravu stavu naší krajiny a její schopnosti zadržovat vodu, což je alfou a omegou všeho, ještě úplně pozdě není. To však pouze za předpokladu, že půda nebude tématem politickým, ale odborným, a že společnost dosavadní přístup k důležitosti půdy změní.

Na podporu těch aktivit jsem se rozhodl společně se svými kolegy z České zemědělské univerzity v Praze přijít s iniciativou na záchranu zemědělské půdy. Bez vašeho zájmu a podpory to však nepůjde. Pojďme společně zastavit úbytek zemědělské půdy. Pro budoucí generace. Pro naše děti. Pro nezávislou a soběstačnou Českou republiku!

Mansoor Maitah

Autor: Mansoor Maitah | sobota 6.6.2020 8:52 | karma článku: 39,02 | přečteno: 738x
  • Další články autora

Mansoor Maitah

Vracíme se k ekonomickému nacionalismu? Říkáme globalizaci sbohem?

Naše Země má dostatek zemědělské půdy na to, aby zajistila většinu potravin ze svých vlastních zdrojů a svými vlastními silami. Ochrana půdy, péče o krajinu, produkce a výroba potravin musí být jednou z našich hlavních priorit.

30.3.2020 v 9:02 | Karma: 43,43 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Mansoor Maitah

Společně rozumným úsudkem proti koronaviru!

Chtěl bych říct, že jsem hrdý na to, jakým způsobem se celá naše země a její občané s touto situací dosud vyrovnávají.

25.3.2020 v 21:48 | Karma: 40,45 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Společnost

Mansoor Maitah

Haló, evropské instituce, kdepak jste?

Lidé nabízejí druhým pomoc a snaží se být tolerantní a solidární. Až koronavirus zvládneme, a já pevně věřím, že to bude brzy, měli bychom chtít znovu a lépe nastavit naše vztahy vůči evropským institucím.

21.3.2020 v 13:28 | Karma: 41,87 | Přečteno: 1407x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Mansoor Maitah

Nepotřebuje Evropa nového Evžena Savojského?

Nedovolme, aby se historie opakovala. Mějme na paměti historii a poučme se z ní. Je nejvyšší čas, aby se evropští lídři probudili a začali se Tureckem velmi vážně zabývat.

5.3.2020 v 19:59 | Karma: 41,74 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Společnost

Mansoor Maitah

Bývalý pražský imám

Muslimové by se měli snažit o adekvátní interpretaci své víry, o takovou interpretaci, která zohledňuje historický kontext a kriticky zkoumá vlastní slučitelnost s dnešními pluralitními a demokratickými poměry.

28.2.2020 v 17:11 | Karma: 40,62 | Přečteno: 1720x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  13:52

Přímý přenos Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5302x
Vystudoval České vysoké učení technické v Praze. Absolvoval doktorské studium na Fakultě mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze, obor mezinárodní ekonomické vztahy. Dále absolvoval doktorské studium na Institutu politických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, obor politologie. V roce 2019 byl prezidentem republiky jmenován profesorem v oboru ekonomie. V současnosti působí jako vědecký výzkumník na Fakultě mezinárodních vztahů Vysoké škole ekonomické v Praze a též na Provozně ekonomické fakultě České zemědělské univerzity v Praze. Je autorem řady vědeckých článků a knižních publikací. Velkou pozornost vyvolala zejména jeho kritická analýza vztahu mezi islámem a demokracií. Je členem vědecké rady Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze. K jeho zálibám patří sport, historie a studium jazyků.

Je zakladatelem iniciativy na záchranu půdy v České republice.

https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=1087195&typ=PLATNY

http://wp.czu.cz/cs/index.php/?r=1071&mp=person.info&idClovek=6677

https://scholar.google.cz/citations?user=LqsgQ8gAAAAJ&hl=cs

https://insis.vse.cz/lide/clovek.pl?id=56981

www.maitah.com

Seznam rubrik