Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

Vzal jsem tu informaci na vědomí a podle hesla „důvěřuj, ale prověřuj“ jsem během onoho dne několikrát na blog R. Kielbergerové zabrousil. Okamžik pravdy nastal asi pět minut před šestou večerní. Hrozba došla svého naplnění. Až jsem se velikosti toho oznámení lekl: Chyba 404. Požadovaná stránka neexistuje. A u toho emotikon vyjadřující smutek (jak jsem si našel v seznamu těchto znaků, protože jsem ze staré školy a podobné symboly nepoužívám). Nedosti na tom. Její jméno jsem nenašel ani v seznamu blogerů iDNES...

Snad nejsem jediný, kdo neví přesně, proč byl blog R. Kielbergerové na iDNES deaktivován. Byla to její volba, nebo rozhodnutí administrace? A proč právě 23. dubna? Dostala snad čas na zálohování svých materiálů, aby o ně definitivně nepřišla? Nevím.

Potkal jsem se s ní virtuálně zde a ve své době také na Blogosféře. Časem se ukázalo, že každý stojíme v mnoha oblastech na jiné názorové pozici. V tom by nebyl problém, kdyby se výměna názorů nesla v duchu ne snad vzájemného respektu, ten si pro sebe nenárokuji*/, ale elementární slušnosti. Bylo pro mě velkým zklamáním a rozčarováním, k jakým výrazovým prostředkům se ochotně uchyluje tak půvabná a inteligentní dáma, což R. Kielbergerová bezpochyby je. Byla to ovšem ona, kdo diskusi na Blogosféře, původně myšlenou jako kultivovaný prostor pro vybrané účastníky, infikovala manýry pocházejícími z té nejhorší internetové žumpy. Bohužel.

Inu, člověk se učí celý život.

*/ Chápu, že člověk, který ctí biblické učení o homosexuálním intimním styku, si v dnešním progresivistickém světě úctu ani nárokovat nemůže. Vím, o čem mluvím, zažil jsem si své i mimo blogerský prostor, k mému úžasi také od modernisticky orientovaného duchovního (!). Nová doba.

Časem přestalo být důležité – a je to výsostně můj subjektivní a privátní pohled -, o čem R. Kielbergerová píše, tedy samotná témata, ale něco jiného: koho a jak zase urazí, znectí, potupí, koho okřikne, protože nepatří do okruhu těch, s nimiž názorově souzní, koho bude dnes dehonestovat. Nesledoval jsem její vývoj zde na blogu, sám jsem měl svých starostí dost (byl jsem tak jako ona odsunut na periferii), ale neuniklo mi, že na Blogosféře postupně přerůstala administraci přes hlavu – a když už to bylo neúnosné, dozvěděli jsme se, že na zmíněném serveru publikovat nebude. (Proto pak ta smršť nenávistných útoků na adresu Tomáše Vodvářky, administrátora Blogosféry – kdyby někdo nevěděl.)

Bylo toto důvodem jejího postihu a posléze konce také na iDNES? Nemyslím si, že se k tomu administrace otevřeně vyjádří - rád bych se mýlil -, a tak zbývají jenom spekulace. Je-li ta moje správná, že důvodem byly její verbální útoky na kde koho, pak nechápu, proč už dávno nebyl sankcionován také bloger Karel Trčálek kvůli svým vulgárním urážkám třetích osob a znevažování křesťanských hodnot. Je to patrně příznačné pro naše časy: zkuste vulgárně ponižovat (třeba) členy komunity LGBTQ+ a se zlou se potážete. Zkuste zesměšňovat křesťanství a poselství Bible a budete oceněni jako skvělí satirici.

Co bude následovat? Když byl zrušen blog Ladislava Větvičky, několik lidí zde zareagovalo – a posléze věc vyšuměla. Asi jedinou výjimkou bylo vyjádření Karla Trčálka z 3. září 2023, který opět slovně exhuboval. V nadpisu svého článku tvrdil: „Na protest proti vyhazovu L. Větvičky přerušuji své působení na blogu iDNES.“ Dlouho mu to ovšem nevydrželo, přihlásil se znovu 16. září 2023 a v diskusi se zmínil o derniéře a o tom, že chystá vlastní blogový projekt. Výsledek? Nevím, jestli už onen vlastní blogový projekt spustil (pokud ano, jistě se v něm najde prostor i pro R. Kielbergerovou), ale ukázalo se, jak rozumí slovu derniéra: na iDNES publikuje dodnes. Nic proti tomu, jen jsem si v souvislosti s odchodem R. Kielbergerové vzpomněl na to, jakou hodnotu mají Trčálkova sdělení. A co mě k myšlence na K. Trčálka vlastně přivedlo? Bezpochyby skutečnost, že R. Kielbergerová je jeho velkou ctitelkou. Ctitelkou, která používá do očí bijící dvojí metr.

Příklad. Když zemřel emeritní papež Benedikt XVI., napsal jsem téhož dne (31. 12. 2022) článek „Hodnocení papeže Benedikta XVI.: Ano, ale…“, v němž jsem se snažil férově a s úctou k zemřelému shrnout svůj pohled na něj. Záhy mě R. Kielbergerová znectila, že tělo zemřelého ještě nevychladlo a já už o něm píšu; vytkla mi nedostatek piety a elementární slušnosti. Když o jedenáct měsíců později zemřel čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg (11. 11. 2023) publikoval K. Trčálek text „Proč mě sobotní skon čestného předsedy TOP 09 potěšil“. Už samotný nadpis má do piety daleko, nemluvě o urážlivém obsahu této rádoby satiry. Pro připomenutí dvě věty: „Každou chvíli se ke mně někdo přitočil a dělil se mnou poctivým a rovným dílem o své štěstí: »Chválabohu, že je po něm.«“ Nezaznamenal jsem, že by se proti tomuto nepatřičnému zlehčení památky zemřelého R. Kielbergerová jakkoli ohradila. Také proto s ní mám problém.

Ale abych dokončil odpověď na otázku, co bude následovat. Jako u L. Větvičky: několik z nás se vyjádří, asi málokdo tak obsáhle jako já – a pak se nad jejím působením na blogu iDNES zavře voda.

Cesta zpět? Žádná není. Jde o jednosměrnou „letenku“.

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 23.4.2024 23:18 | karma článku: 6,73 | přečteno: 152x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Bible versus věda? Nikoli. Bible a věda

Pravidelně dostávám na gmailový účet newslettery izraelského ministerstva zahraničí. Ten poslední [1], datován je 2. května, stojí za širší publicitu.

2.5.2024 v 22:20 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Ještě k Prvnímu máji za komunistické éry

Kolega bloger Pavel Ďuran napsal 1. 5. 2024 článek o tom, že za minulého režimu chodil do prvomájového průvodu dobrovolně a rád. Upřímně: věřím mu to.

2.5.2024 v 11:06 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Premiér Fico na noční směně

Politicky stojíme každý jinde. On, slovenský premiér, vlevo. Já, český bloger, vpravo. Přesto ho musím pochválit.

1.5.2024 v 18:48 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Reakce oběti na útok muslimského teroristy

Letos 15. dubna došlo v sydneyské předměstské čtvrti Wakeley k teroristickému útoku. V kostele během bohoslužby, živě přenášené na sociálních sítích.

30.4.2024 v 8:29 | Karma: 0 | Přečteno: 23x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Co mají společného bloger Karel Trčálek a zpěvačka Taylor Swift?

Téměř nic – až na jedno. Oba našli zálibu v zesměšňování křesťanství. On ve svých článcích (některých), ona v (některých) písních na nejnovějším albu „The Tortured Poets Department“.

28.4.2024 v 22:57 | Karma: 0 | Přečteno: 37x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 4816
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 836x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal