Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Inspirativní pozdrav z Jochingu

Už Vás vidím, jak váháte, přemýšlíte, krabatíte čelo a říkáte si: „Joching, Joching, kde to, ksakru, vlastně je?" Pranic se Vám nedivím, neboť jde o vísku malou, maličkou, dokonce ani samostatnou obcí není, ba i přifařena je k nejbližší sousední, nepříliš větší vísce Weissenkirchen. Přesto jsem přesvědčen, že existuje spousta důvodů, proč byste mne měli následovat a někdy sem na pár dnů zavítat.

Tak za prvé: je to téměř za humny a nemusíte se trmácet po přeplněných letištích a rozčilovat se nad příšernými bezpečnostními procedurami a čím dál tím klesajícím pohodlím.

A za druhé: Joching leží v rakouském Wachau, pěkně na Dunaji, což je zvláště pro vinaře, ale stejně tak pro milovníky přírodních krás, už samo o sobě více než dostatečným důvodem k návštěvě.

Za třetí: roku 1308 zde byl postaven viničný statek, staletí pak patřící klášteru v St. Pölten, který slavný barokní stavitel Jakob Prandtauer ( jeho nejslavnějším dílem je impozantní klášter v nedalekém Melku, rakouská to chlouba, ale kupříkladu také klášter svatého Floriana v Linci) přestavěl roku 1696 na dvoupatrový barokní skvost s arkádami a s vnitřní kaplí svaté Magdaleny.

Za další: k tomuto statku přináleží dvanáct hektarů vinic, a to velmi kvalitních a proto proslavených, kupříkladu Vorderseiber, Klaus, Achleiten, na nichž se zvláště daří rýnskému ryzlinku a veltlínskému zelenému.

Ještě za další: od roku 1960 o tento Prandtauerhof láskyplně pečuje rodina Holzapfelova, která zde ve dvoře vytvořila vynikající Heurigen s nabídkou vybraných krmí a vlastních vín.

Upřesňuji: co byste řekli místním specialitám, kupříkladu telecímu řízku na másle, domácí uzené šunce, jemnému sulci s jablečným křenem, grilovaným místním rybám či čerstvě připraveným meruňkovým moučníkům? A k tomu třeba vychlazenému veltlínskému Federspiel mimořádného ročníku 2006 (místní tvrdí, že jde o ročník století!) z vinice Achleiten?

Ještě za další: u dvora je též pálenice, jedna z nejlepších v Rakousku, která zpracovává na ušlechtilé destiláty ty nejvyzrálejší meruňky, hrušky, višně, kdoule či černý rybíz.

A dál: v arkádovém prvním patře jsou zařízeny dva apartmány, takže po opulentní večeři a pár skleničkách vína navíc nemusíte chodit nikam daleko, ale můžete se v klidu prospat a nechat si zdát o pořádné domácké snídani.

A ještě: domů si samozřejmě můžete dovést vína, co hrdlo ráčí a kufr Vašeho auta uveze, a to za ceny bezkonkurenční.

A ještě dále: kdybyste náhodou zapochybovali, že ve Wachau se nedá vypěstovat a vyškolit i výborné červené víno, pak má pro Vás pan Holzapfel připraven Zweigelt z řady tzv. Hippolyt Weine, spočívajících minimálně jeden rok v sudu.

A nevím už kolikátý další důvod: kdybyste chtěli ochutnat i další skvělá vína a vynikající domácí stravu, jak v Jochingu, tak ve Weissenkirchenu, ale i v dalších okolních vesnicích, je spousta a spousta skvělých vinařů a Heurigen. Jeden z nich, sídlící přímo v Jochingu, byl slavný Josef Jamek (však je tu po něm pojmenována i ulice), doyen místních vinařů, který se hodně zasloužil o věhlas vín z Wachau, neboť vždy kladl důraz na poctivou práci na vinici i ve sklepě, na kvalitu, a odmítal mošty přislazovat. A co víc, strhl svým příkladem ostatní! A rodinný podnik se nadále činí!

A přidám ještě jeden důvod: procházky podél Dunaje či po vinicích, výlety do blízkých klášterů Melk, Göttweig či Dürnstein, výlety lodí nebo vláčkem po proudu nebo proti proudu Dunaje, návštěva místních kulturních akcí, neboť nejen chlebem (vínem) živ jest člověk.

A opravdu už poslední důvod: nemám obavy, že si z bohatého vějíře veselého vinařského kraje nenajdete nějaký velice vážný důvod k brzkému návratu do Jochingu sami.

Krásné dny Vám z Jochingu přeje

 

Váš  Miroslav Macek

Autor: Miroslav Macek | neděle 16.9.2007 18:20 | karma článku: 33,28 | přečteno: 9422x
  • Další články autora

Miroslav Macek

67 skvělých vypínačů, s přihlédnutím k Alzheimerově chorobě

Vážení a milí, dávno tomu, dávno, co jsem nenapsal na tyto stránky ani řádku...Nicméně jsem celou tu dobu žil velmi naplno a též "do šuplíku" přibylo něco prózy i poezie (snad budu mít odvahu či drzost něco z toho někdy publikovat)... Ale jedna nedávná impresse je nakonec přece jen tady....

16.8.2009 v 23:22 | Karma: 38,14 | Přečteno: 9347x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O ostružinách, ale hlavně o principu "Přes překážky ke hvězdám".

Dnes byl neuvěřitelně slunečný a teplý podvečer a tak mne náhle napadlo, že na hustém ostružiní, které jsem před pár týdny obcházel při sbírání hub, by už mohly být pořádně dozrálé, černočerné, sladkou šťávou napnuté, lesknoucí se, voňavé plody.

10.9.2008 v 20:13 | Karma: 41,81 | Přečteno: 12621x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O radostech a slastech domácí archeologie

Nevím jak u Vás, ale v naší rodině měla vždy její hlava vyhrazenu jednu zásuvku, ve které mohla schraňovat veškeré své nezbytnosti, ve které nemusela udržovat pořádek a nedostala za to vyhubováno a do níž nikoho jiného ani nenapadlo lézt.

10.8.2008 v 10:53 | Karma: 36,85 | Přečteno: 7637x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O tlačence s cibulí , octem a pepřem, panu Vereckém a solidnosti

V sobotní příloze MFDnes se objevil článek Ladislava Vereckého s názvem „Něco o českém kulinárním snobismu“. Pominu-li jeho úsměvně snobskou větu „Jedl jsem v nejlepších restauracích Londýna, New Yorku a Las Vegas“ nebo další, neuvěřitelnou sentenci „Trumfovými esy moderního kulinárního snoba jsou panenský olivový olej a balsamikový ocet od Modeny“(!!), zaujala mne pochopitelně hlavně zmínka o mé osobě.

15.6.2008 v 8:44 | Karma: 44,24 | Přečteno: 20629x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O starých pamětihodnostech, americkém developerovi a lecčems jiném

Když jsem se doslova před pár hodinami procházel jarně rozkvetlým městečkem Weissenkirchen v rakouském Wachau a obdivoval se neskutečným výhledům na bujaře proudící Dunaj, svažité vinice zalité sluncem, strmé skály a temné lesy, starodávné viničné statky, tvrze a kostely, náhle mi na mysli vytanulo moudré naučení jednoho amerického developera. Ten mi totiž, když jsem mu před léty pomáhal po Praze vytipovávat místa na lukrativní obchody, kladl na srdce: „Existují tři zásadní podmínky, které musí splňovat vhodný prostor pro obchod. Zaprvé: location. Zadruhé: location. A za třetí: location.

7.4.2008 v 6:04 | Karma: 39,80 | Přečteno: 8121x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko slaví 1. máj, na Střeleckém ostrově zahájili oslavy komunisté

1. května 2024,  aktualizováno  10:18

Přímý přenos Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

V Göringově domě našli archeologové pět koster. Žádná neměla ruce ani nohy

1. května 2024  10:14

Tým polsko-německých amatérských archeologů našel v domě, který patřil říšskému maršálovi Hermannu...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  10:03

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7192x
Miroslav Macek