Once

Jednoduchá, čistá, melancholická píseň bez zbytečných elektronických úprav v podání Markéty Irglové a Glena Hansarda provází hudební film Once, který mnozí považují za podprůměrný.

Mladá Češka, která si v Irsku vydělává prodejem růží, a talentovaný muzikant, jenž se zatím neprosadil.

Dohromady je svede pouhá náhoda. A z dvou lidí, kteří žili dosud v odlišném světě, se stává víc, než kamarádi, kteří nade všechno milují muziku.

Ano, i děj filmu je jednoduchý. Není podobný těm, které jsme zvyklí vídat na televizních obrazovkách. Jde spíše o amatérské dílo, a právě možná v této jednoduchosti je ta krása, chvíle okouzlení, ale i životní reality.

Přesto bychom marně čekali šťastný konec.

Markéta Irglová získala za píseň Falling slowly nejvyšší ocenění - Oskara. Tleskali jí všude ve světě, kam přijela se svým partnerem Glenem, kde společně zazpívali.

U nás se jí přílišného ocenění z řad diváků nedostalo.

Občas mám pocit, že ztrácíme smysl pro skutečnou hodnotu, že si jednoduše si vystačíme se stovkami konzumních amerických filmů, které se na nás valí z pásu Holywoodských ateliérů. Většina z nich je myšlenkově prázdná, což je nahrazeno velkým množstvím "úžasných"efektů. Pro mne je to ale málo.

Film Once je pro mne dílem, ke kterému se ráda vrátím, a hlavně, po shlédnutí se mi nestane to, co u většiny filmů: rozhodně na něj za týden nezapomenu.

Pro diváky existují v zásadě dvě možnosti hodnocení: buďto je film pohltí svou křehkostí, čistotou, to vše podbarvené jímavou hudbou, nebo jej odsoudí.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Daniela Koucká | pondělí 16.6.2008 17:00 | karma článku: 14,89 | přečteno: 2110x