Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Hložek zkouškou neprošel

Čtyři zápasy české fotbalové reprezentace v Lize národů byly nesmírně užitečné. Odpověděly na otázku, jak si stojíme v konfrontaci s evropskou špičkou. Bohužel, pokud jde o fotbalové dovednosti, propad pokračuje.

Aby bylo jasno: na fotbal v podání Portugalců a Španělů se velmi příjemně kouká, divák si ho opravdu vychutnává, ale ne vždy musí být vítězný. Když se soupeři podaří jejich nápaditou hru rozbít a několik rychlých protiútoků proměnit v góly, výjimečně jsou k poražení. To se Čechům málem podařilo v pražském souboji se Španěly; nebýt v závěru utkání Zimova netaktického odhlavičkování míče na roh, kdy ho mohl pustit, ať si letí kam chce, soupeř by pravděpodobně už nevyrovnal na 2:2 a fotbalová Evropa mohla mluvit o senzaci.

Průkaznější ovšem byly oba zápasy na Pyrenejském poloostrově, v nichž Češi prohráli shodně 0:2, protože tam jim žádný brejk nevyšel. Nevyšel proto, že Španělé po pražské zkušenosti byli opatrnější a že situace, v nichž se čeští hráči ocitli, vyžadovaly vyšší technickou zdatnost. Když například Jurečka ve dvou gólových šancích netrefí branku Portugalska, nebo když proti Španělům nepřijde Kuchtovi přesná finální přihrávka, zbývají jen oči pro pláč.

Španělé i Portugalci umějí s míčem zacházet mnohem obratněji než Češi, jsou kreativnější, výbušnější, rychlejší, pohotovější, důraznější – mají prostě fotbal v krvi. To se ví už dávno. Ale v posledních dvou dekádách k tomu přidali i větší zodpovědnost a taktickou ukázněnost, což jim dříve chybělo. Češi proti tomu mohou postavit taktickou vyspělost, bojovnost, obětavost, poctivost při bránění a chytrost. Obecně to sice není málo, ale výsledkem toho všeho je, že opticky se rozdíl zvětšuje; samozřejmě v neprospěch našich fotbalistů.

Za těchto okolností bylo zajímavé sledovat, kdo z českých hráčů má schopnost konkurovat. Začneme-li defenzivou, na níž byla hra Šilhavého týmu postavená a která je tou jeho silnější stránkou, rozhodně to nejsou Havel, Matějů ani Zelený, kteří nevěděli, která bije, což překvapuje u Matějů, ostříleného z italské ligy. Havel má velké technické nedostatky a studený Zelený dělá dojem, že má rybí krev. Naopak příjemně překvapil Brabec, o Vaclíkových brankářských kvalitách nikdo nepochybuje; byl opět výborný.

Ve hře dopředu dominoval Kuchta. Výtečně nahradil Schicka, kterého když nároďák nejvíc potřebuje, je v trestu, na marodce nebo na operaci – s výjimkou Eura. Kuchta se chytil příležitosti naprosto příkladně, a pokud mu to zůstane, může mít trenér Šilhavý – za předpokladu Schickovy připravenosti – příjemný problém, jak oba spolu vkomponovat do sestavy. Půjde to ale těžko, protože jsou nejužitečnější na hrotu útoku, a že by české mužstvo hrálo se dvěma hroty... Příjemným oživením byla hra Černého, který nejlépe dovedl přesnou přihrávkou využít Kuchtovy rychlosti a nebojácnosti.

Totálním zklamáním byly výkony Hložka, který se bude od příští sezony v bundeslize každý týden měřit se špičkovými evropskými hráči. V hodnocení vycházel ze všech čtyř zápasů jako jeden z nejhorších. Podle názorů mnoha odborníků a médií největší český talent posledních let neprojevoval aktivitu, nenabízel se do spolupráce, byl pomalý, nedůrazný, a když se proti Švýcarům ocitl v gólové šanci, počínal si zoufale – z několika kroků netrefil branku. Jestliže je v našich končinách velebena jeho kopací technika, jistě si i on povšiml, co tento pojem znamená v podání pohyblivých Portugalců a Španělů. Zdálo se mi, jako by Hložek hrál bez zájmu, s myšlenkami už v Leverkusenu, kam v nejbližších dnech nastoupí, opatrně, aby se náhodou nezranil. Potom je ovšem takový hráč pro národní mužstvo bezcenný. Při téhle zkoušce naprosto propadl. Příště už by si to neměl dovolit.

Nezapomněl jsem, že v jedné ze čtyř skupin Ligy národů nejvyšší úrovně jsou ještě Švýcaři. Ano, mezi nimi a Čechy se rozhodne, kdo ze čtvrtého místa klesne na druhý výkonnostní stupeň příštího ročníku. Švýcaři jsou hratelný soupeř, třebaže i většina z nich je individuálně o něco výš (kdo není?) než naši hráči. V Edenu jsme je porazili 2:1, což byla „povinnost“. Závěrečný verdikt tedy padne v posledních dvou zářijových zápasech, kdy Češi nastoupí doma proti Portugalsku a pak právě ve Švýcarsku, které má teď, po výhře nad Portugalskem 1:0, jen o bod méně než Česko.

Autor: Milan Macho | pondělí 13.6.2022 15:29 | karma článku: 19,24 | přečteno: 798x
  • Další články autora

Milan Macho

Spravedlnost byla bdělá: titul má Španělsko

Ne vždycky ve fotbale vyhraje ten lepší. Ale ve finále Eura v Německu byla madam Spravedlnost na svém místě: mistrem starého kontinentu se stalo Španělsko.

15.7.2024 v 18:02 | Karma: 24,07 | Přečteno: 1267x | Diskuse | Sport

Milan Macho

Priskeho toulavé srdce

Je to zprofanované, nicméně pravdivé rčení: Peníze jsou vždycky až na prvním místě. Tak proč by neměl dánský trenér Brian Priske odejít ze Sparty za naditějším měšcem do Feynoordu Rotterdam?

13.6.2024 v 20:30 | Karma: 12,99 | Přečteno: 287x | Diskuse | Sport

Milan Macho

Repre: změnilo se něco? Ano, ale zatím k horšímu

Tak se nám tři chlapci ve svém volnu, avšak na soustředění národního mužstva před Euro, projeli na tříkolce a jeden z nich to odskákal vážným zraněním, které ho vyřadí na delší čas z fotbalu a oslabí mužstvo.

10.6.2024 v 17:01 | Karma: 20,52 | Přečteno: 511x | Diskuse | Sport

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 15,34 | Přečteno: 375x | Diskuse | Sport

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

Čtyřbodový náskok fotbalistů Sparty na druhou Slavii v čele ligy se po nedělním výbuchu Letenských v Plzni ztenčil na jediný bodík a jejich sebevědomí dostalo povážlivou ránu.

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,67 | Přečteno: 411x | Diskuse | Sport
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 19,19
  • Průměrná čtenost 1485x
Volný publicista, spolupracovník magazínu Hattrick, spisovatel, autor několika knih z prostředí fotbalu (např. Sparta -  Slavia, rivalové navěky, Fotbal - historie od počátku do současnosti, Kopačky a zlatokopky, Fotbal v drápech smrti, Fotbalový poklad Messi, Bláža: Moje pravda, Fotbaloví géniové, Nejlepší brankáři světa, Zlatá kniha fotbalu, Fotbal - vášeň 20. století, Ježek - Trénoval jsem mistry).

Seznam rubrik