Kouzlo i realita Mexika - Yucatan

Město Merida na Yucatanu - čisté ulice a obílené domy jí přinesky přezdívku "bílé město".

 

Tak tuto větu se dočtete snad v každém průvodci. Ale při návštěvě zjistíte, že ačkoli celé město je pro nás Evropany zcela jistě plné zvláštního půvabu, o čistotě města se dá jen ztěží mluvit. Prožít ale na Yucatanu dovolenou je zážitek, na který se nezapomíná. Merida je obklopena nádhernou yucatanskou džunglí, plnu rozmanité flóry i fauny. Projet se loďkou touto džunglí se zdá být nebezpečné, ale stojí to za to. Všude přímo narážíte na křoviny, stromy, musíte si doslova prodírat cestu, až vyjedete na moře, kde vás okouzlí stovky plameňáků, čistá průzračná voda. V Meridě mne každý večer přímo šokoval déšť, který přicházel přesně v šest hodin, a přesně v sedm ustal. Zdálo se mi, že si podle něj mohu seřizovat hodinky. Snad i kvůli tomuhle dešti je v celém městě tak živá, barevná a čerstvá flóra. (Na Yucatanu panuje vlhké podnebí).  Ale okouzlil mne i celý Yucatan a především pyramidy (nejznámnější a podle mne nejkrásnější je komplex Chitzen-Itza). Je to chrámový komplex, který byl vybrán mezi sedm divů současného světa.

Chitzen Itza je spojená především s kulturou Mayů. V létě se zde pravidelně konají večer osvětlená představení přímo uprostřed celého komplexu pyramid. Jsou to historické příběhy starých Mayů, kteří válčili a umírali v bojích o své území. Můžete vidět postupně se rozsvěcující jednotlivé "místnosti", slyšet děti plačící hlady a zoufalé ženy, které svým maličkým nemají co dát jíst, to vše v prostoru nádherných barev a skvělé akustiky. Tato představení působí nejen pro své podmanivé příběhy, ale i atmosférou přímo kouzelně, jakoby na nás dýchla skutečná historie. Škoda jen, že se nám nepodařilo celé vystoupení natočit na video.

Kdo si ovšem představuje, že je jednoduché, vydat se ve dne nahoru na pyramidu, aby se z výšky pyramidy podíval na nicotné postavičky dole, na podmanivé okolí plné historických zůstatků pyramid, hluboce se mýlí. V létě panují vedra kolem 50 st. Celsia. Ale i přesto stojí za to, se nahoru podívat. Je ovšem nutné mít opravdu dobré boty, silnou vůli a vodu.

 

Příště bych ráda napsala více o životě hlavním městě Yucatanu Meridě, a o životě místních obyvatel, a to nejen ve městě, ale i v místech, kde bychom žádné příbytky nehledali.. Věřte, stojí to za to. Neskutečné rozdíly životní úrovně, lidé, kteří žijí v pustině, ale i nezapomenutelná atmosféra večerní Meridy.

A ještě malá rada: pokud si chcete koupit jakýkoli suvenýr, vždy smlouvejte. Bez toho by to nebavilo ani místní prodavače suvenýrů.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniela Koucká | středa 15.4.2009 14:00 | karma článku: 9,29 | přečteno: 848x