Zvířatům to nedělají, lidem ano

Až mě zase budou přesvědčovat účastníci internetových diskusí, že íránský režim (který považuji za zvrácený, totalitní a barbarský) není tak hrozný a že se tam snad dá normálně žít, připomenu jim příběh pana MR.

 

Jeho děsivá zkušenost s ajatolláhovskou totalitou byla v pátek 13/7 popsána i v některých českých médiích. Před 10 (slovy deseti) lety jako čtrnáctiletý na svatbě požil alkohol. A jak ve čtvrtek 12/7 napsal na svém Twitteru na Maltě žijící spisovatel, novinář a historik Babak Taghvaee, byl na něm vykonán nelidský trest. Po deseti letech ho za to režimní pochop zpráskal „jako psa“ osmdesáti ranami bičem na holá záda. (Obrázek zkrvaveného těla připoutaného ke stromu ve městě Kašmar na severovýchodě země je na internetu, kvůli dodržování autorských práv jej nemohu na svém blogu zveřejnit.)

 

Co však mohu udělat je vyjádřit zděšení a zhnusení nad tím, co se v Íránu v 21. století děje. A opakuji znovu: íránský ajatolláhovský režim je zvrácený, totalitní, barbarský. Používá srovnatelné praktiky jako Islámský stát, proti kterému údajně bojuje.

 

Každý, kdo s Teheránem jakkoli sympatizuje by si měl znovu uvědomit, jaká je skutečná podstata režimu, který v Íránu po protišáhovské revoluci vládne. A svůj postoj přehodnotit.

 

Řeknu to natvrdo: kdyby v civilizované části světa, třeba v České republice, někdo týral zvíře, dejme tomu psa, takovým způsobem, že by ho přivázal ke stromu a veřejně desítkami ran do krve bičoval, čekalo by ho trestní stíhání. V šíitském režimu v Íránu to nedělají zvířatům, ale lidským bytostem. Z rozhodnutí režimu.

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 13.7.2018 12:12 | karma článku: 33,50 | přečteno: 1474x