Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pozor! Tento celerový salát obsahuje celer!

Označování salámů na pultu kvůli alergenům vypadá jako užitečná věc. Stejně tak jmenování alergenů na jídelních či nápojových lístcích. Ve skutečnosti je to ale opravdu velký nesmysl. Či alespoň drahá zbytečnost. Nikomu to nepomůže (kromě kontrolorů, ti budou mít pravé orgie).

Alergici to jistě mají těžké a zcela nesporně jich přibývá. To je fakt, který nelze přehlédnout ani ho nechat jen tak. Jenže zatěžovat jakoukoliv prodejnu v zemi tím, aby u krabího salátu upozorňoval na fakt, že může obsahovat korýše, nebo u housky, že obsahuje lepek, to je prostě absurdní. Pokud je někdo alergický na oxid šiřičitý, asi si nedá bažanta na víně a vyhne se (jak šokující) i dvojce bílého k obědu. Udělá to, protože ví, jak se má chovat a co simůže dovolit.

Samozřejmě máme mít naprostý ohled na spoluobčany, kteří mají problém s alergiemi, ale je absurdní kvůli tomu zatěžovat tisíce a spíše vlastně desítky tisíc provozovatelů restaurací s tím, aby měli na pultech a jídelních lístcích vypsané, že to a to může obsahovat stopové prvky buráků (což je zvláště obvyklé u burákového másla). Ony jsou to totiž informace, které každý alergik zjišťuje prostým dotazem u obsluhy. Takže se například zeptá, jestli v té „číně“ nejsou buráky, jinými slovy zjistí, co „do toho vlastně dávají“. V podstatě to tak lidé řší - dejme tomu - stovky let. Mají od toho pusu a uši. Je fakt, že v řadě restaurací nebo spíše hospod působí obsluha téměř negramotným dojmem, ale pokud to tak je, asi tam nebudou stejně schopni poskytnout informaci ani písemně. Ostatně – rozumný člověk do takového podniku nejde, že?

Představa venkovského krámku s třiceti uzeninami, saláty či salámy a se štítky u každého „obsahuje lepek“ nebo „obsahuje vejce“ a s rybím salátem opentleným ujištěním, že „obsahuje ryby“, je vlastně roztomilá, protože to vypadá jako vtip. Tedy pokud by výsledným zjištěním u rybího salátu nakonec nebylo, že žádné ryby neobsahuje, ale to je přece jenom „za roh“. Alespoň u celerového salátu ale můžeme předpokládat, že tam ten celer bude, což je důvods si to přečíst na ceduli. Jenže pro onoho majitele krámku to znamená práci, náklady a řadu komplikací. Je to další regulace ztěžující podnikání. Tečka.

Problém nynější Evropy (nařízení přichází z Bruselu, ale on by na to tady dříve či později stejně někdo přišel) je v tom, že v mnoha a mnoha věcech se začíná zabývat nekonečným definováním a zpřesňováním podružností, které jinak stejně řeší trh. Před dvaceti lety v podstatě neexistovaly nekuřácké restaurace. Aniž by v této zemi vznikl nějaký tvrdý zákon požadující jednoznačnou změnu, v současnosti nově vznikající podniky v podstatě kuřácké prostory nemají a jsou celkem přímočaře „no smoking“. Řada tradičně „zahulených“ pivnic vyhnala kuřáky ven. Čas a trh udělali svoje. Pracují totiž (naopak od některých úředníků) usilovně a stále. S alergeny v potravinách je to podobné. Sehnat před lety bezlepkovou mouku byl problém. Nyní jsou kavárny běžně nabízející bezlepkové pečivo, dorty a jiné sladkosti, řada obchodů nabízí mnohé bezlepkové produkty. Obojí celkem na jistotu v nekuřáckém prostředí.

Nové alergické pravidlo nikoho nezabije. Možná jednou za čas dokonce někomu ušetří problémy. Ale na straně nákladů přináší hromadu potíží každodenních a velmi hromadných ve smyslu tom, že postihnou značné množství podnikatelů.

Jenom na okraj. Jedna moje kamarádka živelně nesnáší zelené papriky. Není to alergie, je to prostě hluboká nechuť je pozřít vyvolaná určitými následky souvisejícími s nadýmáním. Když si dává jídlo v restauraci, buď spolehne na popis ingrediencí v jídelním lístku, nebo se zeptá. Tu a tam, jednou za dlouhou dobu, to „neklapne“. Pak dojde na vracení jídla a dohadování. Možná je lidí s neschopností pozřít zelené papriky více. Takže by stálo za to vydat předpis, který zařídí, aby všechna jídla se zelenými paprikami byla patřičně označena? A přidáme k tomu také ujištění, že v bramboráku je škrob?

V podstatě téhle lidské touze po tom, aby všechno bylo nějak upraveno, do jisté míry rozumím. Pro někoho to může být doklad bezpečnosti jeho bytí. Ale popravdě: takové věci nedělají náš svět o nic přívětivější. Dělají ho jenom složitější a dražší.

Autor: Luboš Smrčka | úterý 9.12.2014 7:55 | karma článku: 28,41 | přečteno: 1270x
  • Další články autora

Luboš Smrčka

U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,27 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma: 16,00 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Jak se to má s tou naší hlubokou krizí

Obecně panuje přesvědčení, že procházíme ekonomickou krizí. Dokonce i mnozí studenti na VŠE o tom často hovoří. Na to musím říct jediné: Krize vypadá skutečně jinak. Nemáme dobré časy. Ano. Ale krizi?

28.2.2024 v 7:36 | Karma: 31,02 | Přečteno: 3306x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Je (nebo bude) čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou?

26.2.2024 v 13:02 | Karma: 19,12 | Přečteno: 470x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Plíživá, nenápadná a soustavná euroizace

Sleduji diskuse o euru s jistým pobavením. Bavíme se (s mimořádnou vášní) o přijetí eura v zemi, kde přesně ten proces (přijímá eura) průběžně a dosti dynamicky probíhá bez ohledu na to, co si kdo myslí a k čemu se kdo upíná.

21.1.2024 v 9:02 | Karma: 19,89 | Přečteno: 624x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:14

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  20:14

Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky