Z webů

Uvádí se, že Fidel Castro se choval k vlastní židovské komunitě korektně. Tedy k těm jejím členům, kteří na ostrově za jeho vlády zůstali.

Těch je nyní méně než tisíc, patnáctkrát víc jich raději zvedlo kotvy. V devadesátých letech, po rozpadu velkého ochránce Kuby – Sovětského svazu, došlo k jistému ne snad přímo oteplení, ale k menší oblevě ve vztazích k Izraeli. Nešlo ovšem o nic „systémového“, nýbrž o jeden z Castrových vrtochů.

 

Jak známo, diktátoři bývají nevypočitatelní – a občas mohou i překvapit. Ve čtyřiadevadesátém navštívil ostrov vrchní rabín aškenázského judaismu Jisrael Meir Lau (ve funkci 1993 – 2003), setkal se s Fidelem, aby s ním projednal situaci židovské komunity. Při té příležitosti ho požádal, aby povolil dovoz košer masa pro židovské věřící.

 

Viděno v nadsázce, působilo to jako malé faux pas, jak vyplyne z Castrovy odpovědi. Kubánský vůdce na žádost reagoval záporně a podle svědectví novináře Adi Schwartze z novin Haaretz pravil:

 

  • Řekl jsem vám, že bojuji proti fenoménu antisemitismu v mé zemi. Chcete udělat z mého národa antisemity? Máme praxi přidělovat 150 gramů chleba na den, ale Židé na Kubě budou mít maso? Kubánský lid je bude strašně nenávidět, závidět jim nesmírně a rabovat jejich domy. Jestliže za takových podmínek chcete importovat košer maso pro Židy, sám vytvoříte antisemitismus, který jsem celou dobu držel na uzdě.

 

Odpověď je to pozoruhodná v několika rovinách. Zdůrazněme alespoň jednu. Sto padesát gramů chleba denně po téměř čtvrtstoletí budování ráje na zemi, to není kdovíjak oslnivý výsledek. Jedno je ale nutné Fidelovi přiznat: odzbrojující upřímnost. K některým argumentům diktátorů vskutku není co dodat.

... informaci o návštěvě vrchního rabína Laua na Kubě přinesl Ofer Aderet v článku "Fidel Castro´s Complicated Relationship With Jews and the State of Israel." Vyšel na webu Haaretzu v neděli 27/11/2016.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 28.11.2016 8:00 | karma článku: 17,26 | přečteno: 294x