Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trochu jiný pohled na palestinské Araby

Kuvajťanům nechybí důvody mít „pifku“ na palestinské Araby. Ten asi nejznámější: po vojenském vpádu Saddáma Husajna do jejich země se vedení Palestinců postavilo na jeho stranu. Na stranu agresora.

 

Přesto drží Kuvajt oficiálně propalestinskou, tedy antiizraelskou politickou linii. (Že Izrael po útoku iráckých raket v lednu a únoru 1991 zachoval zdrženlivost a díky tomu se nerozpadla protisaddámovská koalice, která Kuvajt osvobodila,  bylo brzy zapomenuto.) Občas se ale setkáme s pozoruhodným názorem, který vybočuje ze zavedených schémat. Jeden takový se objevil v pátek 28. ledna na serveru kuvajtského anglickojazyčného listu Arab Times (obr. 1). Jeho autorem je šéfredaktor novin Ahmed Al Jarallah.

 

... obr. 1/

 

Můžeme spekulovat o načasování jeho článku „Normalize, let insulters fend for themselves“ vyzývajícího k normalizaci s Izraelem (co soudí o palestinských Arabech bude uvedeno níže), neboť v neděli 30. ledna přiletěl na  oficiální návštěvu   do Spojených arabských emirátu jako historicky první izraelský prezident Isaac Herzog. I to je jeden z užitečných plodů normalizace.

 

Ahmed Al Jarallah nadepsal svůj článek „Normalizujte, ať se ti, kdo urážejí postarají sami o sebe“. Jak tomu rozumět?

 

Autor se v úvodu ptá: „Proč jsme to my, koho Palestinci urážejí?“ Píše o nich: „Když jsou Palestinci šťastní, proklínají lídry a lid Zálivu. Když jsou naštvaní, používají proti nám všechna pomlouvačná a urážlivá slova, která mají ve svém slovníku.“

 

Trochu to připomíná z deště pod okap.

 

Šéfredaktor si posteskl. „My, občané Zálivu, to všechno přehlížíme a posíláme jim pomoc. Zúčastnili jsme se všech arabských válek na obranu práva Palestinců na sebeurčení a vytvoření nezávislého státu v hranicích z roku 1967.“ (To je poněkud idealistické tvrzení, v arabských válkách s Izraelem nešlo o návrat k hranicím z roku 1967, ale jmenovitě ve válkách 1948/1949, 1967 a 1973 o likvidaci židovského státu – LS.)

 

Dále připomněl, že „Záliv“ pomohl Arafatovi po jeho válce s Jordánskem v roce 1970 dostat ho ze země a že státy regionu v čele se Saúdskou Arábií bojkotovaly vývoz ropy do západních zemí v souvislosti s válkou Arabů s Izraelem v roce 1973. Kromě toho: Rijád nabídl dvě iniciativy k řešení izraelsko-palestinského problému. A navzdory tomu, že Palestinci jednak podpořili invazi Saddáma Husajna do Kuvajtu, jednak se zapojili do zastrašování, urážení a zabíjení kuvajtských občanů, národy zemí Zálivu a zejména Kuvajťané pokračovali v podpoře Palestinců a jejich odbojových frakcí (naším jazykem řečeno teroristů – LS).

 

Nejen to. Palestinci podle Al Jarallaha podporovali G. A. Násira v jeho postoji proti zemím Zálivu. (V jemenské občanské válce v 60. letech 20. století podporovaly Egypt a Saúdská Arábie opačné strany konfliktu – LS.) Stejně tak stáli při Kaddáfím, když chrlil urážky proti vedoucím představitelům zemí Zálivu. Posměch došel tak daleko, že lidé na demonstracích psali jména králů a vládců zemí Zálivu na zvířata, s nimiž pak kráčeli v průvodech. Dnes jsou Palestinci na straně hútijských protivládních rebelů podporovaných Íránem v nynější jemenské občanské válce.

 

Palestinci taktéž pomlouvali a proklínali vůdce a vlády zemí Rady pro spolupráci v Zálivu, protože netruchlili po atentátu na „hlavu teroristického hada“ (the head of the terrorist snake) Kásema Solejmáního (velitele speciálních jednotek íránských Revolučních gard – LS). „Neoznačil snad v této souvislosti Mahmúd Al Zahar naše lidi jako homosexuály a nezaútočil na ně Ismail Haníja během své eulogie věnované Solejmánímu extrémně vulgárními výrazy?“, ptá se autor článku v Arab Times. (Oba jsou vysokými představiteli teroristického hnutí Hamas – LS.)

 

To podle autora článku přivádí každého k údivu. Zažehlo v Palestincích pár tisíc dolarů a něco íránských raket takový vztek proti zemím Zálivu? To jsou tak levní?

 

Ahmed Al Jarallah dále píše, že Izraelcům, kteří jsou podle něj okupanti, se od Palestinců nedostalo tolik urážek a kleteb jako lidem a státům v Zálivu. Dokládá to faktem, že stoupenci palestinských skupin Hamas a Islámský džihád během nedávných demonstrací u příležitosti druhého výročí zabití „válečného zločince Kásema Solejmáního“ skandovali hesla  Smrt vůdcům států Arabského zálivu a dynastii Saúdů“.
Šéfredaktor pokračuje: „Jak dlouho budou naši lidé a jejich země uráženi těmi, kteří se prodají tomu, kdo dá víc? Je Palestina stále naší věcí, kvůli které snášíme všechny škody způsobené Palestinci? Nestala se tato otázka (problém mezi Izraelem a palestinskými Araby – LS) po ustavení Palestinské národní autonomie, nekonečných dohodách mezi Tel Avivem, Ramalláhem a Gazou a aktivní obchodní výměně záležitostí těchto dvou stran? Jaký benefit mají státy Rady pro spolupráci v Zálivu z toho, že se angažují v bilaterálním konfliktu?“

 

Z výše uvedeného dovozuje, že je načase se současnou politiku bezbřehé pomoci palestinským Arabům skončit. S praxí nikdy nekončícího vyjednávání díky tomu, že vždycky někdo z nich pošle střely na Izrael. V takovém případě „ať si sami znovu postaví to, co zničili vlastními činy“.

 

„Čeho je moc, toho je příliš!“ dodává Al Jarallah. „Velbloudí hřbet se zlomil pod břemenem smutku, který jsme museli snášet kvůli nevděku Palestinců. Podporují terorismus proti nám, vyzývají k tomu, abychom byli zabíjeni a pronášejí hesla jako  Cesta k osvobození prochází Kuvajtem, Abú Zabí, Manámou, Rijádem a Dauhá.“

 

Al Jarallah uzavírá svůj text pro mnohé překvapivě. Názorem, který není v arabském světě obvyklý, třebaže jeho stoupenců přibývá:  „Všechny (arabské) státy v Zálivu by měly normalizovat vztahy s Izraelem, protože mír s touto nejvyspělejší zemí (v regionu) je správná věc. A pošetilci ať se starají sami o sebe.“

 

Pošetilci – palestinští Arabové. Myšleny jejich reprezentace. Mají jich víc, tvoří je  bývalí i současní teroristé.

 

Další z rozumných arabských novinářů, který pochopil, že podpora „palestinské věci“ je víc než čím jiným sypáním dolarů do bezedne díry – a rovněž tím, co vyjadřuje verš z biblické knihy Kazatel: Marnost nad marnost.

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 30.1.2022 20:15 | karma článku: 25,90 | přečteno: 658x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

K dění v kampusech amerických univerzit

V reakci na antisemitské a protiizraelské nepokoje na amerických vysokých školách se v jedné internetové diskusi objevila otázka: „ Kde se ta rostoucí nenávist k Židům skoro po celém světě bere?“

26.4.2024 v 16:51 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 6,73 | Přečteno: 152x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Řešení pro Íránce

Existuje vůbec? Někteří z nich jsou přesvědčeni, že ano. A také na tom řešení aktivně pracují. Samozřejmě v zahraničí.

23.4.2024 v 17:24 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 4815
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 837x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal