Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bránit se povinným imigrantským kvótám byla chyba a nebetyčná hloupost!

Tolik opěvovaná společná „Evropská odpovědnost a solidarita“ dnes prochází velkou zkouškou – uprchlickou krizí. Správně se má však jednat o „Euroatlantickou odpovědnost a solidaritu“, a to minimálně v poměru cca 3:2!

Politici se v Evropě i u nás předhánějí ve svých výchovných ódách pro lid – „Máme morální povinnost přijímat uprchlíky, je to naší společnou Evropskou odpovědností, jsme a musíme v tomto být vzájemně solidární a pomáhat si, musíme odlehčit našim jižním partnerům (Řecko, Itálie), máme silné společné humánní a humanitární tradice a cítění, …..“ Člověku by málem skanula slza hrdosti a dojetí.

Fajn. A kde jsou naši největší spojenci a partneři – USA?!

Že jsou daleko a že „oni nic, oni muzikant“? Ne, ne, ne! Nejsou ani zase tak daleko ani se v žádném případě nemohou tvářit, že se jich uprchlická krize v Evropě vůbec netýká! Jenom se jim v tomto případě naše společné velké spojenectví (zajisté opět „na věčné časy a nikdy jinak“) jaksi nehodí do krámu a naši politici mají současně přímo panický strach Američanům jejich spoluodpovědnost tady byť jen zmínit, natož vyžadovat po nich jakoukoli přímou účast a spojeneckou výpomoc na nezbytném řešení. Přitom na současném exodu lidí k nám do Evropy z oblastí válečných konfliktů i odjinud mají USA prokazatelně  svůj nemalý a mnohdy dokonce hlavní podíl, a mají ho tedy rozhodně také na svědomí.

Přesto samotné USA v současné uprchlické krizi „dělají mrtvého brouka“ a slavná Evropská komise neměla a nemá vůbec odvahu jim připomenout, že jsme jinak „ve stejném klubu a na stejné lodi“. A připravovala proto za současné vzniklé katastrofální situace jen samostatné naprosto nesmyslné „řešení“ způsobem jakéhosi solidárního přerozdělení uprchlíků pomocí povinných kvót, a to jen a pouze mezi zeměmi samotné Evropské unie. Velká chyba!

Ony známé „povinné kvóty“ pro přerozdělení běženců do jednotlivých zemí byly připraveny zhruba takto (výběr):

Německo (cca 82 mil. obyvatel) – 15,43 % uprchlíků, Francie (cca 65,5 mil. obyvatel) – 11,87 % uprchlíků, …. Česko (cca 10,5 mil. obyvatel) – 2,63 % uprchlíků.

Celá EU přitom má zhruba 510 milionů obyvatel. Samotné USA pak mají cca 320,5 milionů obyvatel. To je tedy z pohledu USA v porovnání s počtem obyvatel EU v poměru zhruba 2 : 3. Takže takové „spojenecké a solidární“ přerozdělení uprchlíků (třeba zrovna těch z Afghánistánu, kde USA rozhodně nemohou svůj podíl na zdejším exodu lidí absolutně popřít) by mělo vypadat – 60% Evropa a 40 % USA!

Nesmysl? Nereálné? Neřešitelné? Omyl – čtěte dál!

Náklady na roční pobyt (pouze jeho ubytování) jednoho uprchlíka činí dle posledních odhadů min. cca 8.000 Euro (zdroj - zde). Přitom jen samotné vyřízení jejich azylového řízení může u nás trvat i více než jeden rok a mnoho žadatelů, jejichž žádost není zamítnuta ve zkráceném řízení, může čekat na vydání rozhodnutí až několik let (zdroj - zde). Cena jednosměrné letenky do USA (Praha – New York) však přitom činí v průměru jen asi 800 Euro (ověřte si sami kdekoli). Samotné odeslání jednoho utečence letadlem do USA by tedy stálo a stojí minimálně 10 x míň, než zabezpečení jeho nákladného byť jen dočasného pobytu v Evropě v rámci našeho zdejšího azylového řízení!

V roce 2014 požádalo v EU o azyl celkem 626 tisíc utečenců. V letošním roce zatím statistická čísla hovoří o tom, že jich bude přes 1 milion. Takže v takovém případě by se takto jednalo o odeslání zhruba 0,5 miliónu z nich do USA, které by se zavázaly k jejich povinnému přijetí, což by vůbec nemuselo být a ani nebylo od věci. Právě naopak – byl by to jedině správný čin společné odpovědnosti, solidarity a vzájemné pomoci mezi našimi zeměmi a USA tak, jak má mezi skutečnými spojenci opravdu vypadat.

Takový utečenecký stanový tábor pro Afghánce, či Eritrejce, Syřany, Somálce a další Afričany v Central Parku na Manhattanu v New Yorku by pak mohl mít jen samé výhody (nakonec sám prezident Obama nedávno v Africe prohlásil, že v současných obyvatelích Afriky spatřuje obrovský podnikatelský a lidský potenciál a dal tím zajisté také svým způsobem najevo, že by USA o ně stály).

No posuďte sami:

New Yorkský Central Park je skvělé kulturní a společenské centrum a mohou tady pro imigranty probíhat například obří koncerty (Bon Jovi, U2, Madonna, Rihanna, atd.), Hillary Clintonová (pod záštitou Barracka Obamy) by tady mohla uspořádat svůj obří předvolební mítink s novými imigrantskými voliči (přiznat jim nějakým dodatkem Ústavy Spojených států volební právo by byla jen taková nepodstatná maličkost) a její vítězství v tomto státě by tím bylo v podstatě zaručeno, New York by tím získal nové obyvatele a mohl by světu ukázat, jak má u nich probíhat ta správná a vzorová integrace, atd. Prostě všestranně vzorová záležitost, proti které by lidskoprávní organizace nemohly říct „ani popel“. Kam se hrabe Evropa! Být Eritrejcem nebo Afgháncem, tak neváhám ani na vteřinu!

Vážení, budu se opakovat a nic ve zlém, ale tak by také mělo a má vypadat správné spojenectví a společné zájmy Evropy a USA.

Jsem tedy pro okamžité nové projednání a zavedení povinných utečeneckých kvót v rámci celého Euroatlantického společenství včetně USA! Pokud by charterové lety přes oceán kapacitně nedostačovaly a nestíhaly plnit poptávku, máme tady NATO a jeho velké přepravní kapacity a možnosti! Věřím, že by se to všechno nakonec technicky řádně zvládlo a všichni by mohli být nanejvýš spokojení a ještě by se u nás ušetřilo (v EU by nové řešení při plném hrazení nákladů přepravy utečenců do USA znamenalo oproti dnešku jen 1/10 nákladů!).

Ať žije naše společná Euroatlantická odpovědnost a solidarita!

Společně v dobrém i zlém!

Na věčné časy a nikdy jinak!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Luděk Mazurek | sobota 15.8.2015 16:11 | karma článku: 27,11 | přečteno: 896x
  • Další články autora

Luděk Mazurek

Můžeme být na našeho nového prezidenta hrdí a pyšní?

Přímá volba prezidenta se více či méně dotýká úplně každého z nás. Vypadá to v této souvislosti v poslední době tak, že jsme zemí se spoustou lidí plných nespokojenosti, lidí se smíšenými pocity studu, odporu, zloby i nenávisti.

26.1.2023 v 11:38 | Karma: 7,69 | Přečteno: 103x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Veřejná novinářská štvanice, kriminalizace a ostouzení lidí jako v komunismu 50. let!

Právo demonstrovat a vyjadřovat veřejně své názory patří neoddělitelně k demokracii. Avšak kriminalizování a veřejné ostouzení demonstrujících lidí s otevřenou výzvou k jejich zavírání - to patří do fašismu a komunismu!

28.9.2022 v 20:33 | Karma: 44,28 | Přečteno: 2466x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Ústava a Listina základních lidských práv a svobod je u nás pro vybrané lidi cárem papíru

Pokud by mně někdo před 30 lety řekl, že se k nám beztrestně vrátí bezpráví a praktiky komunismu 50. let minulého století a že pro vybrané nadřazené lidi se stane naše Ústava a Listina pouhým cárem papíru, tak bych tomu nevěřil.

5.4.2022 v 11:05 | Karma: 40,17 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Kde byla BIS před 7 lety?!

Podle slov premiéra Babiše naše BIS odvedla vynikající práci, když dnes po 7 letech odhalila děsivou pravdu - výbuchy muničních skladů ve Vrběticích mají na svědomí ruští agenti a jde tedy o akt mezinárodního terorismu a války!

18.4.2021 v 9:23 | Karma: 39,55 | Přečteno: 1651x | Diskuse| Společnost

Luděk Mazurek

Blokování účtů na veřejných serverech a cenzura.

Dne 16.12.2020 jsem na svém zdejším blogu napsal článek s názvem "Jsme znovu před rokem 1989? Kde je svoboda a demokracie, po které jsme tehdy volali?", ve kterém jsem popisoval současnou tvrdou cenzuru na Novinkách.cz.

17.1.2021 v 9:52 | Karma: 39,62 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říší, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2268x
Zajímám se o dění ve společnosti a mnohé věci mně připadají absurdní a nehodné 21. století. Nemám rád lživé zpravodajství a komentáře, politickou korektnost a pokrytectví a rád otevřeně nazývám věci pravými jmény.

Píšu jen tehdy, pokud mě něco skutečně "nadzvedne".

Seznam rubrik