Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trapasy s brejlemi i bez nich

„No ty máš ale šlehu!“ ohodnotila moje nové brýle sestra tehdy právě školou povinná poté, co jsem si je odvážila nasadit alespoň  doma. Den předtím mi omylem rozšlápla moje staré brýle, které sice na dnešní měřítka taky nebyly zrovna žádnou velkou parádou, ale dalo se v nich bez velkého zapření směle chodit po ulici.

Mamka tehdy nechtěla, abych byla dlouho bez nich, tak hned další den vyhledala známého optika, který mi během několika hodin přispěchal na pomoc a to s naprosto nevídaným modelem.

Dodnes toho pána, který sám obruby vybral, podezírám, že snad dostal plus do kádrových materiálů za to, že takovou hrůzu vůbec někomu prodal. Určitě by ten model tehdy zabodoval v anketě Mladého světa o Ležák roku. A možná i pětiletky. Exemplář ani fotku už bohužel nemám. Pokusím se tedy o popis. Hnědé (místy světlejší, místy tmavší) velké čtvercové obruby s postranicemi vedenými zespoda! Ano, po nasazení člověk vypadal, jako by si je narazil obráceně. Máma měla původně optimističtější představy, jež s konečnou podobou narychlo zhotovených brýlí nekorespondovaly, ale optik tvrdil, že právě takové jsou teď moderní a světlovlasé dívce jistě půjdou tmavší obruby k pleti a vůbec, že to chce změnu.

No jo, bývaly doby, kdy sehnat obruby, aby se v nich člověk nestyděl opustit teplo domácího krbu, dalo trochu práce. Ale stejně, kdo má problémy s krátkozrakostí, jistě mi dá za pravdu, že vybírat obruby bez skel a zkoušet si je „nanečisto“, když na sebe pořádně nevidíte, je docela zbytečná práce. Nejlepší je vzít si někoho, kdo vám poradí s sebou. Jednou jsem to „vyřešila“ právě mojí sestrou, která odkývala nabídku prodavačky, já se při přebírání hotových brýlí zhrozila a na dotaz, proč teda říkala, že v nich vypadám dobře, mi odpověděla, že jí to bylo blbý a že nechtěla prodavačku urazit. Takže se moje sbírka příšerných modelů rozrostla o další exemplář.  Ale to už je taky docela dávno.

Dnes už takové problémy s výběrem obrouček nemám. Manžel mi vždy dobře poradí, ostatně i jako většina dnešních optiků. Je z čeho vybírat a už jen pohled do vitríny optiky dává tušit, že dnes už brýle nejsou něčím, čím se člověk zohyzdí. Naopak. Znám dokonce i několik lidí, kteří nosí brýle jen jako módní doplněk.

Ostatně i tak zážitků s brýlemi mám opravdu dost, hlavně pak zážitků „bez brýlí“. Takové ty, když o ně jakýmkoliv způsobem přijdete, nemáte hned po ruce náhradní a pak např. jako na potvoru musíte cestovat někam, kde to vůbec neznáte.

Jako já před pár lety. Potřebovala jsem se dopravit městskou hromadnou dopravou do vesnice, v níž jsem do té doby nikdy nebyla. Samozřejmě jsem nastoupila do jiného trolejbusu, což jsem díky spolucestujícím zjistila až v půli cesty a musela tak na příští zastávce přestoupit na jinou linku. A právě na zastávce na znamení, situované kdesi za městem v polích.

Takže jsem vystoupila a čekala na ten správný trolejbus. Problém však byl v tom, že tudy ještě projíždělo několik jiných linek, takže mi nezbylo, než mávat na všechno, co jsem viděla přijíždět, neboť číslo spoje, popř. cedulku s cílem cesty jsem horko těžko odhadovala i poté, co vozidlo zastavilo.

Trefila jsem se už na třetí pokus! Řidiči ze mě měli evidentně radost. Zejména, když jsem je zastavila a pak se jich ptala, jakou linku to vlastně šoférují. Bylo mi docela trapně, ale co se dalo dělat. V takových chvílích bych bez váhání vzala na milost i ty předlistopadové hnědé obrácené příšery. Aspoň by se spolucestující pobavili a byla by cestou nějaká legrace. Kolega tento můj trapas zhodnotil slovy, že jsem byla v tipování docela úspěšná, neboť jsem krom autobusů a jiných busů mohla taky bezostyšně mávat na kamiony.

Co jsou proti tomu problémy s tím, když ignorujete po cestě své známé zkrátka a dobře proto, že na ně nevidíte a nepoznáte je, což se mnohdy stává, i když brýle máte…. Navíc krátkozraký bez brýlí má na ulici jiné starosti než pro jistotu zdravit všechny kolemjdoucí, aby nebyl za nevychovance. Například neprojít výlohou skrz, jak se to stalo jednomu mému známému… naštěstí prošel bez újmy na zdraví.

Jsou to někdy trapasy, s brýlemi i bez nich. Navíc patřím k těm, kteří jsou majiteli brýlí na blízko i na dálku a občas jsou jim stejně oboje houby platné….. Zrovna minulý týden jsem s jedněmi brýlemi na čele a druhými v ruce brousila nosem o smlouvu při vyřizování v jistém peněžním ústavu ve snaze opravdu si ji přečíst a trefit se do předtištěných kolonek. Ostatně, zvládla jsem to!

Nicméně navzdory na první pohled trapným chvilkám patří  historky s brýlemi k těm, u nichž se s přáteli hodně nasmějeme. Zejména pokud setkání probíhá doma, kde ještě některé, řekněme netradiční, exempláře jejich bývalí nositelé uchovávají.

Autor: Hana Macharáčková | pondělí 27.2.2012 14:30 | karma článku: 22,26 | přečteno: 1575x
  • Další články autora

Hana Macharáčková

Jak Vídeň demonstrovala proti Barnevernu (fotoblog)

Žádná česká antinorská hysterie či nenávist. Proti praktikám norské sociální služby se minulou sobotu protestovalo napříč kontinenty (samotné Norsko také nebylo výjimkou, zde dokonce proběhly demonstrace v pěti městech).

18.4.2016 v 10:00 | Karma: 24,96 | Přečteno: 753x | Diskuse| Fotoblogy

Hana Macharáčková

Únik nekorektních informací v České televizi! Mýty a realita.

ČT 24 v rámci magazínu Focus on Europe německé veřejnoprávní televize Deutsche Welle odvysílala dne 19.3.2016 dokument o norském Barnevernu. Na tom by nebylo nic divného,

20.3.2016 v 18:34 | Karma: 40,25 | Přečteno: 3121x | Diskuse| Společnost

Hana Macharáčková

Německo plné extremistů! Chování mnohých imigrantů to jen potvrzuje.

"Německo trpí: Počet zločinů s extremistickým podtextem vzrostl" "Nenávistné nápisy i žhářské útoky. Extremismus v Německu stoupl o třetinu"..... Tyto novinové titulky by neměly nikoho nechat na pochybách,

12.2.2016 v 18:33 | Karma: 42,24 | Přečteno: 3110x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Pohádka o integraci nejen sexuálně frustrovaných mladíků

Evropská populace se rozdělila na dva tábory, kdy jeden tvrdí, že by měly Evropanky své chování a oblékání přizpůsobit těm, kteří hledají na starém kontinentu azyl a ty, kteří pořád disponují zdravým rozumem a požadují

15.1.2016 v 10:40 | Karma: 39,96 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Ostatní

Hana Macharáčková

Německo v šoku! Útoky organizovaných gangů nebo sociologické pozorování jiné kultury?

Organizovaný gang stovek mužů severoafrického a arabského původu zaútočil o silvestrovské noci na ženy v několika německých městech. Česká veřejnost se o této závažné situaci dovídá s několikadenním zpožděním.

6.1.2016 v 11:09 | Karma: 42,69 | Přečteno: 2945x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3791x
Jedna z mnoha. Jinak hlavně máma. 

 

 

Email: hana.machar@seznam.cz 

Seznam rubrik