Válka s terorem: Pozapomenutá rezoluce

Možná si na ni někteří vzpomenou. Po šoku, který způsobily teroristické útoky 11. září 2001, přijala Rada bezpečnosti v témže měsíci rezoluci č. 1373 proti podpoře terorismu.  

Zatímco dnes není stejný orgán schopen přijmout dokument, který by odsoudil palestinskou organizaci Hamas jako agresora a viníka legitimní a jistěže masivní izraelské vojenské odvety, před 22 lety byl svět přece jenom o něco normálnější. Protože rezoluci 1373 přijalo všech 15 zemí v Radě bezpečnosti jednomyslně. Kromě stálých členů – USA, Rusko,ČLR, Spojené království a Francie – také všichni nestálí. Tenkrát to byly Bangladéš, Kolumbie, Irsko, Jamajka, Mali, Mauricius, Norsko, Singapur, Tunisko a Ukrajina.

 

Dnes jsme v podobné situaci, ale s docela jinými výsledky. Hamas spáchal krvavou teroristickou agresi, ale protože se jedná o islamistickou organizaci a primárním cílem byli Izraelci, o tehdejší protiteroristické jednotě si můžeme nechat jen zdát. Některé země se zdráhají zařadit Hamas mezi teroristické formace, jiné to otevřeně odmítají. Například turecký prezident Erdogan prohlásil 25. října na setkání se zákonodárci své strany, že Hamas není teroristická organizace, ale osvobozenecká skupina; mudžahedíni, kteří bojují za ochranu své země a svého lidu.

 

Tuto nehoráznost pronesl navzdory tomu, že podle dostupných informací zabijáci Hamasu zavraždili při vpádu do Izraele 7. října tři občany jeho země. Kdyby totéž spáchali členové kurdské PKK z výcvikového tábora na severu Iráku, už by nad touto zemí operovaly stroje F-16 Tureckých vzdušných sil.

 

Rezoluce 1373 uložila členským státům OSN (jde o výběr), aby v rámci boje proti terorismu přijaly opatření vedoucí ke kriminalizaci jeho financování, a to na mezinárodní i vnitrostátní úrovni. Dále aby, kromě okamžitého zmrazení aktiv osob spojených s teroristickými ataky, odmítly jakoukoli formu podpory teroristickým skupinám, což znamená, aby jim nebylo poskytováno útočiště, pomoc a podpora.

 

Než budu pokračovat, přidám jeden vlastní postřeh. V době přijímání této rezoluce sotva koho napadlo, že za pouhých šest let se boj proti teroru nebude týkat pouze „nevládních“ teroristických uskupení, ale že teroristé budou držet také vládní moc, myšleno kromě proteroristického Talibanu v Afghánistánu, k čemuž došlo v roce 2007 v palestinském Pásmu Gazy.

 

Zmíněná ustanovení rezoluce 1373 přivedla profesora Aviho Bella z právnické fakulty Bar Ilanovy univerzity v izraelském městě Ramat Gan k pozoruhodnému zjištění, že každá země poskytující pomoc Pásmu Gazy nepřímo podporuje teroristickou organizaci Hamás, čímž uvedenou rezoluci porušuje.

 

Profesor Bell soudí, že „pakliže máme určitou jistotu, že část pomoci (přicházející Egypta do Pásma Gazy přes přechod Rafah) je přesměrována na Hamas – a my tu jistotu máme –, pak se všechny státy světa (myšleno členské země OSN, pro něž je rezoluce 1373 závazná – LS) musí zdržet poskytování této nepřímé podpory Hamasu“.

 

Logiku to má, neboť rezoluce hovoří o jakékoli podpoře terorismu a skutečnost, že organizace provozující teror se stala vládní stranou na to nemá žádný vliv.

 

Avi Bell uvedl, že od té doby, kdy Hamás před 16 lety převzal kontrolu nad Pásmem Gazy, mezinárodní pomoc určenou tamním civilistům přesměrovává na podporu svého úsilí útočit na Izrael a provádět teroristické činy. Toto odklánění ve vlastní prospěch má celou řadu podob. Existuje obvinění, že Hamas si přivlastnil palivo a lékařské zásoby pocházející od OSN a určené pro tamní uprchlíky. Zmínil také případy, kdy Hamas použil již položené vodovodní potrubí, které zajistila EU a mělo sloužit obyvatelům Pásma, ke konstrukci raket. Teroristé rovněž přebírali kontrolu nad kamiony přivážejícími do Pásma zboží a obsah zabavovali pro své účely. „Takže to, co tu vidíme, je ironické a poněkud smutné, že totiž spousta států neplní své povinnosti pokud jde o blokádu dodávek pro teroristickou organizaci a zároveň je obviňován Izrael z porušování kdejakého zákona,“ konstatoval profesor Bell. Dodal také, že Izrael nemá právní povinnost dodávat zásoby do Pásma Gazy, tedy na teritorium, nad nímž nemá kontrolu, protože v roce 2005 se z Pásma kompletně stáhl. Pokud jde o humanitární pomoc pro civilisty (potraviny, léky), tu jsou povinny umožnit všechny strany konfliktu; to ale neplatí, pakliže je tato pomoc použita pro vojenské účely.

 

Zpracováno podle serveru listu The Jerusalem Post („Countries providing aid to Hamas-controlled Gaza are breaking the law“/26. 10. 2023) - ZDE

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 27.10.2023 11:44 | karma článku: 0 | přečteno: 25x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Bosenští Srbové a srebrenická genocida

Milorad Dodik je vrcholným srbským politikem v Bosně a Hercegovině (BaH), aktuálně je prezidentem Republiky srbské, jednoho ze dvou územních celků BaH.

16.6.2024 v 19:52 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Průzkum: Podporují palestinští Arabové teror?

Obecně platí, že podpora nacistů ze strany sudetských Němců byla po Mnichovské dohodě značná, ne-li masová. Jaká je ale podpora Hamasu ze strany palestinských Arabů?

15.6.2024 v 11:25 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Válka Izraele proti teroru: Na co se poněkud zapomíná

Ačkoli nepřátelé útočí na Izrael doslova ze všech světových stran, největší pozornost poutá – z pochopitelných důvodů – válka v Pásmu Gazy.

14.6.2024 v 23:50 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Vztahy Hamas - Rusko: Čiň čertu dobře...

V pátek 19. ledna 2024 navštívila Moskvu delegace palestinské teroristické organizace Hamas. Jednal s ní vysoký představitel ruského ministerstva zahraničí, náměstek ministra Bogdanov.

12.6.2024 v 11:41 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Konflikt podle Hamasu

Izrael měl v zásadě dvě možnosti, jak zareagovat na 7. říjen 2023. Buď obrannou válkou, nebo rezignací. Zvolil obrannou válku.

7.6.2024 v 9:55 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Policisté v obleku, hlava státu v bezpečí. Ochranka ve videu předvedla svou práci

17. června 2024  14:49

Prověření terénu, koordinace policistů a především ochrana prezidenta Petra Pavla. Policie na svém...

Nerudová, Síkela, Kolaja či Mora? Poraďte politikům s výběrem eurokomisaře

17. června 2024  13:45

Emoce spjaté s letošními eurovolbami ještě nestihly doznít a vládní strany čeká další důležitá...

Univerzita Karlova rozporuje závěry vyšetřování střelby. Podá stížnost

17. června 2024  13:18,  aktualizováno  13:44

Karlova univerzita si bude stěžovat na závěry vyšetřování prosincové střelby na filozofické...

Putin dorazí do KLDR v úterý. Pak navštíví i Vietnam, Američanům to vadí

17. června 2024  13:39

Ruský diktátor Vladimir Putin navštíví ve dnech 18. a 19. června KLDR, pak odcestuje do Vietnamu....

  • Počet článků 4861
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 825x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium, od května 2024 přejmenovaném na Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal