Země pokladů

Izrael je vskutku zemí pokladů, neboť tou zemí kráčela historie, která zásadním způsobem ovlivnila naši civilizaci. A každá epocha zanechala své dary. Nedávno byl jeden takový nalezen v Galileji.

 

Právě tam, v biblické Galileji (severním Izraeli), vznikla tzv. Sanhedrinská naučná stezka – turistická cesta vedoucí z města Tiberias na břehu Genezaretského jezera do Bejt Šearimu. Jde o interaktivní turistiku: putování doplňuje vzdělávací mobilní aplikace; vše je spojeno se Sanhedrinem, židovským soudním a zákonodárným tělesem, které v této části Galileje fungovalo poté, co byl v prvním století našeho letopočtu zničen Římany Druhý chrám v a dalším století potlačeno Bar Kochbovo povstání. Přesněji: vše je spojeno Sanhedrinem a jeho tehdejšími osobnostmi.

 

Sanhedrin byl zrušen kolem roku 425 n. l. císařem Východořímské říše Theodosiem II.

 

A nyní přijde zajímavá souvislost. Izraelský server Arutz Sheva v pátek 19/4 napsal, že v těsném sousedství Sanhedrinské stezky našli čtyři deváťáci z Western Valley School, která se nachází v galilejském kibucu Yifat, vzácnou minci.

 

Ti kluci – Kadoš, Siegel, Miller a Green - zkoušeli navigaci a v poli spatřili cosi zlatého. Uvědomili svého učitele zeměpisu a dějepisu Prišiana a ten nález postoupil Izraelskému úřadu pro starožitnosti.

 

Ukázalo se, že jde o zlatou minci – solidus - z doby vlády Theodosia II.; na přední straně je císařův portrét, na straně reversní pak římská bohyně Victorie s křížem.

 

Pozoruhodné na tom všem je, že poblíž Sanhedrinské naučné stezky byla nalezena mince právě toho císaře, za jehož vlády, jak již uvedeno výše, byl Sanhedrin zrušen.

FOTOODKAZY

I/Přední a zadní (reversní) nalezeného zlatého solidu.   KLIKNĚTE ZDE

II/Přední strana solida Theodosia II v plném lesku.   KLIKNĚTE ZDE

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 19.4.2019 10:55 | karma článku: 14,49 | přečteno: 205x