Půjde královna krásy do vězení?

Desetiticíce lidí přišly o práci, tisíce jsou za mřížemi. Taková je bilance neúspěšného puče proti Erdoganovi, k němuž došlo 15. července 2016. Bude k těm druhým patřit i původní Miss Turecko 2017?

 

Nic není nemožné.

 

Jmenuje se Itir Esenová a původní královnou krásy je proto, že korunku Miss Turecko letos v září skutečně vyhrála, ale záhy ji musela vrátit. Z důvodu, který svobodomyslní lidé sotva mohou přijmout.

 

Itir Esenová měla na svém Twitteru v době prvního výročí neúspěšného puče napsat:

 

  • Dostala jsem menstruaci ráno 15. července na den mučedníků. Připomínám si ten den krvácením, které představuje prolitou krev mučedníků.

 

Můžeme si o těchto slovech myslet cokoli, sotva ale koho by napadlo, že by za ně měla být jakkoli potrestána. V Turecku ovšem ano. Její vyjádření bylo vyhodnoceno jako nepřijatelné – a Itir byl titul odebrán ve prospěch první vicemiss Asli Sümenové.

 

Nedosti na tom. Podle zpráv serverů ze čtvrtka 7/12 hrozí nešťastné Itir, že ji bude Erdoganův režim ještě honit po soudech. V horším případě by mohla jít na rok za katr.

 

Je to samozřejmě celé tím nejhorším možným způsobem přitažené za vlasy, nicméně skutečnost je taková, že Itir je podezřelá z „veřejného hanobení“ (určité části společnosti na základě třídy, rasy, náboženství, pohlaví a tak podobně). A to je vážná věc – na prvním místě pro ni, nikoli na posledním místě ovšem také pro pověst tureckého státu.

 

Istanbulský soud má do patnácti dnů rozhodnout, zda žalobu přijme. Pak se uvidí, jestli lidé ve svobodném světě budou nuceni podepisovat další petici – ve prospěch nesmyslně obviněné Itir Esenové.

 

Ne, takový stát opravdu nemá v rodině svobodných zemí politického Západu co pohledávat.

 

 ... Itir Esenová. Foto ze soutěže Miss Turecko 2017. (Zdroj: Web Posta.com.tr)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 8.12.2017 11:02 | karma článku: 20,79 | přečteno: 820x