E-mail

Ráno jsem se v klidu vzbudil a pustil počítač. Na internetu jsem si přečetl pár aktuálních zpráv a chystal jsem se přečíst si e-maily. Ejhle. Nemohl jsem se přihlásit pod svůj účet. „Uvedl/a jste chybné heslo nebo jméno,“ zahlásil mi poskytovatel stroze...

Ráno jsem se v klidu vzbudil a pustil počítač. Na internetu jsem si přečetl pár aktuálních zpráv a chystal jsem se přečíst si e-maily. Ejhle. Nemohl jsem se přihlásit pod svůj účet. „Uvedl/a jste chybné heslo nebo jméno,“ zahlásil mi poskytovatel stroze. „Co teď, co teď?!,“ vykřikl jsem. Zkusil jsem zadat údaje znovu. Bohužel se stejným výsledkem. „Co teď, co teď?!,“ vykřikl jsem a ujistil jsem paní Kropáčkovou, u které bydlím, že se nic neděje. Naštěstí vůbec nepanikařím. Když jsem se po půlhodině vzpamatoval z původního šoku, všiml jsem si, že se mě okno e-mailové služby ptá: „Zapomněl/a jste heslo?“.

„No asi jo!,“ odpověděl jsem, ale sám jsem se podivil nad tím, jak bych mohl heslo ke svému e-mailu zapomenout. Kombinaci šesti velkých a malých písmen se speciálním znakem a číslicí bych si nezapamatoval, takže jsem si chytře zvolil nejnepoužívanější heslo „87654321“. Každej totiž zadává heslo „12345678“ a nikoho nenapadne to obrátit. Každopádně jsem byl nucený přiznat, že jsem nevěděl, kde dělám chybu, a kliknout na „Zapomněl/a jste heslo?“, i když to nebyla pravda.

Objevila se přede mnou stránka, kam jsem měl zadat odpověď na kontrolní otázku. To si ale moc dobře pamatuji, že jsem se rozhodně neptal na jméno svého prvního domácího mazlíčka. Chtěl jsem přeci znát jméno bratra princezny Leiy z Hvězdných válek. To ví snad každý, takže kdybych heslo zapomněl, nebyl by problém účet obnovit. Luke Skywalker každopádně nebyla správná odpověď na otázku, takže jsem musel zadat svůj náhradní e-mail. Ten také nefungoval, stejně jako kontrolní telefonní číslo. „Co teď, co teď?!“

Naštěstí jsem byl stále klidný a našel jsem si číslo na podporu e-mailové služby. Nezačal jsem nadávat hned. Nejdřív jsem vytočil číslo. Asi po čtvrt hodině monologu, ve kterém jsem použil i spoustu sprostých slov, jsem přeci jenom zvolil jednu z možností hlasové volby zákaznické linky. Na paní, co mi to potom zvedla, jsem už nechtěl křičet, a tak jsem jí vylíčil, co se mi stalo s e-mailovou schránkou. Po několika otázkách na minulé nastavení mého e-mailového účtu mi sdělila, že mi smskou pošle nové heslo na původní telefonní číslo, které u e-mailu bylo nastavené. Zároveň mi nabídla možnost přihlašování přes naprosto novou technologii. Prý už nebudu muset nikdy zadávat heslo do e-mailu. Souhlasil jsem. Žádné heslo se pamatuje mnohem lépe než jakékoliv jiné.

Po týdnu mi domů přišel balíček s nápisem Goodbye password. Otevřel jsem jej a vypadlo na mě, jak já říkám, „U. S. béčko“. Raději jsem si přečetl návod k tomu celému udělátku. Hm, je to prý bezpečné! Žádný Hacker Texas Ranger se mi do e-mailu už nedostane!

Autor: Lukáš Meitner | čtvrtek 3.1.2013 14:15 | karma článku: 8,27 | přečteno: 1031x
  • Další články autora

Lukáš Meitner

Ach ty diskuze

24.7.2016 v 21:06 | Karma: 17,12

Lukáš Meitner

V Rudolfinu znovu dýchal Zappa

22.6.2016 v 12:42 | Karma: 12,47

Lukáš Meitner

Taškařice v České

21.4.2015 v 22:11 | Karma: 22,31