Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

I když souhlasím s pisatelem v zásadních věcech (jako imigrace) mám k jistým náhledům výhrady. Názor pana Mazurka na islám je bohužel dosti naivní a neinformovaný i v základních věcech. Před petrolejářskou cennovou "revolucí" v letech sedmdesátých byl islám ve světě valně bezproblémový. O nějakém džíhádu (v původním smyslu toho pojmu jako dobývání světa svatou válkou) nebylo nikde vidu ani slechu.  O znovunastolení chalifátu a prosazování šárie ve státech nevěrců žádný sunnita v tu dobu nesnil. Jedinými radikálními politickými odrůdami byli muslimští bratři v Egyptě a Sýrii (kde jich značnou část vyvraždil Hafez Asád v r 1982), Maududiho al-Džamát v Pakistánu a pár šiítských kleriků kolem Chomejniho v exilu. Jejich cílem bylo nastolit islámský režim v zemích kde působili, ne celosvětový dar-al-Islam. V nejlidatnějších zemích kde muslimové převládají (Pakistán, Indonésie, Irán, Irák, Turecko, Sýrie, Egypt) absolutně dominoval západní systém vlády a standard civilní společnosti. I v oděvu.  Muslimské ženy zahalovaly tváře pouze v nejzapadlejších koutech islámského světa (tedy i mezi beduiny z Arábie, které kultivovaní Arabové považují za pouštní primitivy non plus ultra).  Proč najednou je jim hromadně prorok Mohamed posledním civilizačním výkřikem historie? Je nutné tohle vysvětlit, před tím, než se něco bude řešit. Co se týče odpovědnosti: jak říkal jeden francouzský osvícenec "l'enfer est pavé de bonnes intentions" (peklo je dlážděno dobrými úmysly). Ale celkem jde tu zase o víc.  Jak je možné, že bývalý president USA  (Jimmy Carter) může veřejně prohlásit, že Amerika dnes není žádná demokracie, a nikdo ani necekne? Protože je to pravda? Protože většina Američanů cítí, že jejich země k níž se poutaly v minulosti naděje světa na lepší budoucnost, je dnes prakticky všude považována za blázinec, schopný dělat doma i ve světě jen neplechu?  Demokracie je politická kultura rozumu, ne dvě smečky které považují smýšlení té druhé jen za zlo a dokazatelnou blbost.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji ta Vaši reakci a doplnění některých věcí z historie. Ovšem to není příliš relevantní, protože nám dnes nijak nepomůže vracet se o nějakých 50 let zpět a diskutovat o tom, proč od té doby nastala v muslimském světě taková radikalizace. Fakta jsou neúprosná a dnes prostě nemůžeme vyloučit ani bagatelizovat fakt, že mezi imigranty mohou být a pravděpodobně i jsou stoupenci Islámského státu přicházející do Evropy ze zcela jiných důvodů a s jinými cíli, než jako "nebozí utečenci a prosebníci o azyl". A to, že jsou dnes ideově vyzbrojeni postuláty Mohameda, na základě kterých jsou připraveni a schopni činit prakticky cokoli, to nepovažuji vůbec za žádný naivní názor, ale za prostou skutečnost.

Já tady píši hlavně o tom, že pokud někdo něčemu takovému nečinně přihlíží, přestože má k dispozici obrovský aparát tajných zpravodajských služeb, pak je taková neodpovědnost ještě slabým slovem.

Jinak s Vámi naprosto souhlasím.

0 0
možnosti
Foto

Stejné myšlenky, jaké máte v předposledním odstavci, mám i já.

Dění na Ukrajině mi hlava nebrala (vše zničené a rozbité - v 21.století)

a záležitost s migranty jakbysmet.  Počty uprchlíků stále nekončí, i když vědí, že je nikdo nikde nechce.

2 0
možnosti
Foto

Děkuji a jsem rád, že nejsem sám, kdo má takové pocity. :-)

0 0
možnosti
MR

Následně je potřeba vojensky stabilizovat stav na Blízkém východě a Libyi a uvědomit si že tyto země budou potřeba být pod určitou (neustálou) správou Evropy, ale nikoliv s jejími hodnotami, neboť společnost je položená na kmenových a náboženských populacích. To je úděl i světových velmocí. Následně vytvořit zde deportační tábory, zajistit silnou a tvrdou ochranu hranic EU, zde v rámci centrální Evropy, bez Francie, Itálie, Německa, jít cestou precedentů a nebát se překonávat falešné doktríny a hodnoty jež svazují ruce k adresnějšímu přístupu a řešení. Uvědomit si tu skutečnost že sociální humanisté jen se snaží nahrazovat  duševní vrstvu společnosti, jež vytváří velké osobnosti a státníky, nemají to co mají tyto osobnosti a jejich forma projevu je jako v 50 letech kdy dělnice od pasu se stala soudkyní z lidu a soudila inteligenci ... . 

V rámci centrální Evropy vytvořit společnou "armádu" na ochranu vnějších hranic, snažit se vytvořit v Libyi prostor pro deportační tábory a následně deportovat ekonomické uprchlíky a migranty u niž není garance včlenění do společnosti.

Mít společný a silný hlas a nebát se jít proti zbytku světa, neboť ti nám nepomohou až půjde do tvrdého. 

Následně Brusel  sama odpadne a rozpadne se ... .  Tragické na tom je že nemáme osvícené osobnosti ale jen politiky již stvořil partajní a sociální humanistický systém a nejsou schopni reflektovat změny společnosti, doby a světa a vytvářet precedenty a nebát se jít proti proudu. Naše slabina je zde premiér Sobotka a další politici , jež vlastně žijí už v jiné době.

6 0
možnosti
Foto

Pane Roden, děkuji za Vaši obsáhlou a velmi hezkou reakci. Mluvíte mi z duše a zcela souhlasím.

Obávám se však, že Evropě (myšleno EU) čas na takové žádoucí změny a opatření ryze demokratickými postupy již vypršel a byl z velké části promrhán řešením podružných nesmyslů a zahleděností rozhodujících politiků samých do sebe.

Demokratické procesy jsou navíc dost zdlouhavé a nepružné a reálný běh dějinných událostí nás předbíhá rychlostí blesku.

Současní evropští politici se dnes v tom nejlepším případě nanejvýš pokoušejí řešit to, co se událo už předevčírem a co měli ultimativně preventivně řešit již někdy před několika lety. V tom horším případě nedělají vůbec nic a zajímají se jen obnovení svého mandátu v příštích volbách.

1 0
možnosti
MR

Zde je potřeba nová generace politiků, státníků a duševních osobností ve společnostech. 

V naší české realitě si uvědomit že naše bezpečnost začíná za našimi hranicemi, hranice EU.

Dále si uvědomit tu skutečnost kdy odchází jedna epocha a s ní garnitura politiků, státníků jež vybudovali určitý systém a stav společnosti jež se ukázal v nových podmínkách nefunkční a navíc zkostnatělý, jež apeluje jen na jedno primitivní lidské chování, sociální humanitu, rovnostářství a popírá tím samotný ekosystém a diverzitu společnosti kde nejsou jen sociální a humanistické hodnoty, ale hodnoty jež dává tvrdý život, duševní tah a určitá osvícená forma inteligence a citu, jež vytváří tvůrčí duševní jádro společnosti, z něhož pak vychází osobnosti doby s vizí, tak jako dříve Čapek a další.

Nehrát si na vlastním písečku a zájmech, více aktivovat Visegradskou skupinu a vytvořit nové centrum Evropy a případně přijmout další země. Pochopit že Evropu drží v šachu osa Francie - Hollande - Německo Merkelová, jež jsou odkojení překonanou EU sociální a humanistickou politikou a vedou vlastní země do hořkého stavu.

Pochopit že končí světová architektura daná poválce, zde OSN a další organizace jež blokují změny pod už přežitou doktrínou. OSN a nešťastné právo veta jež hojně využívá Rusko.

Uvědomit si že končí epocha globalizace a epocha státních systémů, zvláště tam kde nebyla historický vývoj a jsou vytvořeny uměle.Zřejmě vzniknou světová centra a tím je určen i osud Evropy, odpoutat se od minulosti a vytvořit z Evropy světovou velmoc jež je odpovědná za vlastní stav a okolní regiony a nenechá si do toho kecat. Zde to bude někde na ose Británie a členské státy Visegradské skupiny. Německo, Itálie, Francie nemá silné a nové státníky a zřejmě upadne do občanského chaosu.

Následně je potřeba vojensky stabilizovat stav na Blízkém východě a Libyi a uvědomit si že tyto země budou potřeba být pod určitou správou Evropy, ale nikoliv s jejími hodnotami, neboť společnost je položená na kmenových a nábo

7 0
možnosti
Foto

Moc děkuji. Potěšení na mé straně. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2268x
Zajímám se o dění ve společnosti a mnohé věci mně připadají absurdní a nehodné 21. století. Nemám rád lživé zpravodajství a komentáře, politickou korektnost a pokrytectví a rád otevřeně nazývám věci pravými jmény.

Píšu jen tehdy, pokud mě něco skutečně "nadzvedne".

Seznam rubrik