Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak uběhnout maraton - Zbývají 2 dny

Tak se mi čas nachýlil, v neděli v 9:00 mne to čeká. Jak se cítím a jak hodnotím svou přípravu.

Naběhal jsem celkem 1 344 km. To se za 4 měsíce může jevit jako docela dost, ovšem většina běhů proběhla v chladnu, zvlněném terénu a v pomalém tempu. Jen dvakrát jsem běžel přes 30 km v kuse, jednou 40 km a jednou 32 km. Vzdálenost 42,195 km, kterou maraton má, vyzkoušenou nemám, to nechávám až na tu neděli. Minulý týden jsem naběhal 65 km, nejdelší běh 16 km. Tento týden zatím 37 km, nejdelší běh 15 km. Už spíš šetřím síly, abych tam někde po cestě nepadl.

Moje tempo "pomalých" běhů bylo 5:00/km. Tak jsem běžel i několikrát po Praze, oblíbená trasa Karlov - Výtoň - Braník - Modřany - Zbraslav - Chuchle - Smíchov - Anděl, cca 28 km (s různými modifikacemi začátku a konce). To je 2/3 maratonu a v podobném terénu. A dal jsem to několikrát, bez problémů. Jenže slavná maratonská zeď, kdy to na člověka dolehne, stejně přichází až po 30. km. Nicméně už i tu mám vyzkoušenou - po 26 km běhu z Trhových Svinů směr Hojná Voda. Po 2,5 hodinách běhu. Místo běhu náhle pajdava chůze. Zachránila mne tehdy margotka. Margotku poslední záchrany beru i na maraton. Věřím jí víc než nějakým energy gelům.

Je mi jasné, že uběhnout půlmaraton by pro mne byla hračka. Jenže maraton není dvakrát půlmaraton. Jasně, tu první půlku tak běžet mohu, ale pak, se vším vyčerpáním po ní, vlastně budu stát jakoby na startu druhého půlmaratonu... no, třeba by pomohlo si tu druhou půlku myšlenkově rozkouskovat na 4 části po 5 km... a 5 km, to už se jeví jako nic... Uvidím.

Dnes bylo v Praze +29 °C. Potil jsem se děsně i při chůzi. Naštěstí v neděli má být dle mého oblíbeného meteorologického modelu Aladin v 8:00 jen +6°C a ve 14:00 +12°C. Beze srážek, polojasno až oblačno. Počasí tedy bude snad ideální.

Byl jsem si vyzvednout dnes na Výstavišti startovní číslo a tašku. Moc lidí tam nebylo (čekal jsem nějaké fronty, kupodivu nic takového se nekonalo), víc než polovina cizinci. A řada lidí daleko více se tvářící běžecky než já. Číslo mám 4342. Jeden z bezejmenných účastníků kdesi v poli. Sám si ten dav na startu ani neumím představit.

Na veletrhu, který na Výstavišti probíhal, jsem okouknul, co se dalo. Zaujal mne stánek Mizuno, kde si mohli lidé vyzkoušet, jak se jim běhá a podle toho jim byly doporučeny správné boty. Asi si časem, pokud u běhání vydržím, něco podobného taky nechám udělat. Zatím mi stačí moje adidasky z Hervisu. Zajimavé byly také boty od Vibramu. Říkají tomu minimalistické běhání. No, radši si nějakou tu podrážku nechám, asi mám moc citlivá chodidla.

Zakoupil jsem si nakonec dvě tubičky Magneslife od Nutrendu, každá za 20 Kč, jako prevence křečí. Mám z nich celkem strach, tak doufám, že to zabere. Druhá věc, kterou jsem tam koupil, bylo prodyšné tílko od Mizuna. V tom v neděli poběžím. Nesnáším totiž, jak se na mně vždycky lepí ty zpocené věci při běhu, tak snad to pomůže. Zítra ho ještě na nějakém tom krátkém běhu (cca 5 km) vyzkouším.

Jelikož v neděli bych se od nás na start nedostal, přespím ze soboty na neděli u příbuzných, cca 40 km od Prahy. Asi se se mnou také pojedou do Prahy podívat. Kažopádně se tam chystá matka, otec a bratr. Doufám, že se někde na trati potkáme a že mi budou fandit, nějakou vzpruhu bych docela uvítal. V Hluboké mi docela vadilo, že to byl takový běh bez publika a že jsem běžel více méně sám. V tomhle byly Pečky lepší. Ale Pečky také měly skoro 20x tolik účastníků, takže je jasné, že v tomhle se špatně srovnává.

Tempo na závod jsem si stanovil pro první polovinu 4:20/km. Tím jsem uběhl dvakrát tréninkově půlmaraton tady ve Strunkovicích. Je to tempo pomalejší, než jsem běžel na závodě 25 km v Hluboké. Je to tempo asi o 40 s/km rychlejší než drtivá většina mých tréninkových běhů. Hlavně moc nepřepálit a po polovině uvidím, jak dál... Limit na doběhnutí maratonu daný organizátory je 7 hodin, to bych to musel dát i plazením, ale čas přes 5 hodin bych vnímal rozhodně jako neúspěch, i kdybych doběhl. Jako nedostatečné zúročení naběhaných kilometrů. Třeba ale názor ještě změním.

Konec povídání, jdu se důkladně prospat. Dobrý spánek dva dny před maratonem je prý základ...

Autor: Lukáš Šmahel | pátek 11.5.2012 22:57 | karma článku: 10,70 | přečteno: 893x
  • Další články autora

Lukáš Šmahel

Můj první "psí" závod - Vroutecký sprint

Jako člověk, který se sám označuje spíše za nesportovce (už jen s ohledem na výkony ze středoškolského tělocviku), zkouším ve svém amatérském sportovním životě všechno možné - loni to byl maraton a 100 km pochod po Krkonoších, letos přes léto to byly závody na koloběžce Kostka Cup - v rámci Cyklomaraton Tour, vzhledem k nízké propagaci ale vesměs jen s 5 - 9 účastníky, skončil jsem jednou první a jednou poslední :-), dvakrát pak někde v polovině startovního pole. Nicméně nepochybně prozatímním vrcholem "sportovní sezóny" 2013 byly mé první musherské závody ve Vroutku u Podbořan, které proběhly o víkendu 12.-13.10. 2013.

18.10.2013 v 15:18 | Karma: 11,85 | Přečteno: 419x | Diskuse| Sport

Lukáš Šmahel

Jak se stát "musherem"

Patříte k lidem, kteří v mládí četli Jacka Londona, posléze se zatajeným dechem sledovali film Osm statečných či se smáli u filmu Sněžní psi? Nebo vás jen láká dobrodružství? Myslíte si, že jízda na saních se psy je výsadou severských zemí? A co u nás, když toho sněhu moc není? Může se i obyčejný člověk stát "musherem" - vůdcem psího spřežení?

17.10.2013 v 21:40 | Karma: 16,75 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Sport

Lukáš Šmahel

Za všechno špatné může... Klaus?

Pan Václav Klaus samozřejmě i po ukončení svého prezidentského mandátu cítí potřebu komentovat události v naší zemi. Jako významná osoba posledních dvaceti let je dost vidět i slyšet. Má nám ale pořád ještě co říct?

10.10.2013 v 10:49 | Karma: 7,02 | Přečteno: 442x | Diskuse| Politika

Lukáš Šmahel

Státní maturitní "dávačka" z matematiky

Ve čtvrtek 2.5. se konala státní maturita z matematiky. Po loňském testu, kdy na těžší variantu bylo poměrně málo času, byl letos plánován jiný formát zkoušky.

7.5.2013 v 10:42 | Karma: 27,82 | Přečteno: 2083x | Diskuse| Společnost

Lukáš Šmahel

Krakonošova stovka aneb Letmá procházka letními Krkonošemi

Krakonošova stovka, 46. ročník dálkového pochodu Krkonošemi na 100 km. Start 15.6.2012 21:00 ve Vrchlabí na náměstí. Dobrá příležitost, jak poznat velkou část Krkonoš v létě.

18.6.2012 v 9:08 | Karma: 14,94 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1174x
Učitel biologie, fyziky, chemie na gymnáziu. Jsem "zeleně" a středově orientovaný člověk, který věří v sílu přírody a také zdravého "selského" rozumu....