Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krize odpovědnosti

Jak je to s odpovědností za řešení dnešní imigrantské krize v Evropě? Kdo dopustil její vznik a kdo odpovídá za její tolik potřebné reálné řešení? Je tady dnes vůbec někdo takový?

Odpovědnost je znakem dospělosti a každý asi ví, co znamená. Jde v zásadě o to, že si jsme vědomi a přijímáme, že po každém činu (a může jím klidně být i nečinnost) následuje vždy nějaká reakce a následek, za který musí nebo měl by jeho původce nějak zaplatit a zdaleka se nejedná pouze o placení penězi. Nejhorší pak je stav, kdy žádná odpovědnost neexistuje nebo je přesouvána jako horký brambor od čerta k ďáblu a nikdo na venek za nic nemůže a proto ani za důsledky svých činů nehodlá jakkoli platit.

To jsme mimo jiné již dostatečně zažili v dobách totality a bylo to svým způsobem dost poučné. Princip kolektivní viny i odpovědnosti tehdy byl v mnoha případech doslova povýšen nad zákon a za chyby a nedostatky nesli zpravidla odpovědnost všichni společně, a tedy v zásadě nikdo.

Dnes jsme bohužel svědky další nové krize odpovědnosti, a to v přímé souvislosti s imigrantskou krizí. Jedno má ale s dobou minulou společné - zdá se, že tady taky opět nikdo za nic nemůže a nikdo za nic neodpovídá.

Evropská komise k otázce imigrantů v podstatě mlčí a zajímá ji jen věc jejich nesmyslného přerozdělování mezi státy Evropy, Evropský prezident mlčí už z povahy jeho zbytečné funkce pouhé dobře placené loutky, Evropský parlament také mlčí, protože zřejmě nemá k věci co říct a ani ho to vcelku nezajímá a všichni tito "odpovědní" vysocí činitelé namísto toho řeší takové „důležitosti“ jako zákazy kouření v restauracích, energetické štítky domů či výše poplatků za volání mobilem. A zatím přitom po celou dobu probíhá nekontrolovaný příval ilegálních imigrantů do celé Evropy jakýmsi „volným spádem“, jehož jsme užaslými diváky a bohužel mnohde také i nedobrovolnými aktéry.

Podle mě dnes již nemá valného smyslu nějak dlouze a planě polemizovat a pídit se po příčinách současného stavu (těch je zajisté více a hodně a patří mezi ně mezi prvními neschopnost a ignorance ze strany evropských vládnoucích činitelů a naopak velmi aktivní intervence USA v územích, kde nemají co do činění, a to bez ohledu na důsledky), teď je nezbytné urychleně tento již vzniklý stav reálně řešit a vyřešit.

Politici, namísto jejich nejzákladnější odpovědnosti za zachování bezpečí obyvatel Evropy, zachování naší kultury a odkazu našich předků a za zachování našich práv, tváří v tvář realitě statisíců ilegálních imigrantů nezadržitelně se valících do Evropy, dnes převážně mumlají něco o jakési naší obecné a nepsané „morální odpovědnosti, evropské humanitě a evropských tradicích lidskosti“ a ve svých politických prohlášeních požadují neomezené přijímání těchto běženců odkudkoli z Afriky a ze světa (co taky v jejich pohledu s nimi, když už tady jsou nebo se sem tedy nezadržitelně valí, že). Jsou to podle nich přece „ubožáci“ a my šťastnější jsme údajně povinni se s nimi o vše podělit. Tím ovšem v žádném případě nemají na mysli sami sebe (žádného takového neznám), že by se nějak chtěli s někým dělit o své vlastní majetky, ale nás všechny ostatní.

Přestože to je od našich evropských politiků a vládnoucích špiček v drtivé většině naprosto nezodpovědné jednání znamenající ve svých důsledcích, patrných již dnes v mnoha zemích a městech západní Evropy, přímé a reálné ohrožení zdejší civilizace a naší budoucnosti, tváří se přitom, jako nějací  „morálně nadřazení“ jedinci mající přímo za úkol nás v těchto morálních disciplínách „vzdělávat a poučovat“. Jejich pokrytectví přitom nezná mezí, protože důsledky jejich současné neschopnosti a fatálních omylů nikdy nedopadnou na ně samotné, ale jen a pouze na řadové obyvatele Evropy. Tito politici si ale jak se zdá žádné omyly sami nepřipouštějí a nejspíš cítí pouze jedinou odpovědnost, a to vůči sobě samým ve snaze zachovat si jejich vlastních postavení a jejich osobní blahobyt za každou cenu, a to bez ohledu na následky dopadající na jiné.

Imigranti samotní pak rovněž v drtivé většině sami nemají a ani necítí odpovědnost vůbec žádnou. Oni mají povětšinou jediný zájem, a to mít se lépe než doposud, ať už je to na úkor kohokoli a čehokoli. To jim v zásadě nelze mít až tak za zlé, protože mít se lépe určitě chce i každý z nás. Ovšem nám je, na rozdíl od imigrantů, zcela jasné, že nic není zadarmo, že vše si musíme nějak zasloužit a odpracovat a že existují zákony, které je přitom třeba bezpodmínečně dodržovat a že není správné chtít profitovat z práce jiných lidí.

To ale pro imigranty zatím tak docela neplatí a zdá se, že jim to ani vůbec nic neříká. Například muslimští imigranti, kterých je drtivá většina, se sami řídí či mají za povinnost se dle své víry řídit zcela jiným právem – jejich vlastním středověkým islámským právem šaría. Toto islámské právo je ale v přímém rozporu s jakýmkoli demokratickým právem evropských západních zemí, jejich ústavami i Listinou základních práv a svobod, která je součástí většiny našich zdejších právních systémů. Přesto se svého práva šaría tito muslimové nechtějí a v zásadě ani nemohou vzdát, protože ho považují za nedílnou součást jejich víry – islámu. Již jejich prorok Mohamed jim jednoznačně řekl a stanovil, že co je od Alláha, o tom nelze nijak pochybovat ani měnit a odpadlictví od islámské víry je pro muslimy tím nejtěžším zločinem trestaným smrtí. A dále také mimo jiné řekl a stanovil, že pokud muslimové při své povinné cestě šíření islámu (tzv. džihádu) někoho třeba i zabijí, neučiní tak oni, ale je to dílo Alláhovo, a tedy beztrestné. Muslimové tedy v zásadě za své činy i zločiny (v našem chápání) často v mnoha případech vůbec sami neodpovídají, protože mají „omluvu“ v tom, že se podle nich a jejich víry jedná o vůli a dílo samotného Alláha. V tomto smyslu zde tedy o jakékoli lidské odpovědnosti lze proto hovořit jen stěží a od těchto imigrantů se proto můžeme nadít úplně čehokoli.

Za takové situace tedy bohužel zatím nevidím nikoho, kdo by v současné imigrantské krizi nesl či vůbec dokázal nést tolik žádoucí odpovědnost za její nezbytné pokud možno nenásilné a správné řešení a vyřešení. A v takovém případě by dnešní neodpovědné vlády a politici správně měli neprodleně ze svých funkcí odejít a svá místa urychleně uvolnit jiným, mnohem odpovědnějším lidem. Nelze očekávat, že by současnou imigrantskou krizi jakkoli vyřešil ten, kdo doposud jen nečinně přihlížel jejímu vzniku a kdo ji takto naprosto neodpovědně dopustil.

A ještě malá poznámka na závěr:

Nikdy jsem si nemyslel, že by ve 21. století bylo vůbec možné něco takového, čeho jsme v souvislosti se současnou evropskou imigrantskou krizí svědky a byl jsem přesvědčený, že na rozdíl od dob dávno minulých se již bude jednat o století rozumu a odpovědnosti, protože jsme již „společensky dospěli“ a máme něco (hodně) za sebou.

Mýlil jsem se a vše zatím nasvědčuje tomu, že pravdou je naprostý opak. Současné 21. století má v Evropě zatím bohužel zřejmě všechny předpoklady stát se stoletím plným nezodpovědného alibismu a pokryteckých absurdit mnohdy hraničících s úplným bláznovstvím, dokonce v podobě, o jaké by se nejspíš zdráhal psát i George Orwell.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Luděk Mazurek | úterý 4.8.2015 10:34 | karma článku: 31,11 | přečteno: 741x
  • Další články autora

Luděk Mazurek

Můžeme být na našeho nového prezidenta hrdí a pyšní?

Přímá volba prezidenta se více či méně dotýká úplně každého z nás. Vypadá to v této souvislosti v poslední době tak, že jsme zemí se spoustou lidí plných nespokojenosti, lidí se smíšenými pocity studu, odporu, zloby i nenávisti.

26.1.2023 v 11:38 | Karma: 7,69 | Přečteno: 103x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Veřejná novinářská štvanice, kriminalizace a ostouzení lidí jako v komunismu 50. let!

Právo demonstrovat a vyjadřovat veřejně své názory patří neoddělitelně k demokracii. Avšak kriminalizování a veřejné ostouzení demonstrujících lidí s otevřenou výzvou k jejich zavírání - to patří do fašismu a komunismu!

28.9.2022 v 20:33 | Karma: 44,28 | Přečteno: 2466x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Ústava a Listina základních lidských práv a svobod je u nás pro vybrané lidi cárem papíru

Pokud by mně někdo před 30 lety řekl, že se k nám beztrestně vrátí bezpráví a praktiky komunismu 50. let minulého století a že pro vybrané nadřazené lidi se stane naše Ústava a Listina pouhým cárem papíru, tak bych tomu nevěřil.

5.4.2022 v 11:05 | Karma: 40,17 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Kde byla BIS před 7 lety?!

Podle slov premiéra Babiše naše BIS odvedla vynikající práci, když dnes po 7 letech odhalila děsivou pravdu - výbuchy muničních skladů ve Vrběticích mají na svědomí ruští agenti a jde tedy o akt mezinárodního terorismu a války!

18.4.2021 v 9:23 | Karma: 39,55 | Přečteno: 1651x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Blokování účtů na veřejných serverech a cenzura.

Dne 16.12.2020 jsem na svém zdejším blogu napsal článek s názvem "Jsme znovu před rokem 1989? Kde je svoboda a demokracie, po které jsme tehdy volali?", ve kterém jsem popisoval současnou tvrdou cenzuru na Novinkách.cz.

17.1.2021 v 9:52 | Karma: 39,62 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Novorozená štěňata kdosi hodil do kontejneru, ujala se jich adoptivní matka

21. května 2024  14:27

Šest asi dvoudenních štěňat někdo vyhodil do kontejneru na okraji Zbraslavic na Kutnohorsku. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2268x
Zajímám se o dění ve společnosti a mnohé věci mně připadají absurdní a nehodné 21. století. Nemám rád lživé zpravodajství a komentáře, politickou korektnost a pokrytectví a rád otevřeně nazývám věci pravými jmény.

Píšu jen tehdy, pokud mě něco skutečně "nadzvedne".

Seznam rubrik