O vynikajících fazolkách a také o flirtování u stolu
Ale nejprve k těm fazolkám: patnáct minut vaření ve slané vodě, takže byly patřičně „al dente“, umné vyrovnání na talíř, přelití rozpuštěným máslem a posypání hrubě nastrouhaným sýrem, a to nikoliv příliš výrazným parmezánem, který by přehlušoval jemnou chuť fazolek, ale (neuzenou) parenicou, která se k tomuto účelu projevila jako velice, velice vhodná. Byl to zážitek!
A teď k tomu flirtování u stolu:
Pokud se týká osob opačného pohlaví (módně i pohlaví stejného), u tabule flirtujte jen natolik, abyste si ponechali dostatečně pootevřená vrátka pro případné radovánky, až vám dostatečně vytráví, neboť krev se má při jídle stahovat k žaludku a nikoliv do klína.
Na jídla – afrodiziaka příliš nevěřte: jakákoliv vynikající večeře v nádherném prostředí s půvabnou osobou je afrodiziakem par excellence sama o sobě. Nakonec, co vám brání si to vyzkoušet a opakovaně potvrzovat?
Půvabné, přímo ukázkové flirtování (dokonce mezi manžely) vymyslel anonymní reklamní textař (ale spíše básník) slavné firmy Hermes, chválící kravatu referenčního čísla 758578 T – 05 nádherně syté barvy bordeaux:
„Můj drahý manželi, u tabule by bylo záhodno věnovat poněkud více pozornosti tomu, co máte na talíři, než Vaší sousedce po pravici.“
„Srdce moje, dovolte mi připomenout slova moralistova: Dobré jídlo, u kterého není příležitost k nezávaznému flirtu, podobá se krmení zvěře.“
„Hezká slova, ale právě jste si umazal kravatu.“
„Žádný problém, má drahá, poleji ji tímto skvostným Saint – Emilion a celá kravata rázem získá stejnojmenný, bohatý odstín klaretu.“
„Jen se opovažte!“
„Samozřejmě, že se opovážím, vždyť co bych neudělal pro potěchu té, kterou miluji.“
Krásnou ukázku flirtu též přináší Otokar Štorch – Marien v povídečce „List, který nikdy nedojde“, popisující jeho krásně dekadentní pařížské setkání s jednou mladou slečnou koncem dvacátých let minulého století. Zde je.
„Vstoupili jsme do růžové dlaně osudu tohoto večera a Vy jste seděla vedle mne s fialkovýma očima, zachvívajícíma se doteky dlouhých řas. Na stole, pokrytém mšicově červeným ubrusem, stálo stříbro pětiramenného svícnu a čtyři svíčky hořely a pátá, z pověry, zhašena.
Přinesli nám víno. Víno doprovozené kaviárovými zrnky na miskách jako vytepaných z hvězd. Víno v tučné lahvi legendárních sklepů, starých jako historie.
Podal jsem Vám svůj pohár a Vy jste svlažila svá ústa. Bílé perlení se chvělo na lemu sklenice a garcon zmizel, a záclona se zavřela. Čtyři lupeny svíček plápolaly vyšším plamenem.
Našel jsem místo, z něhož jste upíjela. Sevřel jsem je svými rty a Vy jste se usmála.
Pamatujete se, jaká to byla kouzelná hra mezi Vašimi a mými ústy? Pokožky našich rtů se dotýkaly, a přece jsme se nepolíbili.
No řekněte, neměnili byste?
Na téma flirtu u stolu znám též jednu starodávnou historku, která, pokud se nestala, tak je dobře vymyšlena. Host, sedící naproti půvabné dceři venkovského hostitele, byl téměř po celou dobu večeře lichotivě vzrušován velmi hebkým ženským lýtkem, které mu značně eroticky atakovalo nohy pod stolem. I zachtělo se hostu natrvalo ženy s tak vyvinutým libidózním chováním , a tak záhy po moučníku požádal hostitele o její ruku, kterážto mu byla promptně přislíbena.
Jaké bylo jeho překvapení, když po svatbě zjistil, že jeho choť je spíše frigidní a vilné dotyky způsobovala husa, která se zatoulala ze dvora pod stůl!
Netvrdím sice, že je pravděpodobné, že vás může potkat něco podobného, přesto však mějte na paměti slova slavného lékaře a labužníka Eduarda de Pomiane, že sex k jídlu nepatří.
Možná je to tím, že vám je může dobré jídlo, a hlavně pití, u tabule nahrazovat. Důkazem budiž slova francouzského labužníka Bossueta o Pommardu: „Víno měkké, plné žáru, opojné jako náruč ženy.“
Rozhodně ovšem nevěřte francouzskému přísloví „Qui Pouilly boit, femme ne decoit“, tedy „Kdo pije Pouilly, ženu nikdy nezklame“, neboť pochopitelně jde jen a jedině o vtipnou reklamu . Jste-li ovšem, pánové, natolik znalí, že k večeři při svíčkách objednáte dámě svého srdce k patřičnému skvostnému jídlu právě dobře vychlazené Poulily – Fumé, určitě ji nezklamete. Takže to vlastně platí.
Přeju krásný zážitek s fazolkami či jiným skvostným jídlem a půvabnou společnost k tomu,
Váš Miroslav Macek
Miroslav Macek
67 skvělých vypínačů, s přihlédnutím k Alzheimerově chorobě

Vážení a milí, dávno tomu, dávno, co jsem nenapsal na tyto stránky ani řádku...Nicméně jsem celou tu dobu žil velmi naplno a též "do šuplíku" přibylo něco prózy i poezie (snad budu mít odvahu či drzost něco z toho někdy publikovat)... Ale jedna nedávná impresse je nakonec přece jen tady....
Miroslav Macek
O ostružinách, ale hlavně o principu "Přes překážky ke hvězdám".

Dnes byl neuvěřitelně slunečný a teplý podvečer a tak mne náhle napadlo, že na hustém ostružiní, které jsem před pár týdny obcházel při sbírání hub, by už mohly být pořádně dozrálé, černočerné, sladkou šťávou napnuté, lesknoucí se, voňavé plody.
Miroslav Macek
O radostech a slastech domácí archeologie

Nevím jak u Vás, ale v naší rodině měla vždy její hlava vyhrazenu jednu zásuvku, ve které mohla schraňovat veškeré své nezbytnosti, ve které nemusela udržovat pořádek a nedostala za to vyhubováno a do níž nikoho jiného ani nenapadlo lézt.
Miroslav Macek
O tlačence s cibulí , octem a pepřem, panu Vereckém a solidnosti

V sobotní příloze MFDnes se objevil článek Ladislava Vereckého s názvem „Něco o českém kulinárním snobismu“. Pominu-li jeho úsměvně snobskou větu „Jedl jsem v nejlepších restauracích Londýna, New Yorku a Las Vegas“ nebo další, neuvěřitelnou sentenci „Trumfovými esy moderního kulinárního snoba jsou panenský olivový olej a balsamikový ocet od Modeny“(!!), zaujala mne pochopitelně hlavně zmínka o mé osobě.
Miroslav Macek
O starých pamětihodnostech, americkém developerovi a lecčems jiném

Když jsem se doslova před pár hodinami procházel jarně rozkvetlým městečkem Weissenkirchen v rakouském Wachau a obdivoval se neskutečným výhledům na bujaře proudící Dunaj, svažité vinice zalité sluncem, strmé skály a temné lesy, starodávné viničné statky, tvrze a kostely, náhle mi na mysli vytanulo moudré naučení jednoho amerického developera. Ten mi totiž, když jsem mu před léty pomáhal po Praze vytipovávat místa na lukrativní obchody, kladl na srdce: „Existují tři zásadní podmínky, které musí splňovat vhodný prostor pro obchod. Zaprvé: location. Zadruhé: location. A za třetí: location.
Další články autora |
Chlípní rudoarmějci na lovu. Slavný fotograf nafotil tutlanou sexualitu v SSSR
Seriál Jen rok po Stalinově smrti dorazil do Sovětského svazu Henri Cartier-Bresson. Slavný francouzský...
Koruny místo eur. Reebok nabízel oblečení za hubičku, Češi zběsile nakupovali
Za neobvykle nízké ceny nabízel oblečení internetový obchod značky Reebok. V sekci „výprodej“ na...
V Indii se zřítil letoun s 242 lidmi mířící do Británie, dopadl na lékařskou ubytovnu
Letadlo společnosti Air India s 242 lidmi na palubě mířící do Británie se krátce po startu zřítilo...
Na Rakovnicku boural známý podnikatel a miliardář. Řidič druhého auta zemřel
Při tragické nehodě ve středu 4. června u Nového Strašecí na Rakovnicku se těžce zranil jeden z...
Plzeň truchlí, oblíbený učitel a psycholog Václav Holeček nepřežil drama u přehrady
Ve věku třiasedmdesáti let náhle zemřel oblíbený plzeňský učitel, matematik, vědec a psycholog ...
Mallorca ubere turistům lehátka na plážích, chce dopřát víc prostoru místním
Na nejoblíbenějších plážích Mallorky od příštího roku dál ubude lehátek a slunečníků. Jejich počty...
Muž zemřel v Příbrami při potyčce se svým známým. Nepřežil pád na zem
Dva muži se dnes ráno v Příbrami napadli a jeden z nich po pádu na zem zemřel. Druhého účastníka...
Tropické teploty vystřídají bouřky se silným větrem i kroupami
Českou republiku v neděli čekají vysoké teploty. Zejména v Čechách překročí i tropických 30 stupňů...
Nehoda uzavřela skoro na čtyři hodiny D6 u Sokolova, zranili se dva lidé
Nehoda osobního auta v sobotu na téměř čtyři hodiny uzavřela dálnice D6 u Sokolova ve směru na...