Suchdol: Vedlejší efekt

• Smrt velvyslance Palestinskoarabské národní samosprávy (PNA) v Praze má jeden vedlejší efekt. Dává nahlédnout, s jakým partnerem má Izrael, a momentálně také ČR, tu čest jednat. V prvním případě o míru, v druhém o mimořádné události nastalé u trezoru.

Mnoho otázek, málo odpovědí. Co lidé z palestinskoarabské strany řekli?

 

Trezor nebyl používán dvacet, pětadvacet let (ministr zahraničí PNA Málikí). Trezor byl používán denně (mluvčí ambasády Fahil). Trezor byl používán denně 30 let v ústředí Palestinské ambasády (dcera velvyslance Rana Džamálová pro agenturu Maan News Agency: „The safe has been used daily for 30 years in the headquarters of the Palestinian embassy.“). Ministr Málikí: Byl to pracovní úraz. Dcera velvyslance: Byl to atentát na mého otce.

 

A dále. Málikí: Nálož byla uvnitř trezoru. Džamálová: Nálož byla vně trezoru na spodní straně. Fahil na Nový rok: Výbušnina byla součástí trezoru. Fahil 2. ledna: Výbušnina nebyla součástí trezoru.

 

To je jen malá ochutnávka toho, jak složité je porozumět těm, kdo si říkají „Palestinci“.

 

Komu máme věřit? Co z těch protichůdných vyjádření je pravda a co lež?

 

A to jde o relativně jednoduchou, víceméně technickou kauzu. Lze se na základě této skutečnosti divit, že něco tak složitého jako definitivní narovnání mezi Izraelem a reprezentací palestinských Arabů je v nedohlednu?

 

Zkušební otázka pro čtenáře tohoto blogu (možná ale spíše pro chytrou horákyni). Co myslíte, chtějí nebo nechtějí palestinští Arabové mír s Izraelem?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 3.1.2014 11:00 | karma článku: 37,04 | přečteno: 2236x