Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VC

Nemohu souhlasit. Domnívám se, že právě matematika ze ZŠ učí člověka praktickému logickému myšlení, jedná se zejména o elementární násobilku, dále práce s množinami, slovní matematické úlohy založené na úvaze, trojčlenka s přímou a nepřímou úměrou, počty s procenty, promilemi atd.....tato matematika je důležitá i posléze v praktickém životě každého z nás. Naproti tomu matematika SŠ a obzvlášť VŠ je založená na biflování méně a více složitých vzorců, které se různě kombinují a dosazují jeden do druhého a k řešení těchto úloh není potřeba toliko logicky myslet jako např. u slovní matematické úlohy....já sám měl s matematkou na ŽŠ problémy, míval jsem trojky i čtyřky a po na střední míval jedničky a dvojky....na VŠ je spíš problém s obrovským kvantem učiva, které je třeba zvládnout za semestr. Ale pokud je pokud má být povinná maturita z matematiky brána jako pochopení základů logiky, přikláním se spíš k matematice ZŠ obohacené i v určité míře látce z SŠ...takže¨si myslím, že test byl koncipován správně.

0 0
možnosti

Maturoval naposledy po staru. Na naší průmyslovce se matika učila až po určitý integrál,jakož jeho použití v slaboproudých obvodech (na Vš se nám to vrátilo) - tj. ti co maturovali postaru si mohli vytáhnout třeba derivace a mít 15 minut u tabule na derivace. Já jsem si vytáhl hyperblu a obecně o kuželosečkách. No a když jsem loni koukal na Základní úroveň matiky, tak mi to přišlo nefér - maj to hoši zadara !!

0 0
možnosti
JD

teda od vyučujícího na gymplu bych čekal větší rozhled, než zevšeobecnění na gympl versus učňák. jaksi ste zapomněl na odborné školy. tak napřiklad taková zdravotní sestra...ke své profesi opravdu nepotřebuje víc, než kupecké  počty ze ZŠ(stejně jako asi tak 90% populace), ale zároveň musí mít nejen maturitu, ale i minimálně Bc. a takhle bychom mohli postupovat po jednotlivých odbornách školách. Ve finále to je tak, že na gymplu je maturita co do rozsahu jednodušší, než na odborných školách.

2 4
možnosti

Maturita z matematiky není povinná (a osobně bych ji povinnou ani do budoucna nedělal). Mohou si zvolit cizí jazyk. A ano, tak ať jsou dvě úrovně, jako byly - ale navíc s tím, že vyšší úroveň je povinná pro ty, kteří chtějí pokračovat ve studiu na VŠ.

2 0
možnosti
JC

Nelze nesouhlasit.

Je to skutečně hrozné.

Měl byste svůj článek rozeslat mailem všem poslancům a senátorům a všem ministrům - i když to nebude nic platné, tak ať si aspoň všimnou, že to vidíme!

3 0
možnosti

Náš matikář slíbil, že zkusí dát maturitní písemku v kvartě, tak schválně se ho zeptám, jestli to zkoušel a jak to dopadlo. Ale to rozeslání není špatný nápad.

5 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1174x
Učitel biologie, fyziky, chemie na gymnáziu. Jsem "zeleně" a středově orientovaný člověk, který věří v sílu přírody a také zdravého "selského" rozumu....