Kolik koblih stojí hlas?

Ofenzíva ANO je odzbrojující: koblihy v metru a noviny v kapse. V pekárnách Penam roztopili pece a načali novou káď jahodové marmelády z jablek, novináři vysypali prach a popel z klávesnic. Volby jsou za rohem.

Šéf ANO Andrej Babiš vyrazil do ulic a především do stanic metra s krabicemi „sladkých pochoutek“, jak poznamenali novináři, mimo jiné z periodik nakladatelství MAFRA, které Babiš s konečnou platností převzal ve stejný čtvrtek. Slovenský miliardář táhne svoje hnutí k historickému zisku hlasů a k tomu, že pravděpodobně překoná Víta Bártu a Radka Johna a zisk jejich Věcí veřejných z minulých voleb.

Jak soupeřit pomocí racionálních myšlenek a obyčejné argumentace s koblihami, tiskem a nesporným charisma slovenského miliardáře?

Tak vzkazuji voličům: Noviny zestárnou a koblihy ztvrdnou, realita a fakta zůstávají navzdory novinářům i marmeládě. Líp nebude tím, že někdo začne řídit stát jako fabriku, líp bude tím, že občanům budou vrácena jejich práva a svobody, možnost rozhodovat o klíčových strategických otázkách v referendech (nehledě již na věci týkající se místního rozvoje) a opravdu volit – v tom smyslu, že budou mít možnost vybírat mezi soupeřícími koncepty rozvoje společnosti a vládní politiky a ne mezi podnikatelskými záměry maskovanými jako politická strana nebo hnutí. A také, že občané převezmou svou odpovědnost za tuto zemi.

Naprosto bych si nedovolil někomu vnucovat, jak má volit. Ale dovolím si pouze poradit, aby každý opravdu přesně zvažoval mezi volbou tradičních stran, nebo stran novějších, ale již vyzkoušených (ať již parlamentních nebo ne) či pokusem změnit toto uspořádání s neznámým výsledkem, tedy i s tím, že se může opakovat agónie Věcí veřejných. A aby každý přemýšlel do poslední chvíle.

Autor: Luboš Smrčka | pondělí 14.10.2013 7:17 | karma článku: 12,68 | přečteno: 582x