Miloši Zemane, už nelžete…

Před časem jsem si přečetl na stránkách Reflexu článek Jana Jandourka: „Miloši Zemane, už nelžete. Je to nudné a urážející.“ Neberu nikomu právo nudit se a urážet. Ale vzhledem k tomu, že autor v něm obvinil prezidenta ze lži, jsem si článek přečetl.

Prakticky celou dobu jsem se nad jeho obsahem bavil. Zarazil jsem se až na konci. Autor totiž v závěru hovoří o „nás“, kterým by Miloš Zeman neměl lhát. Nevím, co se skrývá pod termínem „nás“. Autor a jeho přítelkyně? Redakce, s jejímiž komentáři většinou nesouhlasím, ale přesto si je rád přečtu, neboť i nesouhlasný názor si zaslouží pozornost? Všichni čtenáři Reflexu? Dělnická třída? Rolnictvo? Pracující inteligence? Proto nereaguji na rozdíl od pana Jandrourka za nás, ale za sebe.

Mně totiž Miloš Zeman nelže. Jeho prohlášení, že si přeje vítězství ČSSD a zároveň bude volit SPOZ, vcelku jasně chápu. Stejně, jako chápu kamaráda, který je fanouškem Baníku Ostrava, ale vědom si aktuální síly svého klubu, fandí v evropských pohárech Liberci a Plzni a když to ještě šlo, tak i Jablonci a Spartě. Proč? Protože má rád český fotbal. Stejně, jako Miloš Zeman levicové voliče, jejichž hlasy vyhrál první přímou volbu prezidenta. Ano, dění v poslední pravicové koalici nám sice ukázalo, že někteří politici žijí v představě, že není nad to, „když je koaliční partner koaličnímu partneru vlkem“, jenže Miloš Zeman takovým politikem prostě není. Možná proto je od roku 1996 jediným premiérem, jehož vláda přežila plné funkční období.

Podle autora je Zemanovým cílem posílení SPOZ a rozdělení ČSSD. Pokud tím myslí, že voličské hlasy pro SPOZ uberou na síle ČSSD, má asi pravdu. Miloš Zeman má v řadách členů ČSSD stále řadu příznivců. Ale tak už to v případě silných osobností chodí. Proto volil v roce 2003 sociální demokrat Pavel Dostál za prezidenta Václava Klause a letos neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Dienstbier podpořil v rozporu s většinovým názorem ČSSD v prezidentských volbách tu zeleného, tu pravicového Karla Schwarzenberga. Každopádně ČSSD a SPOZ k sobě mají programově podstatně blíže, než ČSSD a neexistující Unie Svobody v letech 2002 až 2006, či TOP 09 a dnes zdevastované VV po volbách 2010. Levicový volič, o kterého jde Miloši Zemanovi v první řadě, může být proto v klidu.

Pan Jandourek rovněž vyzývá Miloše Zemana, aby se přiznal, že je volebním lídrem SPOZ. Nevím, proč by měl prezident lhát. Aby udělal radost panu Jandourkovi? Dost slabý argument. Volební lídry představuje SPOZ veřejnosti v těchto dnech a jsem si jist, že Miloš Zeman mezi nimi nebude. Stejně tak jako na žádné z kandidátek ODS nebyl před svým rozkmotřením se s občanskými demokraty v době svého působení na Hradě Václav Klaus. Přesto bývalého prezidenta do doby, než se s ODS oficiálně a důstojně rozloučil, vnímala ho většina voličstva jako reprezentanta této strany. Ale to už jsme opět u silných osobností.

Být politickým komentátorem, spíše bych si položil otázku čím to, že během deseti let nedokázala žádná politická strana vygenerovat ze svých řad někoho, kdo by se v prvních přímých prezidentských volbách vyrovnal jezevci z Vysočiny?

Autor: Luboš Smrčka | čtvrtek 12.9.2013 14:22 | karma článku: 25,02 | přečteno: 1891x