Tiran: Světla a stíny

Máte auto z Koreje nebo Japonska? Nebo odjinud ze zámoří? Pokud ano, mohl by i vás tento příspěvek zajímat.

Před několika lety jsem si splnil sen. Každé ráno, když jsem vyšel ze sinajského apartmánu, měl jsem před očima ostrov Tiran.

 

Pro mě tajemné, magické místo. Díval jsem se na vodní plochu, kvůli niž vypukla válka a umírali lidé. Kvůli těm několika námořním mílím mezi břehem pode mnou a ostrovem.

 

Ano, hovořím o Tiranské úžině. Úzké námořní spojnici mezi Rudým mořem a Akabským zálivem. Je to jediná vodní cesta od jihu do izraelského přístavu Eilat a jordánské Akaby.

 

V květnu roce 1967 ji nechal egyptský prezident Násir obsadit, zakázal tudy proplouvat izraelským lodím – a byla z toho třetí arabsko-izraelská válka, na kterou strůjce toho všeho krutě doplatil. Tak už to bývá: kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Egypťané prohráli způsobem, který je na dlouhá léta traumatizoval. Ale to už je pryč, na ostrově mají základnu Američané střežící izraelsko-egyptský mír.

 

Ostatně už samotný fakt, že jsem tam mohl být, a v úžasu si říkat „tak tady to bylo“, je důkazem, že v této části světa jsou poměry relativně normální.

 

Mnoho lidí o Tiranské úžině a jejích souvislostech zajisté slyšelo, ale ne každý tam někdy zavítal. Vybral jsem proto ze svého fotoarchivu pár snímků, aby bylo zřejmé, jak takový kdysi neuralgický bod Blízkého východu vlastně vypadá.

... sinajský opeřenec a za ním ostrov Tiran. Vodní hladina patří dnes mírumilovné Tiranské úžině.

... žhnoucí slunce, teplota na čtyřícítce - a teď si představte, že byste v tom horku měli válčit. I proto je mír lepší: místo do tanku se můžete ponořit do vln korálového moře.

... ani v tomto kdysi zapomenutém koutě světa (pokud jde o turistiku) není nouze o skutečnou lidskou krásu (vpravo). 

... ostrov Tiran v mírném dopoledním oparu. Takto jsem ho obdivoval každý den. Někomu mohou učarovat Alpy nebo Andy, mně tento malý kousek pustiny s výjimečnou stopou v dějinách.

... byl s námi všude. I cestou na pláž. V Šarmu stojí spousta hotelů na skalním útesu, což je z hlediska výhledu více než vítané. 

... a jsme u slíbených aut z úvodu článku. Ze zámoří je dováží společnost EUKOR, jejíž centrála sídlí v jihokorejském Soulu. Když jsem pořizoval tento snímek, plula shodou okolností kolem ostrova Tiran jedna loď z její flotily. Mířila do Rudého moře poté, co vyskladnila osobní automobily v Eilatu nebo Akabě.

... začíná se smrákat, turisté se vracejí z pláží do hotelu. V Tiranské úžině zapadající slunce osvětluje plavidlo egyptské  námořní patroly.

... užitečná mapa. Modrá šipka ukazuje na mezinárodní letiště v Šarm aš Šajchu, červené kolečko určuje pozici fotografa. Ostatní je popsáno./Zdroj: Google Maps, úprava pro blog LS.

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 7.4.2016 13:50 | karma článku: 21,61 | přečteno: 539x