O vynikajících fazolkách a také o flirtování u stolu
Ale nejprve k těm fazolkám: patnáct minut vaření ve slané vodě, takže byly patřičně „al dente“, umné vyrovnání na talíř, přelití rozpuštěným máslem a posypání hrubě nastrouhaným sýrem, a to nikoliv příliš výrazným parmezánem, který by přehlušoval jemnou chuť fazolek, ale (neuzenou) parenicou, která se k tomuto účelu projevila jako velice, velice vhodná. Byl to zážitek!
A teď k tomu flirtování u stolu:
Pokud se týká osob opačného pohlaví (módně i pohlaví stejného), u tabule flirtujte jen natolik, abyste si ponechali dostatečně pootevřená vrátka pro případné radovánky, až vám dostatečně vytráví, neboť krev se má při jídle stahovat k žaludku a nikoliv do klína.
Na jídla – afrodiziaka příliš nevěřte: jakákoliv vynikající večeře v nádherném prostředí s půvabnou osobou je afrodiziakem par excellence sama o sobě. Nakonec, co vám brání si to vyzkoušet a opakovaně potvrzovat?
Půvabné, přímo ukázkové flirtování (dokonce mezi manžely) vymyslel anonymní reklamní textař (ale spíše básník) slavné firmy Hermes, chválící kravatu referenčního čísla 758578 T – 05 nádherně syté barvy bordeaux:
„Můj drahý manželi, u tabule by bylo záhodno věnovat poněkud více pozornosti tomu, co máte na talíři, než Vaší sousedce po pravici.“
„Srdce moje, dovolte mi připomenout slova moralistova: Dobré jídlo, u kterého není příležitost k nezávaznému flirtu, podobá se krmení zvěře.“
„Hezká slova, ale právě jste si umazal kravatu.“
„Žádný problém, má drahá, poleji ji tímto skvostným Saint – Emilion a celá kravata rázem získá stejnojmenný, bohatý odstín klaretu.“
„Jen se opovažte!“
„Samozřejmě, že se opovážím, vždyť co bych neudělal pro potěchu té, kterou miluji.“
Krásnou ukázku flirtu též přináší Otokar Štorch – Marien v povídečce „List, který nikdy nedojde“, popisující jeho krásně dekadentní pařížské setkání s jednou mladou slečnou koncem dvacátých let minulého století. Zde je.
„Vstoupili jsme do růžové dlaně osudu tohoto večera a Vy jste seděla vedle mne s fialkovýma očima, zachvívajícíma se doteky dlouhých řas. Na stole, pokrytém mšicově červeným ubrusem, stálo stříbro pětiramenného svícnu a čtyři svíčky hořely a pátá, z pověry, zhašena.
Přinesli nám víno. Víno doprovozené kaviárovými zrnky na miskách jako vytepaných z hvězd. Víno v tučné lahvi legendárních sklepů, starých jako historie.
Podal jsem Vám svůj pohár a Vy jste svlažila svá ústa. Bílé perlení se chvělo na lemu sklenice a garcon zmizel, a záclona se zavřela. Čtyři lupeny svíček plápolaly vyšším plamenem.
Našel jsem místo, z něhož jste upíjela. Sevřel jsem je svými rty a Vy jste se usmála.
Pamatujete se, jaká to byla kouzelná hra mezi Vašimi a mými ústy? Pokožky našich rtů se dotýkaly, a přece jsme se nepolíbili.
No řekněte, neměnili byste?
Na téma flirtu u stolu znám též jednu starodávnou historku, která, pokud se nestala, tak je dobře vymyšlena. Host, sedící naproti půvabné dceři venkovského hostitele, byl téměř po celou dobu večeře lichotivě vzrušován velmi hebkým ženským lýtkem, které mu značně eroticky atakovalo nohy pod stolem. I zachtělo se hostu natrvalo ženy s tak vyvinutým libidózním chováním , a tak záhy po moučníku požádal hostitele o její ruku, kterážto mu byla promptně přislíbena.
Jaké bylo jeho překvapení, když po svatbě zjistil, že jeho choť je spíše frigidní a vilné dotyky způsobovala husa, která se zatoulala ze dvora pod stůl!
Netvrdím sice, že je pravděpodobné, že vás může potkat něco podobného, přesto však mějte na paměti slova slavného lékaře a labužníka Eduarda de Pomiane, že sex k jídlu nepatří.
Možná je to tím, že vám je může dobré jídlo, a hlavně pití, u tabule nahrazovat. Důkazem budiž slova francouzského labužníka Bossueta o Pommardu: „Víno měkké, plné žáru, opojné jako náruč ženy.“
Rozhodně ovšem nevěřte francouzskému přísloví „Qui Pouilly boit, femme ne decoit“, tedy „Kdo pije Pouilly, ženu nikdy nezklame“, neboť pochopitelně jde jen a jedině o vtipnou reklamu . Jste-li ovšem, pánové, natolik znalí, že k večeři při svíčkách objednáte dámě svého srdce k patřičnému skvostnému jídlu právě dobře vychlazené Poulily – Fumé, určitě ji nezklamete. Takže to vlastně platí.
Přeju krásný zážitek s fazolkami či jiným skvostným jídlem a půvabnou společnost k tomu,
Váš Miroslav Macek
Miroslav Macek
67 skvělých vypínačů, s přihlédnutím k Alzheimerově chorobě
Vážení a milí, dávno tomu, dávno, co jsem nenapsal na tyto stránky ani řádku...Nicméně jsem celou tu dobu žil velmi naplno a též "do šuplíku" přibylo něco prózy i poezie (snad budu mít odvahu či drzost něco z toho někdy publikovat)... Ale jedna nedávná impresse je nakonec přece jen tady....
Miroslav Macek
O ostružinách, ale hlavně o principu "Přes překážky ke hvězdám".
Dnes byl neuvěřitelně slunečný a teplý podvečer a tak mne náhle napadlo, že na hustém ostružiní, které jsem před pár týdny obcházel při sbírání hub, by už mohly být pořádně dozrálé, černočerné, sladkou šťávou napnuté, lesknoucí se, voňavé plody.
Miroslav Macek
O radostech a slastech domácí archeologie
Nevím jak u Vás, ale v naší rodině měla vždy její hlava vyhrazenu jednu zásuvku, ve které mohla schraňovat veškeré své nezbytnosti, ve které nemusela udržovat pořádek a nedostala za to vyhubováno a do níž nikoho jiného ani nenapadlo lézt.
Miroslav Macek
O tlačence s cibulí , octem a pepřem, panu Vereckém a solidnosti
V sobotní příloze MFDnes se objevil článek Ladislava Vereckého s názvem „Něco o českém kulinárním snobismu“. Pominu-li jeho úsměvně snobskou větu „Jedl jsem v nejlepších restauracích Londýna, New Yorku a Las Vegas“ nebo další, neuvěřitelnou sentenci „Trumfovými esy moderního kulinárního snoba jsou panenský olivový olej a balsamikový ocet od Modeny“(!!), zaujala mne pochopitelně hlavně zmínka o mé osobě.
Miroslav Macek
O starých pamětihodnostech, americkém developerovi a lecčems jiném
Když jsem se doslova před pár hodinami procházel jarně rozkvetlým městečkem Weissenkirchen v rakouském Wachau a obdivoval se neskutečným výhledům na bujaře proudící Dunaj, svažité vinice zalité sluncem, strmé skály a temné lesy, starodávné viničné statky, tvrze a kostely, náhle mi na mysli vytanulo moudré naučení jednoho amerického developera. Ten mi totiž, když jsem mu před léty pomáhal po Praze vytipovávat místa na lukrativní obchody, kladl na srdce: „Existují tři zásadní podmínky, které musí splňovat vhodný prostor pro obchod. Zaprvé: location. Zadruhé: location. A za třetí: location.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030
Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...
Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky
Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...
Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu
Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...
Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky
Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...
Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus
Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...
Prodej bytu 3+1 se zasklenou lodžií, 64 m2 - Studénka - Butovice
L. Janáčka, Studénka - Butovice, okres Nový Jičín
2 790 000 Kč