Alternativní nepolitický novoroční projev prezidenta republiky

Kdysi dávno, v sedmdesátých a počátkem osmdesátých let, bývalo v naší místní sauně dobrým povyražením hrát hru "co bychom dělali, kdybychom vládli" a troufám si tvrdit, že spousta - tehdy vesměs protistranických, protivládních a protistátních - nápadů a návrhů by byla ku prospěchu věci i dnes. Obávám se ovšem, že při jejich racionalitě a bezohlednosti ke korytům by byly dnes stejně obtížně prosaditelné jako tehdy.Při sledování novoročního projevu prezidenta republiky jsem si na tu starou zábavu vzpomněl a protože člověk má i bez novoročních přesvědčení cvičit nejen tělo, ale i ducha, pustil jsem se do psaní alternativního novoročního projevu, jaký bych asi přednesl s potěšením já. Tady je:

Hudba svižně hraje nějaký ten pohodový jazz, kupříkladu Gershwinovu "Lady be good", přicházím volným, nestátnickým krokem k pohodlnému křeslu, usedám, přehazuji nohu přes nohu a spatra, s úsměvem, zahovořím:

Vážení a milí spoluobčané,

dovolte abych Vás na prahu nového roku pozdravil, popřál Vám hodně zdraví, štěstí, spokojenosti a energie a hlavně velké většině z Vás ze srdce poděkoval. Poděkoval za to, že jste se svojí prací, podnikavostí, šikovností, svým elánem a energií, svými vědomostmi a v neposlední řadě pak svojí starostlivostí, péčí a láskou o svoje potomstvo, o svoji rodinu, obec i vlast zasloužili o to, že naše země viditelně prosperuje a vzkvétá, že patříme mezi bohaté a úspěšné státy tohoto světa, že naše děti i my žijeme v dostatku, s kvalitní lékařskou péči, se štědrým sociálním zabezpečením a v solidním bezpečí. Že jsme dozajista pro mnohé a mnohé na světě "země k závidění." Moc a moc děkuji!

Chápu však, že kvalita života, pocit spokojenosti, pocit štěstí, zdaleka nezáleží jen a jedině na hmotných podmínkách, na prosperitě, na penězích.

Proto Vám dále přeji klid, mír a pohodu v duši, prosté závisti a zloby, a hlavně ochotu a schopnost radovat se z každodenních drobných radostí, které pranic nezávisejí na tom, kdo zrovna vládne a kolik vyděláváte. Neboť jde o radosti toho druhu, jako je krásný západ slunce, ševelící listí ve větru, prospívající děti a usmívající se vnoučata, a hlavně blízkost někoho, koho můžete milovat a kdo miluje Vás.

Ať tak Vám do nového roku přeju, ať je těch "každodenních drobných radostí" v nastávajícím roce ve Vašich životech ohromná spousta, ať radost z plnohodnostného života nevymizí z Vašich duší a tváří, ať žijete naplno a ať se vám daří!

Těším se na shledanou!

A Benny Goodman by v kvartetu zatrylkoval ke konci skladby, já bych povstal, usmál se a děkovně uklonil.... a konečně se šel věnovat drobným radostem ze života s tou, kterou miluji....

Váš Miroslav Macek

 

 

 

Autor: Miroslav Macek | středa 2.1.2008 16:56 | karma článku: 41,70 | přečteno: 11206x