Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

medovec

23. 7. 2009 8:57
Proč se má stát starat o investice?

Každý člověk chce žít a chce si plnit svoje tužby, k tomu potřebuje směnit hodnoty, které vytvoří za hodnoty jež mu k jeho tužbám pomohou. Úředník je představitel státu, hodnota kterou vytváří je obtížně měřitelná. Zachování jeho příjmů není závislé (alespoň krátkodobě) na jakémkoli produhci hodnot. Úředníkovi je úplně jedno, kam ty peníze nasype, jeho nadřizený se zeptá pouze na to, jestli se peňez zbavil do poslední koruny. Úředník se přirozeně tohoto úkolu chopí nejsnadnějším způsobem. Takové jednání nutně vede k naprosto neefektivním investicím, jestli se to tak dá nazvat. Nejvyšším úředníkem je politik, člen vlády... Jeho ohodnocení je závislé na počtu voličů, proto dělá to, co se líbí většině. Opět o tvorbě hodnot nemůže být řeč. Přeji si aby úředník mnou vytvořené hodnoty méně "investoval, podnikal", přeji si aby za menší část mých hodnot lépe plnil obranné úlohy mého soukromého majetku a umožnil mi svobodně větší část mých hodnot investovat do toho, co já uznám za vhodné.

0 0
možnosti
RK

Radek0075

22. 7. 2009 13:26
Pane Machu.

Když už jste tady, měl jsem  dotaz, který jsem položil  vašemu spolusoudruhovi Matějkovi poté co se chlubil, že pokud vyhrajete volby tak budou zručeny daně z příjmu u zaměstnanců. Takže. Ptal jsem se ho, jestli se to nějakým způsobem dotkne i mě, jakožto OSVČ, tzn. jestli se bude jednak o daně z příjmu všech fyzických osob. Bohužel jsem se dočkal odpovědi kterou bych čekal spíš od Paroubka než od někoho kdo dělá politiku jinak. Ten pablb mi odpověděl, že na to není jednoduchá odpověď, protože se to musí brát v širších souvislostech. Nechápu v čem měl problém mi odpovědět, ale jedno vím jistě. Jestliže se obklopujete takovejma individuama, tak nepočítejte s tím že bych vás já, jakožto volič pravice, někdy volil.      http://blog2.idnes.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A090617_89100_blogidnes

0 0
možnosti
PM

Petr Mach

22. 7. 2009 13:42
Re: Pane Machu.

Pro Radek0075:

Jsem autorem návrhu na zrušení daně z příjmu fyzických osob. Je to několikastránková studie se všemi propočty. Můj plán se týká samozřejmě zaměstnanců i živnostníků, tedy všech, kteří kromě DPFO platí zdravotní a sociální pojištění. Pan Matějka nejspíš neměl jak jinak odpovědět na Váš tehdejší dotaz, neboť to v ten moment byl můj koncept, prezentovaný jen formou článku. Předpokládám, že se tento koncept stane součástí našeho programu, o kterém bude hlasovat v létě Republikový výbor Svobodných. Až pak to budeme moci kompletně prezentovat.

0 0
možnosti
ZK

SID09

22. 7. 2009 12:34
Samozřejmě

s 80 mio máte zajisté pravdu, ale zbytek vašich stranických názorů je málo důvěryhodný, takže jako stranická agitka to je možná dobrý, ale u mě to jako předvolební kampaň neuspělo.!!;-)

0 0
možnosti
PM

Petr Mach

22. 7. 2009 12:39
Re: Samozřejmě

Já nemám jiné názory za sebe jako za Petra Macha ekonoma a jiné za Petra Macha předsedu Svobodných. Do politiky jsem se pustil proto, že tyto názory jiné strany neobhajovaly.

0 0
možnosti
IK

jjumbik

22. 7. 2009 11:55
tak nevím, vodní želvo

kolik máte plat, když řeknete, že: "Jinak mi částka 80 miliónů připadá poměrně směšná." ? ;-D

0 0
možnosti

vodní želva

22. 7. 2009 13:01
Re: tak nevím, vodní želvo

Já jsem to vysvětloval v kontextu mnohem vyššího rozhazování státních peněz. Jestli se ptáte, jaký mám plat, tak nijak nízký, ale 80 miliónů jsem pohromadě nikdy neviděl, natož, abych je měl. Jenže si budu trvat na tom, že číslo 80 miliónů v státní mrozpočtu je částka nprosto nicotná.

0 0
možnosti

vodní želva

22. 7. 2009 11:31
Program školní mléko.

Chápu, že jste velmi silně napravo a tedy z podstaty svého ideového názoru jste proti řízenému přerozdělování finančních prostředků zrovna tímto způsobem. Jenže já si myslím, že skutečnost, jak se to mine účinkem vysvětlujete povrchně. Kdyby alespoň nějaký zlomek dětí se naučil pít mléko a neslazené mléčné výrobky, tak by to určitý smysl mělo. Já si pamatuji, že tento program již v minulosti běžel a můj syn tenkrát chodil na první stupeň ZŠ. Bylo to tak, že dvakrát do týdne děti za trochu levnější peníz dostali mléčnou svačinku. Vybírat si, jak naznačujete nemohli, protože byla pro všechny stejná a záleželo na vedení školy, co objednají. Jinak mi částka 80 miliónů připadá poměrně směšná. Takovouto částku projedlo město Praha v nesmyslném projektu Praha olympijská. Nebo třeba rekonstrukce 30 tanků  za 4 a půl miliardy, které se teď zakonzervovaly, protože je armáda nepotřebuje. To jsou příklady, kdy peníze poplatníků byly vyhozeny oknem, to mi u toho mléka tak jednoznačné nepřipadá.

0 0
možnosti
PM

Petr Mach

22. 7. 2009 11:35
Re: Program školní mléko.

Odmtám , že 80 milionů je směšná částka. Mě směšná nepřijde. Stejně jako mi nepřijdou směšné miliony utracné na Pražskou olympijskou a na rekonstrukci a následné zakonzervování vojenských tanků. Svým dětem můžete dávat mléko sám. Na to přeci nepotřebujete stát.

0 0
možnosti
PM

Petr Mach

22. 7. 2009 11:13
ProKarla Jiráčka

Ať třeba ministr zemdělství založí nadaci na pomoc chudým dětem a prevenci osteoporózy a dotuje mléko ve školách z peněz, které od soukromých sponzorů sežene.

Ať radní Richter založí asociaci hotelů, ta ať se složí na kampaň, pokud si myslí, že to k němčemu pomůže.

Podle nás je rolí státu zajišťovat služby, ze kterých mají prospěch všichni, a ne jedni na úkor druhých (například bezpečí na ulicích). Berte to tak, že je to našich bývalých 2x80 milionů - a prospěch z nich budou mít reklaní agentury, producenti mléka, hoteliéři. Vadí mi ten princip, když jsou peníze jedněch používány ve prospěch druhých. 

0 0
možnosti
KJ

Karel Jiráček

22. 7. 2009 11:23
Re: ProKarla Jiráčka

S tím lze souhlasit, ale je někdo schopen vyčíslit kolik peněz  jedněch bylo použito ve prospěch druhých? Není to třeba tak, že 80 vynaložených milionů vytvoří zprostředkovaně 100 mil. příjmů, které jsou pak prostě použity v rozpočtu města ku prospěchu všech ? Počítejme, že ten přínos je mnohem větší a "kapsu si namáznou zájmové skupiny", ale přínos pro město to bude.  

0 0
možnosti
KJ

Karel Jiráček

22. 7. 2009 11:06
A čí je to tedy úkol ?

Není úkolem pražských politiků zařizovat, aby do Prahy přijíždělo více turistů. Úkolem úředníkú je řádně se starat o chod města (včetně zajištění financí). Turisté přinášejí, byť zprostředkovaně, nemalé finance. V čem tedy je ta chyba ?

0 0
možnosti