Vyhazování desítek milionů z kapes daňových poplatníků

Státní rozpočet se propadá do hlubokého deficitu, tak by si jeden myslel, že úřednická vláda Jana Fischera bude omezovat zbytečné utrácení. Bohužel tomu tak není. Tak např. předevčírem vláda posvětila obnovení pochybného programu dotování školního mléka.

Vyhodíme jen tak 80 milionů korun daňových poplatníků. Vláda to oficiálně zdůvodňuje „prevencí osteoporózy“ a pomocí chudým dětem, ale každému je snad jasné, že jen zase ustoupila tlaku křičící lobby výrobců mléka.  Děti si beztak budou – když už – kupovat mléko slazené, čokoládové atd., takže údajný vliv pití mléka na zdraví dětí je tentam.

Dotace se bude vyplácet ze Státního zemědělského intervenčního fondu, instituce s ročními provozními náklady 1700 milionů zaměstnávající 1000 úředníků, kteří neustále intervenují do zemědělského trhu. (Instituci jsme museli, jak již mnohý čtenář tuší, zavést kvůli vstupu do EU).

Co s penězi také neví Hlavní město Praha. Včera se rozhodli věnovat 80 milionů korun daňových poplatníků na reklamní kampaň na CNN a Facebooku. Již v loňském roce pražský magistrát utratil miliony za podobnou reklamní kampaň s názvem „Prague speaking“. Formou billboardů lákali do Prahy na ruzyňském letišti turisty, kteří právě přiletěli do Prahy.

Magistrát by se měl starat spíš o to, aby byl na ulici pořádek, aby silnice a chodníky nebyly děravé a aby občany neobtěžovali feťáci a žebráci. Není úkolem pražských politiků zařizovat, aby do Prahy přijíždělo více turistů.

Jestliže Praha utrácí takto lehce miliony, nabízí se otázka, jestli Praha nemá z daní moc na úkor menších obcí. Také se nabízí otázka – kdykoliv politici utrácí peníze daňových poplatníků za reklamní kampaně – jestli si tím nekupují u agentur dopředu vlastní politickou kampaň.

Politici s úžasnou lehkostí rozhodují o osmdesáti milionech. Uvedl jsem přitom jen dva malé příklady z posledních dvou dnů! Pan premiér Fischer i pan primátor Bém by se jistě rozmýšleli jinak, kdyby měli utratit své peníze místo peněz cizích.

Tomuto bezuzdnému utrácení je potřeba učinit přítrž. Politici všech velkých stran jsou v tomto stejní. Proto se chystají Svobodní předstoupit před voliče v říjnu s naprosto odlišným programem. S vizí státu, který lidem nechá jejich peníze k jejich svobodné volbě. Nikdo jiný to bohužel nenabízí.

Petr Mach

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Mach | středa 22.7.2009 10:56 | karma článku: 26,33 | přečteno: 2091x