Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Státní maturitní "dávačka" z matematiky

Ve čtvrtek 2.5. se konala státní maturita z matematiky. Po loňském testu, kdy na těžší variantu bylo poměrně málo času, byl letos plánován jiný formát zkoušky.

Čas na zkoušku byl prodloužen o 15 minut označených jako "volba strategie řešení" (fakticky bylo možné i začít řešit, jen ne do definitivních zápisových archů) a slibována byla jedna varianta testu místo dvou (lehčí a těžší), odhadováno bylo, že úroveň obtížnosti by měla být někde mezi.

Nejsem učitel matematiky, a tak jsem byl jedním ze zadavatelů testu. Zadavatel je člověk, který jen instruuje o pravidlech a následně dozoruje vlastní psaní testu, hodnocení testu se provádí následně poloautomaticky v Praze, kam se úlohy zasílají nascanované. Scanování provádí na speciálním software komisař, který přijede na období maturit z jiné střední školy.

Úkolem tohoto článku není hodnotit, kolik peněz to všechno stálo a jestli se nedaly využít účelněji, o tom už bylo napsáno dost a nadto já osobně považuji myšlenku státních maturit za správnou. Úkolem je zhodnotit obtížnost úloh, které byly studentům předloženy. A o tom jednoznačně hovoří už nadpis. Ze 27 úloh, které byly součástí státní maturity, byly nejméně 2/3 látka základní školy! Takové úlohy by tedy neměly být součástí maturity (minimálně ne její většinovou součástí), ale měly by být v závěrečných testech pro 9. třídu. Jak jsem už psal, nejsem učitel matematiky, ale jako absolvent matematické třídy a člověk, který před 15 lety absolvoval maturitu z matematiky za 1, bych byl schopen vyřešit kteroukoliv ze zadaných úloh do jedné minuty.

Nikde se totiž nevyžadovala žádná složitější kombinace, žádná logická konstrukce, žádná např. finanční matematika, úprava výrazu byla na dvě řádky, řešení kvadratické rovnice se s ohledem na chybějící absolutní člen dalo řešit vytknutím (tedy člověk nemusel ani umět výpočet diskriminantu), analytická geometrie se týkala přímky a dala by se v podstatě řešit se znalostí lineární rovnice a druhý příklad dokonce jen se znalostí čtvercové sítě. Příklad na stereometrii (jak honosné pojmenování) např. si vystačil s tím, že objem je dán součinem obsahu podstavy a výšky. Výsledek byl potom dělení dvou čísel! Obsah podstavy byl totiž zadán, takže veskrze bylo jedno, že se jedná o válec, stejné řešení totiž by bylo i pro nepravidelný sedmiboký hranol. V jiném příkladu byl zadán čtvrtý a šestý člen aritmetické posloupnosti, měl být spočítán pátý. No jasně, potřeboval snad člověk vědět, co je to aritmetická posloupnost (i když s ohledem na možnost používání tabulek snad ani to ne), ale jinak je to výpočet prostého aritmetického průměru dvou čísel.

Většina studentů, když je jsem naposledy obcházel, měla zjevně vyřešenou drtivou většinu úloh, přirozeně místy s chybami, ale lze očekávat s ohledem na mírnou známkovací stupnici nadpoloviční většinu jedniček a nejvýše několik ojedinělých trojek (spíše ale ani jedna). Na získání maturity (tedy čtyřku) postačovalo totiž 33 % bodů, na trojku pak 50 %. Protože ale 2/3 úloh byly látkou základní školy, značí to, že šikovný a pozorný deváťák je schopen absolvovat maturitu za tři, aniž by jedenkrát navštívil střední školu!

Maturita z matematiky navíc nebyla povinná, je možné si místo matematiky zvolit cizí jazyk. Dá se tedy předpokládat, že ke zkoušce nastoupí spíše ti matematicky šikovnější.

A já se nyní ptám: Má taková úroveň maturity smysl? Je tohle opravdu cestou, jak limitovat živelný rozvoj středních škol učících téměř cokoliv, když vlastně střední škola není k absolvování maturity potřeba?  Učnáky mohou nadále udělovat maturity jako bonus na základě formální nástavby k výučním listům, maturity o stejné váze jako je maturita z gymnázia, čímž se maturitní vysvědčení degraduje a samotný výuční list značně znevažuje (protože skoro každý k němu chce tu maturitu). Vysoké školy maturitu nejen neakceptují, ale dokonce se odmítly podílet na její přípravě, a tak studenti kromě maturity musí na vybrané školy nadále řešit Scio testy a jinam zase složité přijímací multi-choice testy.

Jenže nad tím by se měly zamyslet kompetentní osoby z ministerstva a ne nad tím, jestli škola má začínat v devět a jestli náhodou známkování nepotlačuje něčí tvořivost.

Autor: Lukáš Šmahel | úterý 7.5.2013 10:42 | karma článku: 27,82 | přečteno: 2083x
  • Další články autora

Lukáš Šmahel

Můj první "psí" závod - Vroutecký sprint

Jako člověk, který se sám označuje spíše za nesportovce (už jen s ohledem na výkony ze středoškolského tělocviku), zkouším ve svém amatérském sportovním životě všechno možné - loni to byl maraton a 100 km pochod po Krkonoších, letos přes léto to byly závody na koloběžce Kostka Cup - v rámci Cyklomaraton Tour, vzhledem k nízké propagaci ale vesměs jen s 5 - 9 účastníky, skončil jsem jednou první a jednou poslední :-), dvakrát pak někde v polovině startovního pole. Nicméně nepochybně prozatímním vrcholem "sportovní sezóny" 2013 byly mé první musherské závody ve Vroutku u Podbořan, které proběhly o víkendu 12.-13.10. 2013.

18.10.2013 v 15:18 | Karma: 11,85 | Přečteno: 419x | Diskuse| Sport

Lukáš Šmahel

Jak se stát "musherem"

Patříte k lidem, kteří v mládí četli Jacka Londona, posléze se zatajeným dechem sledovali film Osm statečných či se smáli u filmu Sněžní psi? Nebo vás jen láká dobrodružství? Myslíte si, že jízda na saních se psy je výsadou severských zemí? A co u nás, když toho sněhu moc není? Může se i obyčejný člověk stát "musherem" - vůdcem psího spřežení?

17.10.2013 v 21:40 | Karma: 16,75 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Sport

Lukáš Šmahel

Za všechno špatné může... Klaus?

Pan Václav Klaus samozřejmě i po ukončení svého prezidentského mandátu cítí potřebu komentovat události v naší zemi. Jako významná osoba posledních dvaceti let je dost vidět i slyšet. Má nám ale pořád ještě co říct?

10.10.2013 v 10:49 | Karma: 7,02 | Přečteno: 442x | Diskuse| Politika

Lukáš Šmahel

Krakonošova stovka aneb Letmá procházka letními Krkonošemi

Krakonošova stovka, 46. ročník dálkového pochodu Krkonošemi na 100 km. Start 15.6.2012 21:00 ve Vrchlabí na náměstí. Dobrá příležitost, jak poznat velkou část Krkonoš v létě.

18.6.2012 v 9:08 | Karma: 14,94 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Šmahel

Maraton začíná po 30. kilometru

Tak jak se mi včera běželo? Hlavní cíl - uběhnout maraton - jsem nakonec úspěšně zvládnul. Co se týče dalšího průběhu, více viz další odstavce.

14.5.2012 v 13:03 | Karma: 17,17 | Přečteno: 2164x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

Moskva se chlubí stroji ukořistěnými Ukrajině: Abramsy, Leopardy i českými BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1174x
Učitel biologie, fyziky, chemie na gymnáziu. Jsem "zeleně" a středově orientovaný člověk, který věří v sílu přírody a také zdravého "selského" rozumu....