Rio: Velryba v bazénu

Vzpomínáte na Eddieho Orla? Skokana na lyžích z olympiády v Calgary 1988? Miláčka publika? Do podobné role se v Riu dostal etiopský plavec Robel.

 

Jenomže ono to s ním zase tolik k popukání není, jak se ukazuje. Ale popořádku.

 

Robel Kiros Habte soutěžil v závodu na 100 m volný způsob. Kromě toho byl vybrán jako etiopský vlajkonoš. Už to bylo překvapivé: země má přece mnohem slavnější sportovce.

 

Robel se kvalifikoval na olympiádu díky „třetímu koši“ (Universality Places), do něhož byli vybráni ti plavci z třetího světa, kteří nedosáhli na standardní olympijské kvalifikační limity. V případě Ria se jedná – hovoříme o kvalifikaci pro závod mužů na 100 metrů volný způsob – o osm zemí třetího světa (včetně Etiopie), jednu zemi EU (Malta) a olympijský tým uprchlíků – vždy po jednom plavci. Na webu OH 2016 je uvedeno, že se kvalifikoval časem 59,99 sec. Jenom pro srovnání: tvrdší kvalifikační limit (OQS) pro tuto disciplínu je 48,99 sec, měkčí (OST) 50,70 sec.

 

Všechno bylo v pořádku, dokud se Robel neobjevil v rozplavbě závodu. A to ze dvou důvodů. Nejprve zaujal svým vzezřením. Když se svlékl do plavek, nepůsobil jako vytrénovaný sportovec, nýbrž podezřele „tělnatě“ (obr. 1). Dostalo se mu nelichotivé přezdívky Robel the Whale – Robel Velryba.

 

Podruhé zaujal časem v závodu. Skončil poslední, což o to, ale s katastrofálním výsledkem. Jako jediný z 59 plavců se nevešel do jedné minuty. Předposlední Nepálec Guring trať zvládl za 57,76 sec, Robel za 1:04,95 min – byl o 17,05 sec pomalejší než vítěz rozplaveb Australan Chalmers.

 

Tyto dvě skutečnosti způsobily, že se plavecká veřejnost rozdělila na dvě skupiny. Tady si s dovolením vypůjčím vyjádřením TV Nova, která na svém webu na stránce Prásk! uvedla:

 

  • Robel tak rozdělil lidi na sociální síti na dva tábory, přičemž ten větší se posmívá jeho slabé muskulatuře a výkonu a druhá strana, ta obdivuje, že i přes nepřízeň obecenstva a veřejnosti do toho vůbec šel. My se přikláníme k té druhé straně!

 

Nova tím opět prezentovala svůj skvělý úsudek (jen tak mimochodem). Ono to totiž s milým Robelem není takové, jak by se mohlo na první pohled jevit. K odhalení pravdy napomohli na sociálních sítích někteří Etiopané, kteří vyjádřili velké rozhořčení. Domnívají se totiž, že Robel byl poslán do Ria především proto, že jeho tatínek je šéfem Etiopské plavecké federace. Vidí v tom rodinkaření a protekcionismus. Což se týká i čestné role vlajkonoše.

 

Jeden z hlasů na Facebooku, podepsaný jako Seble T., uvedl:

 

  • Je OK skončit v jakékoli soutěži poslední, někdo to být musí, že ano. Ale není OK uvést národ do rozpaků tím, že pošleme do soutěže někoho totálně nezpůsobilého. To je důvod, proč jsou lidé frustrovaní a naštvaní.

 

Plavcův otec Kiros Habte Kinfe to celé odbyl v rozhlasovém interview na stanici Faba BC takto:

 

  • Nechtěli jsme výsledky. Chtěli jsme se jen zúčastnit. To je všechno.

 

A to se vlastně povedlo. Robel si zasoutěžil na olympiádě - a ještě získal sympatie publika (a TV NOVA). Nakonec, proč ne.

 

P. S. Pokud by některé pozorné čtenáře napadlo, jak může být šéf etiopských plavců otcem Robela, když má dosti odlišné jméno, vysvětlení je prosté. V Etiopii nemají příjmení, ale poněkud neobvyklý systém udělování jmen. Dle modelu: křestní jméno dané osoby – křestní jméno otce – křestní jméno dědečka z otcovy strany.

 

Proto se plavec z našeho příběhu jmenuje Robel Kiros Habte a jeho otec Kiros Habte Kinfe.

... obr. 1/Robel Kiros Habte  se chystá na olympijskou rozplavbu  ve své disciplíně. (Zdroj: Portál deníku Independent.)

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 12.8.2016 8:00 | karma článku: 23,90 | přečteno: 641x