Ruská agrese: Církevní ozvěny

V Ruské pravoslavné církvi se schyluje v souvislosti s útokem na Ukrajinu k prvnímu odloučení od moskevského duchovního centra. Iniciativa se  ovšem nezrodila v samotném Rusku, nýbrž na svobodném Západě.

 

V nizozemském Amsterdamu.

 

Tam byla v roce 1974 založena pravoslavnými věřícími z řad Rusů, Srbů a Nizozemců farnost, jejímž nebeským patronem (podle webové vizitky) je Mikuláš z Myry. Farnost je součástí diecéze (eparchie) Haag, v jejímž čele stojí arcibiskup Elisey. Diecéze Haag patří organizačně do Patriarchálního exarchátu v západní Evropě, což je církevně-správní jednotka mimo Rusko podřízená Moskevskému patriarchátu Ruské pravoslavné církve.

 

Na internetových stránkách této amsterdamské farnosti bylo 12. března 2022 publikováno neobvyklé sdělení (část viz na obr. 1), v němž je mimo jiné uvedeno, že během mimořádného zasedání farní rady bylo jednomyslně konstatováno, že není možné, aby toto amsterdamské pravoslavné společenství nadále působilo v rámci Moskevského patriarchátu (tedy v rámci Ruské pravoslavné církve), protože představení nemohou garantovat „duchovně bezpečné prostředí pro své věřící“.

 

... obr. 1/Zdroj: Web Orthodox-amsterdam.nl.

 

Ačkoli v prohlášení není přímá zmínka o ruském vpádu na Ukrajinu, všeobecně se má za to, že právě to je důvodem rozchodu s Moskvou (tj. duchovním centrem Ruské pravoslavné církve). Dovodit to lze z vyjádření amsterdamské farnosti na jejím facebookovém profilu. 4. března publikovala příspěvek (obr. 2), v němž je mimo jiné uvedeno, že duchovní farnosti sv. Mikuláše v Amsterdamu vyjádřili šok z invaze ozbrojených sil Ruské federace na Ukrajinu. „Vzhledem k extrémnímu násilí, destrukci a utrpení obyvatel Ukrajiny zahájila naše komunita humanitární kampaň na pomoc uprchlíkům. My jako duchovní jsme podepsali výzvu patriarchu Kirillovi (nejvyšší představitel Ruské pravoslavné církve - LS), aby prolomil mlčení o konfliktu a s úřady se zasadil o mír.“

 

... obr. 2/Zdroj: Facebook  amsterdamské pravoslavné farnosti. Vyjádření šoku z ruské invaze na Ukrajinu (modře vyznačeno).

 

Moskevský patriarcha sice mlčení prolomil, ale nikoli způsobem, který by pravoslavní duchovní v Amsterdamu mohli přijmout. V okružním dopise se modlí za mír, ovšem tak, že výhradní odpovědnost za válku připisuje zahraničním silám: „Pokárej (Pane) cizí národy, které touží po válce a které zbrojí proti svaté Rusi, a svrhni jejich plány“.

 

Od něčeho takového, jakož od dalších postojů patriarchy nesoucích se ve stejném duchu se duchovní v Amsterdamu distancovali a následně se rozhodli k „obtížnému a bolestivému kroku“. Požádali arcibiskupa Eliseye o vyvázání ze svazku Ruské pravoslavné církve a současně se obrátili na nejvyššího představitele Konstantinopolského ekumenického patriarchátu v zemích Beneluxu, metropolitu Belgie a exarchu pro Nizozemsko a Lucembursko Athenagorase, aby amsterdamskou farnost přijal do své diecéze. Metropolita se k tomu postavil kladně a hodlá se v tomto směru angažovat u arcibiskupa Eliseye.

 

Záležitost přechodu „od Moskvy k Cařihradu“ bude projednávat valná hromada amsterdamské farnosti 26. března a jak se píše na jejím webu (obr. 3), do té doby se nebudou konat v jejich kostele žádné bohoslužby.

 

... obr. 3/Zdroj: Web Orthodox-amsterdam.nl. Oznámení: Žádné bohoslužby v následujícím období.

 

I takové důsledky, kdesi ve vzdáleném Amsterdamu, má válečné dobrodružství jednoho kremelského vůdce.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | středa 16.3.2022 23:40 | karma článku: 14,55 | přečteno: 354x