Rusové si dali na čas

Sobota 31. října 2015. Tragický den pro účastníky letu ruské společnosti Metrojet číslo 9268 z egyptského Šarm aš Šajchu do Petrohradu. Nedlouho po startu se Airbus A 321 zřítil do sinajské pouště.

 

Zahynulo 224 lidí. Důvod pádu stroje: bomba na palubě. Terorismus.

 

Reakce Ruska, přesněji prezidenta Putina, byla nekompromisní. Šestého listopadu 2015 byly zastaveny lety mezi Ruskem a Egyptem (předtím byli všichni ruští turisté z egyptských letovisek repatriováni – cca 80 tisíc lidí).

 

Jak dlouho bude stop stav trvat? Tehdy asi málokdo tušil, že ne měsíce, ale několik let.

 

Rusové trvali na přísných bezpečnostních opatřeních na egyptských letištích. Především s poukazem na to, že vyšetřování ukázalo na propašování bomby na palubu. Zřejmě pracovníkem letiště.

 

Egypťané vycházeli ruským požadavkům vstříc; už proto, že v roce před katastrofou (2014) navštívilo Egypt 3,1 milionu turistů z Ruské federace (z celkových 9,9 milionu), tedy nezanedbatelný počet.

 

V této souvislosti je zapotřebí připomenout, že Egypťané se nějaký čas bránili přiznat, že letadlo spadlo v důsledku teroristického útoku, nota bene tak, jak bylo později zjištěno. Znamenalo by to přiznání, že bezpečnostní opatření na letištích jsou nedostatečná.

 

V roce 2016 však prezident Sisi uvedl, že se o terorismus jednalo. O to překvapivější je zpráva, kterou přinesl 4. března 2020 web The Moscow Times (titulek viz obr. 1). Podle výroku odvolacího soudu v Káhiře, který projednával žalobu rodin pozůstalých na vysoké egyptské představitele, leteckou společnost Metrojet a pojišťovnu Ingosstrach, se v případě havárie letu 9268 o teroristický čin nejednalo. Důkaz, že mezi úsudkem justice a vyšetřovatelů může být propastný rozdíl (což není právě uklidňující zjištění). Leč tato stránka tragédie není předmětem tohoto článku.

 

... obr. 1/Zdroj: Web The Moscow Times.

 

Egypt v letech po katastrofě navštívilo několik delegací ruských bezpečnostních expertů, nicméně ani pak se stále mezi oběma zeměmi nelétalo.

 

Osobní poznámka.  V roce 2017 jsem na plážovém baru v jihoegyptském letovisku Marsa Alam slyšel u vedlejšího stolu ruštinu. Zeptal jsem se onoho člověka, zda je z Ruska (byl) a zda přiletěl přímo z Ruska - na druhou otázku odpověděl, že nikoli, neb takové spoje nejsou v provozu: on a jeho blízcí letěli přes Varšavu.

 

První změna přišla až v dubnu 2018. Lety byly obnoveny, ale pouze mezi oběma hlavními městy, nikoli spoje do turistických destinací. K tomu došlo až po dalších třech letech a čtyřech měsících – na začátku druhého srpnového týdne 2021.

 

Podrobnosti přinesl (kromě jiných) web americké televize ABC (titulek viz obr. 2). Podle jeho zprávy, kterou čerpal ze servisu agentury AP, přiletělo z Moskvy do Egypta v pondělí 9. srpna 2021 na třináct set turistů, a to

 

DO HURGHADY  dvěma spoji:

  • společností Rossiya přiletěl cca 500 cestujících (stroj Boeing 747)
  • společností EgyptAir cca 300 cestujících (Airbus A330)

 

DO ŠARM AŠ ŠAJCHU  jedním spojem:

  • společností Rossiya přiletělo cca 500 cestujících (Boeing 747)

 

... obr. 2/Zdroj: Web americké televize ABC.

 

Co to znamená? Po bezmála šesti letech se do egyptských destinací Hurghada a Šarm aš Šajch vrací ruští turisté. Napříště je nutné počítat s tím, že se tam s nimi budou čeští návštěvníci setkávat ve větším počtu než dosud, možná podobném jako před listopadem 2015.

FOTOODKAZY

 

Vítání ruských turistů v Hurghadě/ZDE

 

Kulturní vložka na letišti v Hurghadě/ZDE

 

Vítání ruských turistů v Šarmu/ZDE

 

Vodní slavobrána v Šarmu/ZDE

 

Z ARCHIVU AUTORA ČLÁNKU

... obr. 3/Interiér letiště v Šarm aš Šajchu. Foto zde i níže: Autor článku nebo soukromý archiv autora.

 

... obr. 4/Pohled na  letištní plochu šarmského letiště. Se sinajskými horami v pozadí. 

 

... obr. 5/Při odletu z letiště v Hurghadě.

 

... obr. 6/Letiště v Hurghadě, odletová část. Čekání na odjezd autobusem přímo k letadlu. Nástupní tunely v tomto terminálu nejsou.

 

... obr. 7/Letiště v Hurghadě. Chutné občerstvení před odletem.

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 10.8.2021 20:00 | karma článku: 13,71 | přečteno: 487x