Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bezmoc mocných

Asi všichni občané požadují od politiků osobní odpovědnost. To dá rozum – když něco nefunguje nebo se někde krade, má být jasné, kdo za tím stojí. Jenže zároveň necháváme žít systém, kde se všechno schovává za kolektivní politická rozhodnutí. Je to velká schizofrenie.

Ministr Kalousek se nám snaží vnutit představu, že s letouny CASA musí být všechno v pořádku, protože jejich nákup kolektivně schválila vlády. Sestavu téměř dvou desítek lidí vystrkuje před bývalou ministryni Parkanovou. Samozřejmě se snaží zakrýt podstatnou věc. Odněkud přišel materiál s doporučením a vláda, kde většina členů neměla o problematice nákupu letadel ani ponětí, prostě formálně schválila podklad. Možná to bylo hloupé, ale vláda nebo podobné kolektivní orgány projednává týdně několik desítek bodů a ke všem jsou nějaké materiály. (Fakt je, že většinou nejde po takové miliardy, ale dost často se podobné věci vyskytnou a stovky milionů létají vzduchem naprosto běžně.) Schovávat se za to, že vláda něco schválila, to je hloupé.

V podobné situaci jsou naprosto běžně krajské či městské rady a řada dalších „malých vlád“. A starostové či hejtmani jsou na tom ještě hůře než premiér.  Odpovědný radní (jakoby ministr) předloží materiál, který je možná zločinný a možná ne, ale má podporu většiny v radě. Je odsouhlasen, čímž se mu dostane pochybného krytí „kolektivního rozhodnutí“. A naopak od vlády přijde třešnička na dortu. Jestliže výsledkem hlasování je smlouva, třeba o dodávkách tužek nebo o prodeji domů nebo o nákupu IT služeb, pak hejtman či starosta prostě musí podepsat, protože je to jeho povinnost.

Kvůli kauze ProMoPro se nedíváme skrz prsty na tehdejšího premiéra Mirka Topolánka, ale na jeho zmocněnce pro předsednictví EU Alexandra Vondru. Kvůli letounům CASA nepodezříváme Mirka Topolánka, ale Vlastu Parkanovou. A tak dále. Celkově máme pocit, že za toho předsedy vlády Topolánka se těch kauz narodilo opravdu hodně moc, ale premiéra viníme z celkového marasmu, nikoliv z toho, že draze koupil letadla nebo vyhodil půl miliardy za půjčení mikrofonů. On to totiž nepodepsal.

Oč hůře jsou na tom hejtmani a starostové. Jejich podpis jaksi z povinnosti figuruje pod každým „prdem“, který projde zastupitelstvem a je schválen radou. Jejich možnost ovlivnit dění je daleko menší než u premiéra, který když si řekne, tak má pravomoc odvolat kteréhokoliv člena vlády. O tom si hejtman nebo starosta může nechat jenom zdát, ale podepsat dokument na základě usnesení musí, utéci nemůže. Leda to položit a jít.

Z celé rady a zastupitelstva Prahy 5 z tak zvaného „Jančíkova období“ známe „kontroverzního starostu“. Jenže on vládnul v jakýchsi spletitých koalicích, kde byli lidé zvolení za ODS, zelené, Unii svobody, sociální demokracii a za další strany. Kdo dneska ví, s čím přišel a co protlačil opravdu on a co sepsali a podpořili jiní… Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová se kroutí nad tím, že Krajská zdravotní chce utrácet sto milionů korun ročně za nákupy IT služeb, ale nezdá se, že by ji to bylo co platné. A jestli bude nakonec celá smlouva uzavřena, tak na ni příští kritici ukážou prstem.

Žijeme v politickém systému, který je založen na kolektivních rozhodnutích a kde jen těžko můžeme definovat konkrétní politickou či trestní odpovědnost. Naši na první pohled „mocní“ hejtmani a starostové, jsou ve skutečnosti dosti bezmocní, když stojí tváří tvář anonymnímu kolektivnímu rozhodnutí. Dokud jim nedáme více možností vládnout, například právo veta alespoň při prvním projednávání nějaké věci nebo smlouvy, jak po nich můžeme chtít, aby nesli odpovědnost za svoje města či kraje?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lukáš Horáček | středa 22.8.2012 20:02 | karma článku: 12,24 | přečteno: 774x
  • Další články autora

Lukáš Horáček

Platíme si antimonopolní úředníky za lobbování pro soukromé firmy?

Čeští zákonodárci zase jednou zaspali s přenášením evropské směrnice do české legislativy. Nové požadavky v oblasti nakládání s elektroodpadem, které měla Česká republika spolu s dalšími členskými zeměmi splnit do 14. února, procházejí legislativním procesem teprve teď, a to ještě s hodně odřenýma ušima.

30.7.2014 v 11:51 | Karma: 11,83 | Přečteno: 411x | Ekonomika

Lukáš Horáček

Podle zákona ředitelka ERÚ Vitásková končí

Bude to znít trochu absurdně, když po nedávných policejních akcích napíšu, že ministerstvo obrany funguje líp než Energetický regulační úřad (ERÚ), ale bude to pravda.

25.6.2013 v 17:18 | Karma: 13,91 | Přečteno: 662x | Diskuse| Ekonomika

Lukáš Horáček

Prezidentské cigárko v České televizi

Normální smrtelník si budově České televize nezapálí. Miloš Zeman se ale mezi ně (nás) zřejmě nepočítá. Během proslulé návštěvy Kavčích hor, při níž spadl ze schodů, padla z úst čerstvě zvolené hlavy státu neméně proslulá otázka: Pane řediteli, kde mám popelníček? Následně byl Zeman v prostorách našeho nejvýznamnějšího média veřejné služby servilně obsloužen.

15.3.2013 v 15:24 | Karma: 19,61 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Horáček

Všude byl a všechno znal, politik Petr Šilar

Je to obří dilema a musím ho poslední dobou řešit častěji, než je zdrávo. Vidím dobrou akci, říkám si, jdu do toho. Jenže když pak zjistím, kdo za tím stojí, připadám si jako trouba, který naletěl šikovnému manipulátorovi.

30.10.2012 v 8:49 | Karma: 14,42 | Přečteno: 1079x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Horáček

Někteří lidé naštěstí mají paměť

Jakmile se začaly objevovat články o tom, že si komunisté na severu Čech vezmou do koalice nejen své oranžové kamarády, ale také stranu boháče Zelenky Severočeši.cz, v diskuzích pod články se začali zkušení rozpomínat, že tohle spojení už tu jednou bylo. Na radnici města Most.

18.10.2012 v 22:59 | Karma: 15,94 | Přečteno: 937x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný se musí omluvit Zemanovi. Za svými výroky si však nadále stojí

22. května 2024

Premium Na starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného se to v posledních dnech valí. Výkonná rada ODS bude...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

V pankrácké věznici je kritický nedostatek dozorců. Chybí i jídlo pro vězně

22. května 2024  18:28

Ministerstvo spravedlnosti žádá vládu zhruba o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. V...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 953x
Jsem typický "průměrný Čech", průměrné postavy, s průměrným příjmem i názory. Dění okolo mne ale štve zřejmě nadprůměrně. Proto jsem se rozhodl založit si tento blog.

Seznam rubrik